Kumbhalgarh

Faktaruta
Kumbhalgarh i Rajasthan
Invånare (ca): 
5 000
Språk: 
Mewari
Bäst tid att besöka: 
Året runt förutom under värsta hettan då det kan vara väldigt påfrestande att vandra upp till toppen.
Resa till & från: 

Det går många lokalbussar mellan Udaipur och Kumbhalgarh men räkna med en ganska lång restid och med väldigt skumpiga vägar. Ungefär hälften av resan går på enfiliga vägar där möten sker ute på gruskanten.

Ett bättre alternativ, enligt oss, är att ta en taxi från Udaipur och därmed även få möjligheten att besöka Ranakpurs fantastiska tempel på en och samma resa. Billigast blir det att boka en taxi på plats i Udaipur, men om du vill vara säker på att få en bra bil och chaufför bokad kan man med fördel också göra det online med gratis avbokning upp till 24 timmar innan avresa.

Introduktion: 

Kumbhalgarh är en liten by innanför murarna till ett fort långt uppe på ett berg 1914 meter över havet. Den 36 km långa muren sägs vara den näst längsta i världen, efter kinesiska muren, och är kanske en delförklaring till varför fortet aldrig intogs av fienden.

Del av muren i Kumbhalgarh
Muren i Kumbhalgarh

Egentligen är muren den tredje längsta i världen efter Grogan i Iran. Att molnen ibland rullar in över berget och döljer allt i sin tjocka dimma är kanske en annan förklaring. Det kostar $2US eller 100 RS för en turist att besöka fortet. Innanför murarna finns enklare förtäring och någon liten butik. Köp med en flaska vatten för backen upp kan vara jobbig i värmen.

Sevärdheter: 

Förutom själva fortet finns ett antal tempel innanför murarna. Har du gott om tid är det väl värt mödan att utforska tempelgruppen lite längre in på området. Gör du däremot Kumbhalgarh som en del av en utflykt från Udaipur som även innehåller Ranakpur kommer du bara ha tid att se själva fortet och de närmsta templena.

Annat att göra: 


Boende: 

Även om det finns en del resorts och hotell i och runt Kumbhalgarh ser vi det som en bättre dagsutflykt från Udaipur eller på vägen mellan Udaipur och Jodhpur (det är lite för långt från Jodhpur för att göra det som en dagsutflykt). Därför är det bättre att bo i just Udaipur vid sitt besök. Här kan du hitta en lista över nästan alla hotell i trakten.

Äta: 

Inne i själva fortet finns det två enklare serveringar där man kan handla snacks, mackor samt en enklare thali. Om Kumbhalgarh är en del av en längre dagsutflykt mellan Udaipur, Kumbhalgarh och Ranakpur är det bättre att stanna och äta lunch mellan Ranakpur och Kumbhalgarh eftersom maten är både bättre och billigare på några av dessa vägrestauranger än inne i just fortet. Men för enklare förtäring och chai fungerar fortet utmärkt! Glöm inte att köpa vatten eller läsk för promenaden upp till toppen!

Väder: 

Kumbhalgarh är ett utmärkt resmål året runt. På vintern kan det vara ganska kallt eftersom fortet och byn ligger på lite högre höjd i bergen men så fort man kommer i lä så blir det varmt och skönt, det är även skönt med lite svalka under promenaden upp till toppen.

På vintern och sommaren (fram till monsunen) är det mäktiga landskapet kargt och brunbrännt men fantastiskt vackert.

Under monsunen kan här komma en del regn och ibland försvinner fortet helt in i molnen. Men spenderar man någon timmer här brukar man nästan alltid kunna njuta av den fantastiska utsikten i alla fall. Och det är magiskt när fortet helt plötsligt bara försvinner in i ett moln, precis som att det aldrig ens har existerat.

Under den extremaste hettan mellan maj och juni kan promenaden upp vara ganska jobbig (ta med extra vatten) men väl uppe i fortet belönas man med svala vindar från de finurliga fönstren och från takterassen.

Historia: 

Kumbhalgarh var under en period huvudstaden i Mewar, ett kungarike som sträckte sig mellan Ranthambore ner till Gwalior och en bra bit in i dagens Madhya Pradesh. I väst gränsade Mewar mot Marwar där Jodhpur var huvudstaden.

Fortet som vi kan se idag uppfördes ursprungligen av Maharana Kumbha som levde mellan 1419 och 1463. Men vissa delar av palatset inne i fortet uppfördes av senare maharadjor. Kumbhalgarh var bara ett av Kumbhas 84 fort i Mewar.

Udai Singh smugglades hit 1535 av sin barnmorska från Chittorgarh för att undvikas att bli mördad av Akbar som bebis. Kvar i Chittorgarh lämnade hon sitt egna nyfödda barn i hans plats att bli mördad för att lura fienden. Senare grundade Udai Singh Udaipur och anlade de vackra sjöarna i staden.

Det kom att krävas tre kombinerade arméer av Akbar, Raja Man Singh av Amber och Raja Udai Singh av Marwar för att i slutänden få Kumbhalgarh på fall. Men hade det inte varit vattenbrist i Kumbhalgarh hade de kanske inte lyckats.

Övrigt: 


Bildgalleri
Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Dansuppvisning

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

En del av muren

En del av muren

Vägen

Vägen

Fotostopp

Fotostopp

Ett vacker landskap

Ett vacker landskap

På vägen

På vägen

Vägen mot Kumbalgarh

Vägen mot Kumbalgarh

Muren kring Kumbalgarh fort

Muren kring Kumbalgarh fort

Vägen till Kumbalgarh Fort

Vägen till Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Kumbalgarh Fort

Den lilla byn

Den lilla byn

En del av den vackra muren

En del av den vackra muren

På vägen mot toppen

På vägen mot toppen

En av portarna

En av portarna

Utsikt från toppen

Utsikt från toppen

Kumbalgarh fort

Kumbalgarh fort

Utsikt från Kumbalgarh fort

Utsikt från Kumbalgarh fort

Ett tempel

Ett tempel

Tempel utsikt

Tempel utsikt

vattenhål

vattenhål

Brunn

Brunn

Trappa

Trappa

Trappa

Trappa

En resa över bergen i öknen

Motorn i vår nya pyttelilla Indian-made-foreign-car smattrar som en slagborrmaskin som precis stött på sten i allt för hård betong, men snart har vi lämnat Udaipurs nästan torrlagda sjö och vindlande gränder. Torra fårade bergssidor strösslade med bleka kaktusar vinkar adjö utanför fönsterrutan; för varje kaktus ett steg i tiden, ett steg över kontinenter.
   Irländska grönmarker inrutade av prydliga små stenmurar, karga stenöknar som påminner om svenska kalfjäll på hösten, tusentals kameler, getter och mustaschprydda män med röda turbaner. Då och då korsar vi halvt uttorkade flodbäddar där kvinnorna bankar sina kläder rena mot runda stenar. Far förbi små knallgröna oaser med vajande palmer. Små byar med betongreklam som påminner om sovjetisk arbetarpropaganda, på gatorna halvnakna och lekande barn, somliga med skoluniformens skjorta och slips på överkroppen - utan en tråd på underkroppen. Kvinnor och flickor som bär två eller kanske tre vattenkrus på sina huvuden, män som sitter på huk vid vägkanten i väntan på Godot?
   De höga bergskammarna med de sylvassa spetsarna är ständigt närvarande och så är även vattenbufflarna; springande liknar de mer två ihopsydda kängurus som hoppar i otakt. Vår chaufför siktar in sig mot en av bergstopparna och vi styr in mot dagens första mål – Kumbhalgarh fort.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu