Buss

Bussarna i Indien är ett förträffligt transportmedel dit tågen inte går eller om tågen är fulla. Ibland går det dessutom betydligt snabbare i en buss än med tåget. För att göra en så bekväm resa som möjligt behöver man dock känna till några olika typer av bussklasser.

Superdeluxbussar

Superdeluxbussar är namnet på de (ofast) lite bättre bussarna. Dessa bussar kan sedan delas upp i två olika klasser:

Non AC Seater eller Semi Sleeper är vanliga bussar med fällbara ryggstöd. Kallas de Semi Sleeper brukar det vara lite längre avstånd mellan raderna så ryggstöden kan fällas längre. På sommaren kan dessa bussar vara bekväma då man kan öppna bussens fönster för att släppa in luft. På vintern kan det dock bli väldigt kallt med dessa bussar om man färdas i norra Indien och då framförallt på natten. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

AC Seater eller Semi Sleeper är oftast mer eller mindre exakt som bussarna ovan med de enda skillnaderna att det inte går att öppna bussens fönster. På sommaren vräker de gärna på med allt för kall luft så ha gärna en tjock tröja till hands. På vintern har många av AC-bussarna varmluft vilket gör resan väldigt behaglig. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

Sleeper-bussar

DubbelsleeperDubbelsleeper

AC och Non AC Sleeper är vilket namnen antyder sovbussar. Här är vissa eller alla platser reserverade för små bås istället för vanliga säten. I den vanliga konfigurationen finns enpersonsbås på ena sidan av bussen och tvåpersonsbås på andra sidan av bussen. En lite finare sleeper har stängbara dörrar mot gången medan de enklare bussarna bara har draperier. Precis liksom sittbussarna får man även i AC Sleeper varmluft på vintern och kalluft på sommaren medan de utan AC förlitar sig på öppningsbara fönster. De finare bussarna kan ha laddaruttag samt individuella tv-skärmar som visar Bollywood-filmer!

Lyxbussar

 

VOLVO-bussar är som namnet antyder (ibland) bussar från Volvo. Jag säger ibland för det kan även innebära att bussarna är lite bekvämare än standardbussarna samt att de oftast har luftfjädring. Se till att du får en riktig Volvobuss eftersom dessa är mycket bekvämare och oftast snabbare då de inte gör lika många stopp. Många Volvo-bussar har toalett till skillnad mot alla andra bussar samt ibland även bekvämligheter som te- och kaffemaskin, tidningar, vatten och faktiskt i vissa fall individuella tv-skärmar med öronpluggar!

Lokalbussar eller standardbussar

Lokala eller delstatliga bussbolag håller kanske inte riktigt samma standard som deluxe-bussarna men dessa brukar i gengäld sakna underhållning (skönt), superdupermeloditutor (ännu skönare) och hålla ett fördelaktigt pris. I delstatsbussarna saknas lyx så som fällbara ryggstöd som annars i de allt för trånga bussarna oftast stör mer än de gör nytta. Vi tycker helt klart att dessa bussar är att föredra på kortare turer (upp till kanske 8-10 timmar).

Matstopp

Vid längre turer görs ett matstopp vid någon större servering längs vägen. Här annonseras inte pausens tid ut, utan chauffören tutar när det är dags att åka. Håll er till ert övriga ressällskap, eller ha åtminstone koll på vilka de är och var de är, så går det nog bra.