Båt

Ibland kan det även vara praktiskt att ta en båt eller snarare färja som transportmedel. Många tar den 50 - 60 timmar långa turen från Chennai (Madras) till Andaman & Nicobar Islands. Den med pengar väljer kanske det betydligt snabbare flyget för runt 1200 kronor. 

Förbindelser mellan fastlandet och olika ö-grupper

Indien har flera ö-grupper som Andamanerna och Nikobarerna i Bengaliska viken och Lakshadweep i Arabiska havet. För att resa till dessa öar kan man ta färja från olika hamnar på fastlandet. Till exempel kan man ta färja från Port Blair till Havelock Island eller Neil Island på Andamanerna, eller från Kochi till Agatti Island på Lakshadweep. Färjorna är oftast stora passagerarfartyg som kan ta flera hundra passagerare och har olika klasser av boende ombord. Resan kan ta från några timmar till några dagar beroende på avståndet och väderförhållandena.

Olika flodkryssningar i Indien

Indien har många stora och vackra floder som erbjuder möjligheter för flodkryssningar. Till exempel kan man ta en flodkryssning på Ganges, Indiens heligaste flod, och uppleva den andliga och kulturella rikedomen längs dess stränder. Eller så kan man ta en flodkryssning på Brahmaputra, en av Asiens mäktigaste floder, och utforska den unika naturen och viltlivet i Assam och Arunachal Pradesh. Flodkryssningarna är oftast mindre fartyg som kan ta upp till ett par dussin passagerare och har bekväma hytter och faciliteter ombord. Resan kan vara från några dagar till några veckor beroende på rutten och programmet.

Mycket annat flytande (utom dryck)

Det finns också andra typer av båt- och färjeförbindelser i Indien som kan vara intressanta att prova. Till exempel kan man ta en husbåt på Kerala backwaters, ett nätverk av laguner, kanaler och sjöar som erbjuder en lugn och naturskön upplevelse. Eller så kan man ta en shikara, en traditionell träbåt, på Dal Lake i Kashmir, en av de mest pittoreska sjöarna i landet. Eller så kan man ta en motorbåt eller katamaran på Goa, Indiens mest populära stranddestination, och njuta av solen, sanden och havet.