Ganesha

Ganesha

Ganesha, även känd som Ganpathy, Ganpati, Ganesh och Gajanana, är en av hinduismens mest populära gudar och son till Shiva och Parvati. Han är känd för sitt unika utseende med en människokropp och ett elefanthuvud. Men visste du att det finns en fascinerande legend bakom hans elefanthuvud?

Legenden om Ganeshas elefanthuvud

Enligt legenden kom Shiva hem efter en lång resa och märkte inte att sonen Ganesha hade vuxit upp till en ung man. I vrede trodde Shiva att Ganesha var en främling och högg av hans huvud. När Shiva sedan insåg sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvudet de kunde hitta, vilket råkade vara på en elefant. Därför fick Ganesha sitt karakteristiska elefanthuvud och blev en gudom som är mycket älskad av folket.

Ganeshas föräldrar

Men det är inte bara Ganesha själv som är intressant, även hans föräldrar är en del av hans historia. Shiva och Parvati är två av hinduismens viktigaste gudar och är också föräldrarna till Ganesha. Shiva är känd som förstörelseguden, medan Parvati är känd som kärlekens och fertilitetens gudinna. Tillsammans utgör de en balans mellan de manliga och kvinnliga krafterna i universum.

Ganesha som symbol

Ganesha själv representerar lycka och välgång och är också känd som "hindernas besegrare". Det är vanligt att man ber till Ganesha för att få hjälp att övervinna hinder och utmaningar i livet. Han är också känd för att vara väldigt generös och ge människor lycka och välgång.

Ganesha och råttan

Ganesha är ofta avbildad med ett blomhalsband och en huvudprydnad och hans färddjur är en råtta. Ganesha anses vara en symbol för balans och harmoni, och hans råtta är också en symbol för det. Råttan anses vara en av de snabbaste och mest listiga gnagarna och används som symbol för snabbhet och intelligens.

Enligt myten om Ganesha är hans råtta faktiskt hans kusin som han rider på som en symbol för att han har lyckats bemästra sin stolthet. Råttan symboliserar också att en person, oavsett hur mäktig eller svag de är, kan övervinna alla hinder med rätt inställning och kunskap.

Även om Ganesha har ett elefanthuvud och en råtta som färddjur, symboliserar de båda harmoni, intelligens och mod. Det är en del av hinduismens rika mytologi och symbolik, och visar på mångfalden och det oändliga möjliga i tillvaron.


Kraft/ Egenskap - Lycka och välgång

Attribut - Blomhalsband, huvudprydnad

Utseende - Elefantansikte

Färddjur - Råtta