Reseguide till Haridwar - Bilder, fakta och information

By Dublinsantosh - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
350 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
September till november

Haridwar är en av Indiens mest heliga städer och en av de första från Ganges utlopp från Himalaya. Då staden är helig är alkohol förbjuden. Staden är även centrum för Indiens örtmedicinutövning. Haridwar räknas som en av världens äldsta fortfarande befolkade städer och erbjuder därför ett rikt utbud av sevärdheter när det gäller arkitektur.
Har du  tur kan du kanske passa in ditt besök över Kumbh Mela som flyttas mellan de olika heliga städerna i Indien och firas här var tolfte år! Vill du inte vänta så länge firas även Ardh Kumbh Mela var sjätte år. Som vanligt när det gäller arrangemang av den här sorten kan man räkna med en stark kulturchock samt akut bostadsbrist och upptrissade priser i omgivningen. Avskräcks inte för det, att trängas med miljontals troende hinduer på gathen är en oförglömlig upplevelse.

Sevärdheter

Ghaten Hari-ki-Pauri är en given sevärhet i staden. Hit kommer pilgrimerna för att offra mjölk, blommor och ljus i Ganges eller för att ta sig ett bad. På Ghaten är det ständigt full aktivitet och under festivalerna kan det bli otroligt trångt.
Moti Bazaar som ligger vid Jawalpur-Haridwar Rd är en färggrann marknadsgata full av fototillfällen.
I Staden finns även ett flertal sevärda tempel men ett av de mer intressanta är Mansa Devi som ligger uppe på sluttningen. Du kan välja att gå upp till templet eller att ta linbanan för några få Rs. Anledningen för ett besök vid Mansa Devi är främst den sköna utsikten över området.
3 km nedströms ligger ett tempel på den plats där Shivas fru Sati sägs ha bränt sig själv till döds (därav namnet Sati = änkebränning). Templet heter Temple of Dakseshwara.
Andra sevärda tempel är Hanumantemplet Pawan Dham och det sju våningar höga Bharat Mata Mandir.

Boende

Det är i normala fall inget större problem att få tag på boende i alla prisklasser här. Ibland firas dock stora festivaler i staden och då blir det genast knepigare med boendet varpå du kan bli tvingad att övernatta i Rishikesh. För att vara på den säkra sidan kan du förboka ditt hotell på Hotels.com 

Äta

Det finns gott om restauranger och mindre matserveringar i staden. Gemensamt för dem alla är att de enbart serverar vegetarisk mat och icke alkoholhaltiga drycker.

Resa till & från

Närmsta flygplats är Jolly Grant som ligger 42 km från staden.
Från Delhi kan du ta expresståg varje dag, det tar 4,5timmar och kostar ca 450 Rs. Staden har även anslutningar till Kolkata och Mumbai.
Föredrar du buss så är staden väl trafikerad med bussar från ett flertal byar och städer i norra Indien. Från Delhi tar resan ca 5 timmar och från Dehradun tar resan ca 2 timmar. Många som kommer till Haridwar är på väg mot Rishikes som ligger 22 km från staden. Bussen till Rishikesh tar endast 1timma från Haridwar och kostar ca 15 Rs. Samma resa med taxi tar ungefär lika lång tid men kostar 400 Rs.

Övrigt

Läs mer om Ganges och dess bifloder i vår guide till Ganges här!