Hanuman

Apguden Hanuman

Hanuman är en av de mest älskade och respekterade gudarna i den hinduiska tron. Han anses vara en av de starkaste och mest lojala gudarna, och är känd för sin trohet och hjälpsamhet. Hanuman anses vara son till vinguden Vayu, vilket ger honom en övernaturlig styrka och snabbhet.

Trogen följeslagare till Rama

Enligt den hinduiska mytologin träffade Hanuman Rama under den episka berättelsen Ramayana. Rama var en prins och den sjunde inkarnationen av Vishnu, och Hanuman blev hans hängivna följeslagare. Hanuman spelade en viktig roll i Ramayana, där han hjälpte Rama att besegra den ondskefulla demonkungen Ravana och rädda hans hustru Sita.

Apguden Hanuman

En intressant sak att notera om Hanuman är att han ser ut som en apa. Enligt legenden var det så att en gång i tiden försökte Hanuman stjäla solen som en frukt. När de andra gudarna såg vad Hanuman höll på med, förbannade de honom och gjorde honom till en apa. Men istället för att känna sig förödmjukad över sin nya form, omfamnade Hanuman det och ansåg det som en gåva, eftersom apor var kända för sin snabbhet och smidighet.

Intressant är att nästan alla frisörsalonger håller stängt på tisdagar, dagen då man tillbedjer Hanuman. De flesta hinduer undviker att klippa sig, raka sig eller klippa naglarna denna dag.

Färgen orange som symbol

I många delar av Indien ser man stora orangefärgade stenar med målade ögon, som föreställer Hanuman och står i tempel, prydda av blommor och doftande av rökelse. Hanuman symboliserar styrka, trohet och hängivenhet och är en viktig del av hinduisk mytologi.

Kraft/ Egenskap - Kungakrona, spira

Attribut - Böcker, veena, radband, konst

Utseende - Ser ut som en apa

Färddjur -