Indisk arkitektur

Arkitekturen i Indien återspeglar fyra perioder och fyra stora religioners inflytande över landet.

Buddismen var den dominerande religionen i Indien från ca 300-talet f.Kr. till ca 500 e.Kr. och har lämnat många fina konstskatter till eftervärlden. Många kan än idag beskådas i form av målningar i Ajantagrottorna utanför Aurungabad, skulpturer i tex. Elloragrottorna (som även de ligger utanför Aurungabad).  samt många väl bevarade stupor (Symbolen för nirvana).

Hinduismen var den dominerande religionen från tiden efter buddismen till stormogulernas era som började runt 1500-talet.
Den hinduistiska arkitekturen skiljer en hel del mellan åren och de olika delarna av landet. Templen är ofta höga tornliknande byggnader med utåtbuktande väggar eller lite pyramidformade, inte helt olika pyramiderna i Sydamerika. Templen och byggnaderna är dock oftast mycket utsmyckade och där ett tempel byggts smälldes det ofta upp många många fler till hela tempelstäder. Andra exempel är tempelgrottorna som finns i olika delar i landet och inte minst i Ellora och Ajanta (bredvid Buddistgrottorna). Statyer och reliefer som smyckar hinduiska tempel har ofta starkt erotiska och avancerade motiv med kurviga gudinnor och ståtliga gudar i många möjliga och omöjliga ställningar. Många lysande exempel på denna arkitektur kan man finna i Khajura-templen. 

Islam eller var kanske inte riktigt den dominerade religionen men dock den dominerande makten (med hjälp av Stormogulerna) under en stor del av den senare historien. Stormogulerna har lämnat många fascinerande byggnader och fort efter sig men tyvärr även förstört mycket av de tidigare.   Det mest kända och lysande exempel på mogulernas arkitektur måste vara mausoleet Taj Mahal utanför Agra i Uttar Pradesh. Just Agra med omgivningar samt Delhi var de viktigaste platserna i Stormogulriket. Utanför Agra finner man det vackra Fathepur Sikri som övergavs pga. vattenbrist efter mindre än 50 år. I Agra ligger Agra fort som är ännu ett exempel. Delhi kan stoltsera med Red Fort där påfågelstronen stod fram till Engelsmännens plundringståg... Nästan alla Indiska städer stoltserar med en Jama Masjid, huvudmoské.

Brittiska kolionaltiden:
Det brittiska väldet  innebar än mer plundrande av Indien och fler historiska kulturarv fick sätta livet till. Dock så lämnade engelsmännen en del egna monument av intresse.
Bland annat i städerna Kolkata, New Delhi, Chennai med flera. I Kolkata kan man beskåda Victoria Memorial (bilden) som har kallats för ett tafatt försök att överglänsa Taj Mahal. Vi håller med.

Arkitekturen

De stora berömda byggnaderna i Indien är överfulla av konst; det är utmejslat i marmor, små tillfilade ädelstenar är inpressade i perfekt mönster och allt är silkeslent och passar ihop perfekt, nötta av väder och vind i hundratals år. Ibland tusentals. Färgade glasbitar som bildar mönster av blommor är ihoppassade och ingen kan ana hur länge har suttit där. I taken glimmar silver och speglar, reflekterar ljus och tar upp färgerna från de små färgade glasbitarna i fönstren och väggarna pryds av alla tänkbara färger, utfört i glas, ädelstenar och påmålad färg. Tygerna i siden har vackra kanter i guldbrokad och är vävda i starkt orange, klart blått eller skimrande grönt eller djuplila.
Det är ett konstant överdåd i palatsen, även om de är nötta och plundrade och hur mycket man än försöker förstå hur det var på maharadjornas tid så går det bara inte att mana fram fantasierna. Det blir för mycket av det goda att man bara häpnar och fortsätter att spekulera i hur det verkligen var.
Marmor finns det gott om och det används fortfarande och exporteras till andra länder.