Rhesusapa / Rhesusmakak

Faktaruta
Rhesusapa eller Rhesusmakak
Macaca mulatta
Djurets grupp: 
Däggdjur

Storlek: Honorna är ca 45-55 cm höga när de sitter, hanarna ett par centimeter till.

Fortplantning: Aporna får normalt sett en unge per år under månaderna mars-juni eller september - oktober.

Livslängd: Rhesusmakaken kan bli upp till 30 år.

Status: Det finns ett stort antal apor över Indien, ingen risk för utrotning.

Rhesusapa / Rhesusmakak

Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra kusiner som oftare tillbringar tiden i träden.

Pälsen är gråaktig med en gul eller röd ton. Även huden har en röd nyans, i ansiktet och större delen av kroppen går den mot en rosa nyans medan baken och området runt könet är rött. Under dess parningsperiod blir området klart rött.

Rhesusapan lever ofta i större flockar på ibland över 50 individer. Dessa flockar ställer i städerna till med en hel del problem när de ibland rånar grönsaks- och fruktförsäljare, stjäl mat ur folks händer eller fräckt tar sig in i folks bostäder för att ta allt ätbara de kan hitta. Maten gömmer de i kinderna, som har stora fickor, tills de kommer till en plats de kan äta i lugn och ro. Ibland händer det att aporna stjäl andra värdesaker från männisor som de lämnar tillbaka i utbyte mot mat.

I naturen äter de gärna frukt, örter och rötter men även insekter. Aporna blir själva mat till tigrar, leoparder och vildhundar.

Flocken domineras av en eller ett par hanar men hela flocken lever ett socialt liv tillsammans.

Utbredning: 

Rhesusapan finns över norra och centrala Indien och de lever sväl ute i naturen som inne i städerna. Det är inte ovanligt att man i turiststäder som Delhi, Agra och Jaipur ser aporna på gräsmattor och husfasader och ibland även inne i folks hem.

Bildgalleri
Rhesusapa
Rhesusapa
  • Asiatisk elefant

    Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner. Andra skillnader är att den asiatiska elefanten har mindre öron,...

  • Asiatiskt lejon

    Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större....

  • Axishjort / Chital

    Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar...

  • Bengalisk tiger

    Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och fl...

  • Besoarantilop

    Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som hö...

  • Chinkara - Indisk gasell

    Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den v...

  • Indisk mungo

    Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita. Efter en stund blir ormen uttröt...

  • Indisk schakal

    Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar. När de lever i par eller själva består födan ofta av mindre djur som...

  • Langur-apor

    Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

    Utseende

    ...
  • Leopard (Panter)

    Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett h...

  • Läppbjörn

    Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd....

  • Nilgau / Nilgai eller blåoxe

    Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varf...

  • Rhesusapa / Rhesusmakak

    Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra...

  • Vildsvin

    Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över krop...

Facebook Comments Box