Nilgau / Nilgai eller blåoxe

Faktaruta
Nilgau / Nilgai eller blåoxe
Boselaphus tragocamelus
Djurets grupp: 
Däggdjur

Mankhöjd: 1,2-1,5 meter
Vikt: 120-240 kg

Nilgau / Nilgai eller blåoxe

Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varför. Hanarna, som kan väga upp till 240 kg, har en mankhöjd på nära en och en halv meter och dess päls är grå med drag mot det blå. Likheten med kon gör också att få människor vill jaga dessa magnefika djur då de liknar den heliga kon för mycket. Tiger, leopard, varg och vildhundar i flock har dock inget emot att fälla en nilgau.

Ett väldigt speciellt kännetecken hos Nilgaun är den slopande ryggen. Från den puckelliknande manken sluttar ryggen ner mot svanspartiet. Från huvudet och ner över ryggen har hanarna en svart borstlinande man. De ljusbruna, nästan gula, honorna är något mindre än hanarna och deras man är ljusare och inte lika framträdande.

En Nilgau kan springa förvånandsvärt fort och om den känner sig hotad kan den utgöra stor fara för människor.

Utbredning: 

Nilgaun finns över större delen av Indien, från de lägre sluttningarna i himalaya till Karnataka i de södra delarna av landet.

De föredrar gräsmarker med få träd och lite buskage där de kan söka skydd och skugga. Nigaun äter främst gräs och örter men också blad. För att nå de bästa bladen kan Nilgaun ställa sig på bakbenen och för att beta det färskaste gräset kan de gå ner på framknäna.

Om Nilgaun har dåligt med bete i det vilda händer det ofta att de rör sig mot åkermarker där de kan ställa till stor skada. Vatten behöver de dock väldigt lite av.

Förutom några enstaka äldre djur lever Nilgaun oftast i flock. Flockstorleken kan variera mellan ca 4 till 20 individer.

Bildgalleri
Nilgau-hane
Nilgau-hona
Nilgau-hane
Nilgau-hane
Nilgau-hane
  • Asiatisk elefant

    Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner. Andra skillnader är att den asiatiska elefanten har mindre öron,...

  • Asiatiskt lejon

    Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större....

  • Axishjort / Chital

    Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar...

  • Bengalisk tiger

    Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och fl...

  • Besoarantilop

    Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som hö...

  • Chinkara - Indisk gasell

    Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den v...

  • Indisk mungo

    Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita. Efter en stund blir ormen uttröt...

  • Indisk schakal

    Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar. När de lever i par eller själva består födan ofta av mindre djur som...

  • Langur-apor

    Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

    Utseende

    ...
  • Leopard (Panter)

    Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett h...

  • Läppbjörn

    Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd....

  • Nilgau / Nilgai eller blåoxe

    Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varf...

  • Rhesusapa / Rhesusmakak

    Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra...

  • Vildsvin

    Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över krop...

Facebook Comments Box