Axishjort / Chital

Faktaruta
Axishjort / Chital
Axis Axis
Djurets grupp: 
Däggdjur

Mankhöjd: 75-97 cm
Vikt: Upp till ca 100 kg
Status: Vanligt förekommande

Axishjort / Chital

Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar på vardera sida men kan ändå växa imponerande stora.

Axishjorten och languraporna lever ofta sida vid sida ute i djungeln. Axishjorten får äta av de blad och fruktbitar som trillar ner på marken i utbyte mot att de hjälper till att spana och varna mot rovdjur. Axishjortens alarmljud är ett kort skällande i kombination med en upphöjd svans.

Utbredning: 

Axishjorten, eller Chital som den kallas lokalt, finns över större delen av Indien bortsett från de torraste delarna och högalpin miljö. Hjortarna lever i skog och buskig mark samt i öppna gräslandskap. De måste ha nära tillgång till vatten och under år med torka törstar många ihjäl då de inte flyttar med årstiderna.

Axishjortarna lever ofta i stora flockar på upp mot 30 individer och i särskilda fall över 100. Utav dessa är det vanligt med två dominanta hanar. Trots att det finns dominanta hanar är det ändå inte ovanligt att de andra hanarna i gruppen också parar sig med honor, bara de inte försöker med de dominanta hanarnas favoriter.

Bildgalleri
Axishjortar
Axishjort
Ungdjur
Axishjort
Axishjortar
Axishjortar
Ungdjur
Axishjort
Axishjort
Ungdjur

Asiatisk elefant

Elefanterna i Indien är av arten asiatisk elefant. De (asiatiska) indiska elefanterna är något mindre än sina afrikanska kusiner. Andra skillnader är att den asiatiska elefanten har mindre öron, en rundad rygg och en annan form på överdelen av... Läs mer >>

Asiatiskt lejon

Det asiatiska lejonet skiljer sig från det afrikanska på ett antal punkter. Det mest uppenbara är att manen är något mindre hos det asiatiska lejonet. Toffsen på svansen är dock något större.

Lejonen lever i gräslandskap eller så kallad... Läs mer >>

Axishjort / Chital

Axishjorten påminner lite om dovhjorten och sikarhjorten då de alla tre har vita prickar. Axishjorten är dock något mindre än de övriga två med sina 100 kg. Hornen på hanarna har bara tre taggar på vardera sida men kan ändå växa imponerande... Läs mer >>

Bengalisk tiger

Tigrarna lever själva och inte i grupp. En hantigers territorium täcker vanligen upp ungefär fyra hontigrars territorium. Hanen besöker honan enbart för några dagar under parningssäsongen och flyttar därefter vidare. Honan däremot stannar kvar... Läs mer >>

Besoarantilop

Besoarantilopen är en medelstor antilop med ett vackert och säreget utseende. Det främsta kännetecknet är de skruvade hornen som ibland har upp till fem skruvar. Hornen är ofta lika långa som höjden på djuret. Honorna saknar oftast horn även... Läs mer >>

Chinkara - Indisk gasell

Den här smäckra och vackra djuret är expert på att överleva i det torra klimat som råder i västra Indien. Chinkaran kan klara sig helt utan vatten i väldigt långa perioder och överlever på den vätska som finns i plantor och i morgondaggen.... Läs mer >>

Indisk mungo

Mungon är kanske mest känd som orädd jagare av olika giftiga ormar. Mungon gör korta små utfall i blixtfart för att sedan hoppa tillbaka när ormen försöker bita. Efter en stund blir ormen uttröttad och mungon kan slå till på allvar och döda... Läs mer >>

Indisk schakal

Schakalen lever ofta i par om en hona och en hane men jagar gärna i större grupper för att fälla stora byten så som hjortar. När de lever i par eller själva består födan ofta av mindre djur som fåglar, ödlor men faktiskt också en stor del... Läs mer >>

Langur-apor

Den vanliga languren, eller Hanuman-languren som den också kallas är väldigt vanlig över nästan hela Indien och det är den största apan som finns i landet.

Utseende

Läs mer >>

Leopard (Panter)

Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett helsvart djur, som då kallas svart panter.... Läs mer >>

Läppbjörn

Läppbjörnen är mörkt brun till svart med en lång och ruffsig päls. Läppbjörnen har långa klor som passar väldigt bra att gräva med och ger björnen dessutom förmågan att snabbt klättra i träd.

Läs mer >>

Nilgau / Nilgai eller blåoxe

Nilgau, eller Nilgai som de kallas i Indien, är Asiens största antilop. Namnet Nilgai kommer från orden nil och gai som betyder blå respektive ko. När man ser hanarna är det lätt att förstå varför. Hanarna, som kan väga upp till 240 kg, har en... Läs mer >>

Rhesusapa / Rhesusmakak

Rhesus-apan eller Rhesus-makaken som den också kallas är en mindre och mer satt apa jämfört med langurerna. Svansen på apan är mycket kort och den lever därför mycket mer på marken än sina andra kusiner som oftare tillbringar tiden i träden.... Läs mer >>

Vildsvin

Det indiska vildsvinet skiljer sig en del från det svenska vildsvinet. Utseendemässigt har det indiska svinet kortare hår på kroppen samt en yvig man som börjar på huvudet och leder ut över kroppen. Hanarna är större än honorna men båda är... Läs mer >>

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu