Vishnu

Ser man en bild av en blå fyrarmad gud så vet man Vishnuatt det är Vishnu. Han avbildas alltid med blå kroppsfärg och allt som oftast med fyra armar! Vishnu kör en lite lyxigare stil; han bär kungakrona och smycken.

Den stora upprätthållaren

Vishnu är en av de tre stora gudarna i den hinduistiska tron, och är känd som "den store upprätthållaren". Han är en gud som ses som en beskyddare av universum och kontrollerar människornas öde. Vishnu avbildas alltid med blå kroppsfärg och fyra armar. Han bär vanligtvis en kungakrona och smycken. I händerna håller han sina attribut, snäckan (som används som trumpet), diskusen, stridsklubban och lotusblomman. Ibland avbildas han även med en båge och/eller ett svärd.

Vishnus fru

Vishnus huvudgemål är Lakshmi, gudinnan för rikedom, lycka och välstånd. Vishnus riddjur avbildas som en rovfågel eller en fågelmänniska och kallas Garuda. Garuda fungerar också som Vishnus tjänare. När Vishnu vilar, ligger han på den tusenhövdade ormen Ananta.

Vishnus reinkarnationer

Vishnu anses också ha makt att rädda mänskligheten från förstörelse och kaos genom att inkarnera sig i olika former för att bekämpa ondska och skydda godheten. Vishnu kan ta tio olika inkarnationer för att närma sig människorna. Dessa inkarnationer kallas avatarer och syftar till att återställa balansen i universum. De tio avatarerna är:

  • Matsya (fisken)
  • Kurma (sköldpaddan)
  • Varaha (vildsvinet)
  • Narasimha (människolejonet)
  • Vamana (dvärgen)
  • Parashurama (Rama med yxan)
  • Rama (i sig en av de mer populära gudarna)
  • Krishna (också omåttligt populär som sig själv)
  • Buddha (vars avatar skapat en hel religion)
  • Kalkin.

Vishnus attribut

Hans attribut, som snäckan, diskusen och stridsklubban, symboliserar olika egenskaper som används för att upprätthålla en balanserad tillvaro. Garuda, Vishnus riddjur, symboliserar frihet, hastighet och överlägsenhet.

Vishnus riddjur, Garuda

Garuda är ett av de mest kända riddjuren i hinduisk mytologi och är en central figur i Vishnus liv. Garuda är en stor och mäktig fågel, och i många berättelser är han så stor att han kan bära Vishnu på sin rygg. Han är också känd som "konungarnas konung" och anses vara den största av alla fåglar.

Garuda anses vara en trogen följeslagare till Vishnu och ofta framställd som hans tjänare eller transportör. Han är avbildad som en blandning mellan en människa och örn, med en näbb och stora vingar. Garuda har också en viktig roll i indisk konst och kultur och avbildas ofta på många tempel, monument och statyer runtom i Indien.

Flyger snabare än tiden

Enligt myterna anses Garuda vara den enda som kan flyga snabbare än tiden, och han anses också vara en symbol för kunskap, visdom och kraft. Han är också känd för sin styrka och mod och anses vara en beskyddare och en hjälte i många historier.

Garuda har också en egen legendarisk historia där han kämpar mot sina fiender och räddar sitt eget folk. Enligt en berättelse var Garuda den son som föddes till Kashyapa och Vinata, två av de mest kända gudarna i indisk mytologi. Garuda blev till en början tillfångatagen av en grupp serpentiner, men efter att han överlistade dem och befriade sig, svor han att alltid kämpa mot ormar och skydda sina allierade.

Garuda som symbol

Garuda är en symbol för Vishnus lojalitet, styrka och mod, och har en mycket viktig roll i hinduisk mytologi och kultur.

Sammanfattning av Vishnu

Vishnu och hans inkarnationer har en stor betydelse för den hinduistiska tron och hinduiska kulturen. Vishnus stora roll som upprätthållare och beskyddare av universum fortsätter att inspirera och berika hinduer över hela världen.

Kraft/ Egenskap - Upprätthållaren

Attribut - Snäcka, diskus, stridsklubba

Utseende - Fyra armar, blå

Färddjur - Rovfågel /fågelmänniska