Leopard (Panter)

Djurfakta
Artens namn
Leopard (Panter)
Namn på latin
Panthera pardus
Artgrupp
Däggdjur

Längd: Leoparden blir i genomsnitt 215 cm lång inklusive svans.
Livslängd: Leoparden blir vanligtvis mellan 12 och 15 år.
Status: Minskad stamm med fortfarande vanligt förekommande

Leoparden är Indiens tredje största kattdjur, efter tigern och lejonet, men tar igen storlek med sin muskelatur och styrka. Leoparden kallas också ofta för Panter och förekommer ibland som ett helsvart djur, som då kallas svart panter. Egentligen är det exakt samma djur med enbart annan färg.

Leoparden lever inte i flock och förutom under tiden då honan har ungar (vanligtvis tills ungen är ungefär 2 år) lever de i egna territorier. Honan kan få mellan 1-6 ungar per kull, vanligast är dock mellan 2 och 4.

Leoparden fångar oftare mindre byten än till exempel tigern och leoparden, men om den vill kan den även ta stora byten så som tamboskap. Anledningen till att leoparden föredrar mindre byten är att den gärna drar upp sitt byte i ett träd där många asätare kan ha problem att stjäla bytet. TIll den vanliga födan räknas: Hjort, apor, fåglar och reptiler.

Utbredning

Leoparden finns över hela Indien och finns fortfarande i ett stort antal, anledningen är troligen att leoparden är ganska skygg och gömmer sig i träd eller klippig terräng.

Den svarta pantern förekommer nästan enbart i nordvästra Indien samt i Västraghatsbergen.