Kali

Kali

Kali är en av de mest kända gudinnorna inom hinduismen. Hon är en av de mest kraftfulla gudinnorna och representerar både skapelse och förstörelse. Hon är också känd för att ha en skrämmande bild, vilket har gett upphov till mycket fascination och intresse bland hennes anhängare.

Kalis skrämmande utseende

Kali avbildas oftast som en utmärglad och halvnaken kvinna med en svart eller mörkblå färg. Hon har fyra armar och är rödögd. Hon bär en gördel av avskurna armar och ett halsband av avhuggna huvuden. Hon bär också döda barnkroppar som örhängen och ormar som armringar. Hennes hår är långt och tovigt och hennes mun är vidöppen med en rullande tunga och blod på läpparna. Hon har också långa skarpa huggtänder som bidrar till hennes skrämmande utseende.

Ikonografiska framställningar

En av de vanligaste ikonografiska framställningarna av Kali är som Smashankali, vilket betyder "Kali på kremeringsplatsen". I sin övre vänstra hand håller hon ett blodigt avhugget huvud och i den övre högra ett blodigt svärd. Den nedre vänstra handen hålls i en skyddande gest och med den nedre högra handen erbjuder hon dyrkaren gåvor.

Kali och Shiva

Kali är också förknippad med Shiva, en av de tre största gudarna inom hinduismen. En myt berättar att Kali, vansinnig av blodtörst, dansade en våldsam dans som hotade att förstöra världen. För att stoppa hennes vilda framfart lade Shiva sig ned framför henne. När Kali kände igen sin make upphörde hennes rasande dans, och gudinnan var tämjd av maken. Denna myt visar på maktförhållandet mellan Kali och Shiva och betonar vikten av balans och harmoni.

Kalis olika namn och reinkarnationer inkluderar Bhadrakali, Bhavani, Gunamayi, Kala, Kalaratri, Kalanjari, Kalila, Kapalini, Muktakesi, Mahakali, Parvati, Sati och Uma. Hon representerar skapelsen och förstörelsen och symboliserar styrka, mod och beslutsamhet. Hennes attribut inkluderar ett svärd och ett avhugget huvud.

Trots Kali's skrämmande utseende och rykte som förstöraren, anses hon också som en skyddsgudinna. Många hinduer dyrkar henne som en beskyddare mot ondska och som en kraftfull gudinna som kan hjälpa till att besegra demoner och onda andar.