Reseguide till Rishikesh - Yogans huvudstad - Bilder, fakta och information

Faktaruta
Rishikesh i Uttaranchal
Invånare (ca): 
46 000
Språk: 
Hindi
Bäst tid att besöka: 
Hela året är bra även om September till November är bäst.
Resa till & från: 

Det enklaste, smidigaste och billigaste sättet att ta sig till eller från Rishikesh är med buss. Sträckan Delhi - Rishikesh och Dehradun - Rishikesh trafikeras regelbundet.

- Delhi – Rishikesh, ca 6-7 timmar med buss.
- Rishikesh – Haridvar, ca 1 timma med buss. Resan kostar ca 15 Rs.

Introduktion: 

Rishikesh kallas ofta för Yogans huvudstad. Varför är inte så svårt att förstå när man väl kommer hit. Hela staden (som förövrigt är delad av Ganges) kryllar av tempel och Ashrams. De flesta som besöker staden gör det för att besöka något av templen är för att gå kurser hos någon av stadens alla Sadhus. 
Staden är ett virrvarr av smala gränder och tempel och dess omgivningar är fantastiska. Grönskan är prunkande och Ganges kalla vatten är här nästan helt rent och turkosgrönt. Rishikesh ligger i en dal på gränsen mellan Himalaya och Gangesslätten.

Rishikesh består av tre områden, Rishikesh stad och byarna Ram Jhula och Lakshman Jhula. De flesta resenärer väljer att bo i några utav byarna då det är där de flesta yogacenter finns.

Sevärdheter: 

Sevärdheterna i Rishikesh är själva Rishikesh och dess tempel med mera. Runt Rishikesh finns det ett flertal Hill Stations (bla Mussoorie) dit man kan söka sig om hettan och stöket blir allt för påträngande. Staden och templen ligger på båda sidor om Ganges och är förbundna med två hängbroar. Staden är otroligt skön att slappa i efter att ha tillbringat en tid i det hektiska Nordindien.

Annat att göra: 

Yoga:

Många väljer att åka till Rishikesh av en anledning – yoga. Det finns flertal ashrams på orten samt olika yogacenter som erbjuder kurser i yoga. Antingen kan man gå en kurs, eller så dyker man bara upp på ett ashram och tar så många lektioner man vill. De flesta ashrams och yogacenter erbjuder två lektioner per dag, en morgon- och en kvällslektion. Vanligtvis är lektionerna 1,5 timmar och kostar 50 Rs. Yogan som erbjuds är grundläggande Hathayoga men det finns också lektioner för intresserade att ta i Kundaliniyoga samt diverse lektioner i vad chakra är för något.
För mer spirituellt intresserade erbjuds också kurser i exempelvis healing och Reiki.

Boende: 

Under högsäsong kan det vara svårt att hitta bra och billigt boende så att förboka ett par dagar tidigare kan vara en bra idé. Är dina krav på boendet lägre så går det alltid att hitta någonstans att sova. Vi rekommenderar att förboka sitt boende på Hotels.com som har prisgaranti. Vill man läsa recensioner för att sedan boka på plats har TripAdvisor recensioner för stadens nästan alla hotell och restauranger!

Ett annat alternativ till boendet kan vara att ta in på ett Ashram för att studera Yoga och meditation. Då brukar boende ingå i priset.

Äta: 

Rishikesh är precis som Haridwar en helig stad för hindusimen, så här serveras uteslutande vegansk mat samt ingen alkohol. För den desperate serverar dock New Swiss Cottage (i bergen norr om Laksman Jhula) både ägg- och mejeriprodukter samt också kött.

Övrigt: 

Läs mer om Ganges och dess bifloder i vår guide till Ganges här!

Bildgalleri
Gata i Rishikesh

Gata i Rishikesh

Tempel i Rishikesh

Tempel i Rishikesh

Ganges

Ganges

Foto: 
Henric Carlsson

Kommentarer

Re: Reseguide till Rishikesh - Yogans huvudstad - Bilder, ...

EasternBirds bild

Om jag åker till Indien blir Rishikesh mitt första val. Det ser så vackert ut!

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu