Orchha

Orccha, Madhya Pradesh, Indien
Snabbfakta
karta över Orchha i Madhya Pradesh
Invånare (ca)
10 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Orchha kan besökas under hela året men det blir väldigt varmt mellan april och juli

Att beskriva Orccha rättvist är svårt, det är en plats som måste upplevas. Inklämd på en liten strandremsa mitt i Betwa-floden ligger byggnader lika spektakulära som kusliga, som tagna från den elaka trollkarlens slott i sagorna eller en plats där spöken och demoner sedan länge styrt med järnhand. Men här är det vänligt, människorna glada och i allra högsta glad levande – trots de många gamarna som stirrar ner från gravmonumenten nere vid floden eller från luftströmmarna som tar dem i cirklar, runt och runt, uppåt och uppåt där ovanför den lilla marknaden, huvudgatan, fortet och de olika templen.

Sevärdheter

Orchha i Madhya Pradesh

Mitt i Betwa klänger det fantastiska fortet med sina palats fast sig på en stundvis för liten ö, skyddad mot inkräktare och vatten av den mäktiga försvarsmuren. Det är här inne vi hittar två av Orchhas största officiella sevärdheter, de inofficiella får du utforska till fots på egen hand, marknaderna, utsiktsplatserna och människorna. Men tillbaka till fortet igen, inne i fortet finner man två imponerande byggnader, nämligen Raj Mahal och Jahangir Mahal.

Raj Mahal

Väggmålning, Jahangir Mahal i Orchha

Intressantast ur ett religiöst perspektiv är Raj Mahal. Det här palatset byggdes av Madhukar Shah på 1600-talet och har ett flertal rum med fantastiska muralmålningar. Missa inte rummet som har fantastiska freskos föreställande Vishnus alla reinkarnationer. Förutom målningarna och de många kupolpaviljongerna (chhatris) är designen och arkitekturen ganska slätstruken.

Jahangir Mahal

Raj Mahal i Orchha

Jahangir Mahal byggdes av Raja Bir Sing Ju Deo för att hedra den besökande mogulhärskaren Jehangir på 1600-talet. Det här palatset har en mer talande arkitektur och är inspirerad av de indoislamska dragen vi kan se i Agra, Jaipur och Fatehpur Sikri. Elefanter, snirkliga stenarbeten, inläggningar av klara vackra färger och stora paviljonger gör palatset väldigt iögonfallande – och så är även utsikten från palatsets otaliga fönster och utkiksplatser.

Ram Raja Temple

Ram Raja-templet i Orchha

Ram Raja-templet är kanske inte det mest utseendemässigt imponerande tempel i Indien eller i Orchha men är ett viktigt mål för många troende runt omkring i trakten. Ram Raja-templet är som namnet antyder tillägnat Rama. Inne i själva komplexet hittar man också mindre tempel för andra gudar. Templet har en ganska slät interiör och exteriör som bryts av dess fönster och kupoler och klara färger. Kom hit på kvällen och beskåda aartin som sker varje kväll. Du får inte ha med dig kamera eller något av läder in i templet så lämna det vid hotellet.

Chaturbhuj-templet

Chaturbhuj-templet i Orchha

Precis vid sidan av Ram Raja-templet ligger ett av Orchhas mest imponerande och äldsta byggnadsverk. Chaturbhuj-templet byggdes år 857 av Gurjara Pratihara-dynastin som var en av Indiens största dynastier mellan ca 500 och 1000-talet. Chaturbhuj betyder ungefär ”den med fyra armar” och är dels en beskrivning av templet men framförallt en beskrivning av Vishnu till vilken templet är tillägnat.

Kenotaferna

Kenotaferna i Orchha

Nere vid Kanchan Ghat i södra Orchha och vid floden Betwa hittar vi det mest mystiska i hela staden. Kenotaferna, eller Chhatris som de också kallas. En Kenotaf är ett gravmonument utan grav. Det vill säga, inga kroppar finns begravda här eftersom man inom hinduismen bränner en kropp och sprider askan i en flod eller vattendrag. Däremot har indiska härskare runt om i landet låtit uppföra imponerande gravmonument, så kallade kenotafer eller chhatris som minne över den döde.  På den här platsen finns 14 kenotafer för att hedra döda härskare. Om du löser en biljett kan du gå in på området och klättra upp till olika utkiksplatser men du kan lika gärna bara sätta dig på en sten nere på floden och njuta av utsikten. En annan spännande sak här är alla de gamar som sitter på gravmonumenten och spanar ner över marken.

Annat att göra

Ljud- och Ljus-show

Varje dag klockan 19:30 (engelska) och 20:45 (hindi) har man Sound & Light show i Orchha och Raj Mahal. Showen tar en timme och berättar genom ljud, röst och effektfulla ljuseffekter om Orchhas historia och dess palats. Showen är trevlig och väl värd ett besök innan kvällens middag. Biljetter kostar 250 rs och kamera får medtas. Tänkdock på att stänga av blixten om du vill fotografera!

Boende

Det finns ett antal olika boendealternativ i staden. Räkna inte med några femstjärniga hotell men Amar Mahal är fint och mycket rent. På huvudgatan finns det ett antal billiga guesthouse i varierande kvalitet. Kolla altid på rummet innan du bestämmer dig!

Hotels.com kan du jämföra priserna mellan nästan alla hotell i Indien och läsa recensioner från tidigare hotellgäster.

Äta

På Orchhas huvudgata finns det ett par enkla och billiga restauranger där man kan få den typiska backpackermaten samt okej kaffe. Vill man dricka öl eller drinkar och äta något mer speciellt kan man istället besöka något av de bättre hotellen så som Amar Mahal. Varför inte förhandla om att få använda deras pool för att svalka sig med en öl och ett bad?

Resa till & från

Orchha liger bara 15 km från Jhansi och det är således väldigt lätt att ta sig hit. Det går dagliga tåg till och från Agra som bara tar några timmar mellan Jhansi och Agra. Från Jhansi kan du sedan antingen ta taxi, lokalbuss eller dela en större så kallad Tempo (delad stor autorikshaw) från Jhansi till Orchha för bara några få rupies. Orchha är också ett bra stopp för dig som reser mellan Khajuraho och Agra.

Vill du flyga är närmsta inrikesflygplats Gwalior, ungefär 120 km bort, men många väljer att flyga till Khajuraho för att se de erotiska templen och sedan resa vidare med buss mot Orchha.

Historia

Staden grundades år 1501 av Bundelahövdingen Rudra Pratap som senare blev den första kungen över Orchha. Om man idag pratar med någon av de lokala guiderna i Orchha är de inte sena med att berätta om vilka goda relationer man hade med mogulkejsarna som under stadens storhetstid härskade över stora delar av den indiska subkontinenten: vi var väldigt bra kompisar, vi behövde bara betala lite skatt. Och faktum är att genom att underkasta sig mogulerna klarade man sig ganska bra och fick behålla ett visst självbestämmande utan att hamna i några större strider (frånsett några misslyckade revolter). När moguleran led mot sitt slut blev man istället bra kompisar med de engelska kolonialherrarna mot att betala skatt. Det är därför kanske inte speciellt konstigt att man vid Indiens självständighet och uppbrott av den brittiska kolonialtiden bestämde sig för att testa sina egna vingar och helt enkelt inte bli en del av Indien. Orchha blev en del av den indiska unionen 1950.

Foto
Henric Carlsson & Ann-Sofie Blomqvist