Indiens däggdjur

Indien kan stoltsera med en av världens häftigaste artlistor och här finns mycket mer än bara tiger och elefant. Visste du till exempel att Indien är det sista landet i världen med asiatiska lejon? Klicka dig vidare genom listan nedan för att lära dig mer om Indiens varierande djurliv.

Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner.

Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större.

Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg.

Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och flyttar därefter vidare.

Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som höjden på djuret.

Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den vätska som finns i plantor och i morgondaggen.

Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita.

Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar.

Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

Utseende

Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd.

Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett helsvart djur, som då kallas svart panter.

Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varför.

Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra kusiner som oftare tillbringar tiden i träden.

Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över kroppen.