Centrala och östra Goa

By Josephdesousa - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index
Snabbfakta
Goas placering i Indien

Centrala och Östra Goa

Hitta resan till centrala Goa

Välj en avreseort i Indien för att visa inrikesflyg eller en avreseort nära dig för att hitta flygen till Indien och Goa från utlandet.

Sevärdheter

Centrala Goa och  Panaji

(utgörs av provinserna Marmagao och Tiswadi )

Marmagaoprovinsen
Bogmalo är en liten strand där försäljarna håller sig med överpriser.

Tiswaldiprovinens huvudstad och tillika delstatshuvudstad är  Panaji (Panjim). Det är den stad som ska besökas om man vill köpa västerländska märkeskläder, då alla de stora kedjorna finns representerade här.
(En del har även filialer ute i Calangute)
I Panaji hittar du även uttagsautomater för konto / kreditkort (ATM).

Old Goa är den gamla och sedan många år övergivna portugisiska huvudstaden, 9 km från Panaji.  Denna del erbjuder en rejäl klick av kolonialhistoria med sina portugisiska kyrkor & katedraler.
Utöver dessa finner du museer, trevliga marknadsplatser med färger som kan liknas vid fyrverkerier, och mycket annat.

Miramar Beach
Dona Paula Beach

Östra Goa

(utgörs av provinserna Ponda, Sanguem och Satari, observera att Ponda och Sanguem både är provinser och städer!)

Ponda provinsen
Ponda
ligger några mil sydöst om Panjim (Panaji) visar att du faktiskt är i Indien, ett hinduistiskt land. Här finner du nämligen hinduistiska tempel som oftast är förstörda efter kusterna.

Några av templen: Shri Nagesh-templet, 1 km från byn Farmagudi vid Pondas huvudväg. Templet byggdes någon gång på 1400-talet.
Shri Shantadurga-templet, helgat åt en av Parvatis inkarnationer, ligger i Kavalem strax utanför Ponda och är stadens största tempel. 100 meter därifrån ligger Shri Ramnath-templet som är helgat åt Shiva.
Shri Mahalakshmi-templet är helgat åt Lakshmi, som ju hörs på namnet, ligger 5 km från Ponda och är byggt i början av 1400-talet.
Shri Mahalsa-templet  finner man nära byn Mardol vid huvudvägen mellan Old Goa och Ponda. Även detta tempel är helgat åt Lakshmi, eller åtminstone en inkarnation av henne; Mahalsa. Templet anses vara klart sevärt.
Shri Mangesh-templet är enligt Könemanns Reseguide det tempel man ska välja att besöka om man bara har tid för ett enda, det lär vara mycket imponerande! Templet ligger i Priol, 8 km norr om Ponda.
Ganesha-templet ligger vid byn Candola ungefär 24 km från Ponda och är helgat åt Ganesha, vistehen och rikedomens gud.
Anand Dewasthan-templet ligger fint vid Mandovifloden men är kanske inte så intressant, templet ingår dock i många turistrundturer. Utöver templen i Ponda finns en vacker moské; Safa Shahouri Masjid, från 1560-talet alldeles utanför staden och om djur och natur intresserar kanske det är värt att besöka Bondla Wildlife Sanctuary 20 km öster om Ponda.

Sanguemprovinsen
Sanguem
är som stad inte alltför upphetsande, men omgivningarna kan bjuda på mycket! Även här finns tempel och ett av dem är Tambdi Surla-templet som verkar vara något alldeles speciellt där det ligger med Västra Ghatsbergen i bakgrunden. Templet, som är uppfört mellan 1000-talet och 1200-talet, ligger 8 km från byn Molem och 3 km från den mindre byn Surla.

5 km från staden Sanguem finner man Rivonagrottorna som från början byggdes som ett buddistkloster (!) på 600-talet. Det ska inte vara värt någon extra utflykt, men om man ändå besöker Tambdi Surla-templet kan man göra en avstickare.


Karta över centrala och östra Goa

Annat att göra

Dudh Sagar

Lockar djur och natur mer än tempel och grottor kan man besöka Dudh Sagar ,inte mindre än Indiens högsta vattenfall med en fallhöjd på 600 meter! Fall dock inte för all reklam för platsen. Mitt framför vattenfallet går nämligen en ful järnvägsbro som förstör utsikten. Nedanför ligger dock en sval bergsjö och från parkeringsplatsen och uppåt kryllar det av halvtama apor.
Hit tar man sig bäst med tåg.

Baghwan Mahavir Wildlife Sactuary

I nationalparken Baghwan Mahavir Wildlife Sanctuary kan den som har tur få se elefant, leopard, svart panter och tiger. Leoparder samt svart panter är lättare att se än tigern men i det vilda kan vad som helst hända. De stora kattdjuren är dock alltid svårare att se än fåglarna - här finns i praktiskt taget hela Indiens fågelarter är representerade!

Boende

Till skillnad från norra och södra Goa är det betydligt svårare att hitta bra boenden i centrala Goa. I större städer är det sällan något problem att gå runt och jämföra boenden men på mindre platser kan det vara värt att ha boendet ordnat i förväg.

Se våra besökares tips från forumet nedan eller boka ditt rum från till exempel Hotels.com

Resa till & från

Flygplatsen ligger i Dabolim och från där kan man ta förbetalda taxibilar till alla ställen i delstaten. Det finns flera tågstationer i Goa som fungerar bra för dig som kommer resande med tåg.

Väder

Eftersom Goa är en liten delstat är vädret ungefär det samma över hela delstaten, se därför vår väderinformation på vår startsida till Goa här.