Saraswati

Saraswati är en viktig gudinna i den hinduiska tron och kallas ofta för kunskapens och visdomens gudinna. Hon är också förknippad med musik, konst och litteratur. Hennes namn Saraswati betyder "den flytande" eller "den som strömmar", vilket syftar på hennes koppling till Sarasvatifloden, en flod som rinner genom norra Indien och Bangladesh.

I hinduisk mytologi är Saraswati känd som en vishnuskapelse och är vanligtvis föreställd som en vacker ung kvinna sittande på en lotusblomma. Hon är klädd i en vit sari och har en bok i sin vänstra hand, som representerar kunskapens skrifter och lärande, och ett stränginstrument, veena, i sin högra hand. Hennes följeslagare är en vit svan, som symboliserar rening och visdom. Saraswati är också ofta avbildad vid en flod, där hon är känd som "flodgudinnan".

Andra namn och aspekter av Saraswati

Saraswati har också flera andra namn och aspekter. Hon kallas Brahmi eftersom hon är den kvinnliga aspekten av Brahma, skaparguden i hinduismen. Hon är också känd som Bharati, som betyder "den som talar" eller "talspråket", och Putkari, som betyder "den som blåser i flöjt". 

Kloka kvinnor

I hinduiska berättelser är Saraswati ibland förknippad med visa och kloka kvinnor som åtnjuter högsta respekt. En sådan kvinna var Maithreyi, som levde för ungefär 3000 år sedan och var en elev av den stora filosofen Yajnavalkya. Maithreyi är känd för sin visdom och hennes strävan efter kunskap och sanning. 

Kämpar mot demoner

En annan berättelse om Saraswati involverar en konflikt mellan gudarna och demonerna. En demon, Vritra, stal Sarasvatifloden och höll den fången i sin grotta. Gudarna, inklusive Saraswati, kämpade mot demonerna för att återvinna floden. Saraswati använder sin visdom för att hjälpa gudarna att besegra demonerna och återfå kontrollen över floden. Denna berättelse symboliserar Saraswatis roll som beskyddare av kunskap och vishet.

Viktig för studenter och akademiker

 

Saraswati är en viktig gudinna för hinduer, särskilt för studenter och akademiker, som ber till henne för att få framgång i sina studier och i sin akademiska karriär. Hon är också viktig för konstnärer, som ser henne som en inspirationskälla och beskyddare av kreativitet och konstnärlig skaparkraft.

Saraswati kallas även för;
Brahmi
Bharati
Putkari
Sarada
Vagisvari

Kraft/ Egenskap - Kunskap och visdom    

Attribut - Böcker, veena, radband, konst

Utseende - Klädd i vit sari 

Färddjur - Svan