Radha

Radha och Krishna och gopisRadha är en gopi, en herdinna, som är passionerat förälskad i den unge Krishna. TIllsammans har de en legendarisk kärlekshistoria som utspelar sig i byn Vraja och i Vrindavans lundar och skogsområden. 

Radhas och Krisnas kärlekshistoria

Radhas och Krishnas kärlekshistoria är en av de mest berömda kärlekshistorierna i den hinduiska mytologin.och utspelar sig i byn Vraja och i Vrindavans lundar och skogsområden. Berättelsen utspelar sig under Krishnas ungdomsår, innan han gifter sig med Rukmini och deltar i Mahabharatakriget som Arjunas körsven och rådgivare.

Oändlig kärlek som aldrig kan fullbordas

Radha och Krishnas kärlek är en oändlig kärlek som aldrig kan fullbordas. Det sägs att Radha och Krishna är själar från samma källa, som har separerats och sedan söker efter varandra igen. Radha är en symbol för hängivenhet och kärlek, medan Krishna representerar det gudomliga och det högre medvetandet.

Radha i konsten

I konsten visas hur Radha nattetid väntar på sin älskade, hur hon smyger hem efter en kärleksnatt eller hur hon är tillsammans med sin flöjtspelande älskare. Trots att Radha är gift med en annan man har hon ett förhållande med Krishna. Genom att ge efter för sin passion och ge sig in i det förbjudna förhållandet ställer sig Radha utanför det socialt accepterade och riskerar hela sin tillvaro.

En inspirationskälla

Radha och Krishnas kärlekshistoria har inspirerat otaliga poeter, musiker och konstnärer genom åren och anses vara en av de mest vackra och poetiska kärlekshistorierna i världen.

Ingen självständig existens

Radha har ingen självständig existens som gudinna i den hinduiska traditionen, utan får betydelse enbart som Krishnas älskarinna. Även om hon är gift med en annan man har hon ett förhållande med Krishna. Genom att ge efter för sin passion och ge sig in i det förbjudna förhållandet ställer sig Radha utanför det socialt accepterade och riskerar hela sin tillvaro.

Viktig inom tantrisk hinduism

Radha är också en viktig figur inom tantrisk hinduism, där hon betraktas som en form av gudinnan Shakti. Inom denna tradition finns det tio mahavidyorna, en grupp av gudinnor som representerar olika aspekter av den gudomliga kvinnliga energin. En av dessa tio mahavidyorna är Kameshwari, som betraktas som en form av Radha.