Reseguide till Mussoorie -Ett paradis på jorden

Mussoorie -Ett paradis på jorden
Snabbfakta
Mussoorie i Indien
Invånare (ca)
35 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
April - Juni samt September - Oktober Monsun mellan Juni och September.

Mussoorie ligger i ett bedårande vackert landskap. I norr sträcker sig Himalayas enorma snötäckta bergsmassiv i alla riktningar och i söder breder den ångande Gangesslätten ut sig.
Mussoorie är uppbyggd i två delar med en liten gång- och cykelväg (the Mall) kantad av butiker som binder ihop dessa. På the Mall får du inte åka bil eller andra motorfordon (även om det händer titt som tätt) utan här gäller cykelriksha som kostar ett fåtal Rupier. Bäst är dock att promenera i den friska luften.
På grund av höjden staden är belägen på blir dagarna svala och nätterna väldigt kalla. Perfekt utflyktsmål och en välförtjänt svalka i kontrast till låglandet. På hösten och vintern kan dock kylan göra besöket något okomfortabelt. Köp en varm jacka av någon Tibetan, den kan behövas när du sover.

Sevärdheter

Runt Mussoorie finns massor av sevärdheter så som tempel och fornlämningar. För vandring finns väl utmärkta leder. Ska Du vandra någon längre sträcka bör du kontakta någon seriös turistbyrå och rådfråga dem.

15 km upp efter vägen mot Chakrata road finns ett välbesökt picknickområde med ett vattenfall, Kempty falls. Räkna med ca 300 Rs för en resa med taxi tur och retur inklusive en timmes paus vid vattenfallet.

Gun Hill är en kulle i byn som erbjuder fantastisk utsikt över slätterna i söder och bergsmassiven i norr. Hit tar du dig med en lite linbana för några få Rs.

Surkhanda Devi Temple som ligger i Dhanolti, 35 km bort, kan vara sevärt, inte minst för de spektakulära vyerna. En taxiresa hit inklusive ett stopp på några timmar kostar runt 600 Rs varpå det kan vara en god idé att samordna resan med några andra resenärer.

Gillar du att fiska så kan du skaffa tillstånd för fiske i Aglar- och Yamuna-floderna från Forest Officer, Yamuna division.

Boende

Under lågsäsong finns mycket rum och hotell lediga till bra priser, men som vanligt gäller det att pruta. Lågsäsongen är Din marknad.
Under högsäsong kan det vara på sin plats att boka hotell i förväg. Mussoorie är nämligen Indiernas favoritresmål och många åker hit för att fira sin smekmånad. Men även under högsäsong finns det oftast något boende ledigt. Tänk på att nätterna kan vara mycket kalla och att billiga hotell saknar både värme och glasrutor varpå varma kläder är ett måste.

Vår favoritsajt för att boka hotell är Hotels.com vilken har prisgaranti och dessutom recensioner av verifierade hotellbesökare så man kan vara säker på att recensionerna är ärliga.

Äta

Till skillnad mot många andra orter i trakten är det här tillåtet med både kött och alkohol varpå utbudet av restauranger och barare är någorlunda bra. De finare hotellen har ofta bra restauranger med kontinental mat samt bar. Vanlig indisk vegetarisk och icke-vegetarisk mat finns det givetvis gott om i allehanda restauranger.

Resa till & från

Hit kan du bara ta dig via Dehradun. Bussarna som tar ca två timmar  går regelbundet. Du kan även ta en buss i Delhi som då tar ca 7 timmar.

Väl på plats finns det taxibilar att hyra för längre utflykter eller cyklar för de kortare turerna. I byn passar det bäst att gå eller att åka med en cykelrikshaw. 

Väder

Eftersom staden ligger ca 2500 meter över havet är vintrarna ganska kalla och sommaren svalare än nere på slätten.

Sommar 31°C (max); 7°C (min)
Vinter 7°C (max); 1°C (min)

Bildgalleri