Lakshmi

Lakshmi

Gudinnan Lakshmi är en viktig figur inom den hinduiska mytologin och är också en av de mest populära gudomligheterna i den hinduiska panteon. Hon är associerad med kvaliteter som fruktbarhet, framgång, lycka, rikedom, överflöd och regentskap. Lakshmi betraktas också som den ideala hinduiska hustrun, som är uppmärksam på sin makes behov och önskningar och som dyrkar och tjänar honom.

Lakshmi i avbildningar

Lakshmi avbildas oftast som en vacker kvinna med fyra armar (när hon avbildas ensam). De fyra armarna symboliserar hennes förmåga att ge gåvor och välsignelser till de troende. I hennes händer bär hon lotusblommor och ibland en urna som rinner över med guld, som representerar rikedom och överflöd. Hennes attribut inkluderar också elefanter, som symboliserar styrka och välstånd.

Symbolism

Lakshmi betraktas också som gudinnan av lotusblommor, som är en symbol för fruktbarhet, renhet och andlig auktoritet. Lotusen är en unik blomma som växer upp ur smutsiga och orena miljöer, men förblir alltid ren och skön. Inom hinduismen representerar lotusen den andliga strävan och symboliserar karmayoga, handlingar som utförs i gudsmedvetande.

Lakshmis gemål

Lakshmi avbildas ofta tillsammans med sin make Narayana (Vishnu). En vanlig bild är Narayana som ligger utsträckt på Seshanaga (den kosmiska ormen) och Lakshmi masserar hans fötter. När hon avbildas tillsammans med sin make har hon bara två armar och avbildas ofta som väsentligt mindre än maken.

Diwali - en av Indiens viktigaste festivaler

Lakshmi firas på festivalen Diwali, som är en av de viktigaste hinduiska högtiderna. Under Diwali tänds ljus och lysande dekorationer pryder hemmen för att välkomna gudinnan Lakshmi och be om hennes välsignelser.

Inget eget färddjur

Lakshmi anses vanligtvis inte ha ett specifikt färddjur. Men elefanter anses vara ett av hennes attribut och avbildas ofta tillsammans med henne. Elefanten representerar styrka, visdom och rikedom, vilket är egenskaper som förknippas med Lakshmi.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är gudinnan Lakshmi en viktig figur inom den hinduiska religionen och representerar egenskaper som framgång, rikedom och överflöd. Hennes ikonografiska detaljer och attribut bär djupa symboliska betydelser inom hinduismen och hon är en viktig symbol för andlig strävan och karmayoga.

Kraft/ Egenskap - Fruktbarhet, framgång, lycka

Attribut - Lotusblomma, elefanter, guld

Utseende - Fyra armar (om avbildad ensam)

Färddjur -