Langur-apor

Faktaruta
Vanlig Langur
Presbytis entellus
Djurets grupp: 
Däggdjur

Höjd, sittandes: 50-110 cm
Fortplantning: Honorna får vanligen en unge åt gången och vanligtvis mellan april och maj i norra Indien samt januari och februari i södra Indien.
Äter: Langurerna äter vanligtvis blad, frukt och blommor.
 

Langur-apor

Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

Utseende

Langur-apornas utseende skiljer sig lite mellan norr och söder. Generellt kan man säga att i såväl norr som syd är pälsen grå till vit, nästan silveraktig. Den vita pälsen är sedan uppblandad med mörkt brun (i himalaya) till svart (i resten av landet). Ansiktet är mörkt, nästan svart och ögonen bruna. Fötter och händer är svarta i norr medan de är ljusare i södra Indien.

Föda

Langurens föda består till stor del av olika växtblad samt blommor och frukter. Langur-apans mage har fyra kammare och kan bryta ner cellulosa.

Sociala grupperingar

Den vanligaste gruppen består av en hane och flera honor. Honorna hjälps ofta åt att ta hand om ungarna. När ungarna är lite större klarar de sig själva och hittar en ny grupp att leva med. Är det hanar kan de leva i ungkarlsgrupper under en period tills de eventuellt lyckas skapa en egen grupp eller besegra en annan. Ibland händer det att vissa grupper består av såväl flera han-apor som honor.

 

Utbredning: 

Languren finns över större delen av Indien. Från himalaya i norr, till utkanten av öknen i väster och den sydligaste spetsen. Bland gruppen finns dock vissa geografiska skillnader vad gäller storlek och i viss mån även färg.

Precis som makakerna bor den här apan gärna inne i städerna i Indien där den hoppar mellan träden och hustaken. Eftersom langur-aporna lever i stora grupper kan det ibland ge stora problem för husägarna. Aporna gillar nämligen att leka och slänger sig mellan elkablar, tvättlinor, dekorationer mellan måltiderna som kan bestå av husägarens krukväxter. På grund av detta ser man ofta hur stadens innevånare går ut och försöker skrämma iväg aporna genom att banka på metallföremål eller låtsas anfalla aporna. Ingen vill egentligen skada aporna då de kan ses som heliga, langurerna är nämligen av samma art som Hanumans ap-armé.

Bildgalleri
Langur-hona
Ätande langur
Sovande langurer
Ammande langur
  • Asiatisk elefant

    Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner. Andra skillnader är att den asiatiska elefanten har mindre öron,...

  • Asiatiskt lejon

    Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större....

  • Axishjort / Chital

    Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar...

  • Bengalisk tiger

    Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och fl...

  • Besoarantilop

    Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som hö...

  • Chinkara - Indisk gasell

    Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den v...

  • Indisk mungo

    Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita. Efter en stund blir ormen uttröt...

  • Indisk schakal

    Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar. När de lever i par eller själva består födan ofta av mindre djur som...

  • Langur-apor

    Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

    Utseende

    ...
  • Leopard (Panter)

    Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett h...

  • Läppbjörn

    Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd....

  • Nilgau / Nilgai eller blåoxe

    Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varf...

  • Rhesusapa / Rhesusmakak

    Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra...

  • Vildsvin

    Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över krop...

Facebook Comments Box