Läppbjörn

Faktaruta
Läppbjörn (Sloth Bear)
Melursus ursinus
Djurets grupp: 
Däggdjur

Längd: Läppbjörnen blir mellan 150 cm och 190 cm lång
Livslängd: Upp till 30 år
Socialt liv: Läppbjörnen lever själv förutom honan som tar hand om sina ungar.
Status: Skyddad men stammen minskar.

Läppbjörn

Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd.

Trots sina vassa tänder och klor äter björnen inga stora bytesdjur utan har en diet bestående av frukter, termiter, ägg och honung. Klorna passar dock utmärkt för att skydda sig mot tigrar, en tiger anfaller ogärna en läppbjörn då ett slag kan vara förödande.

Att se läppbjörnen är ganska ovanligt eftersom de oftast rör sig på nätterna och söker skydd under dagarna.

Namnet läppbjörn då? Det har den fått på grund av sina rörliga läppar som hjälper björnen att suga i sig favoritfödan, termiter.

Utbredning: 

Läppbjörnen finns i låglänt skog med klippor över hela Indien. Honan letar gärna reda på ett område där det finns en passande grotta där hon kan föda sina ungar.

  • Asiatisk elefant

    Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner. Andra skillnader är att den asiatiska elefanten har mindre öron,...

  • Asiatiskt lejon

    Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större....

  • Axishjort / Chital

    Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar...

  • Bengalisk tiger

    Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och fl...

  • Besoarantilop

    Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som hö...

  • Chinkara - Indisk gasell

    Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den v...

  • Indisk mungo

    Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita. Efter en stund blir ormen uttröt...

  • Indisk schakal

    Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar. När de lever i par eller själva består födan ofta av mindre djur som...

  • Langur-apor

    Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

    Utseende

    ...
  • Leopard (Panter)

    Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett h...

  • Läppbjörn

    Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd....

  • Nilgau / Nilgai eller blåoxe

    Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varf...

  • Rhesusapa / Rhesusmakak

    Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra...

  • Vildsvin

    Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över krop...

Facebook Comments Box