Madhya Pradesh i Indien får två nya världsarv

I den senaste listan över UNESCO world herritage city list (världsarvsstäder) återfinner vi nu två städer från delstaten Madhya Pradesh. De nya bidragen till världsarvslistan är Gwalior och Orchha, detta rapporterade den indiska delstaten den 7 december i år.

Ny storsatsning på turismen

I och med städernas intåg i världsarvslistan har nu myndigheterna i delstaten beslutat att ta krafttag för att göra dem ännu bättre. Både Gwlalior och Orchha ska nu städas upp och fixas till för att kunna locka ännu fler turister – och göra besöket bättre. Kemisk behandling av ytor för att skonsamt rengöra de gamla byggnaderna är ett sätt att förbättra världsarven. Att anställa vakter är ett annat. Vakterna ska inte bara se till att världsarven inte förstörs av slarviga besökare, de ska också välkomna besökarna på indiskt vis.

Om Gwalior

Gwalior Fort i Madhya Pradesh, Indien

Staden Gwalior har sina rötter i 800-talet och var fram till Indiens självständighet också huvudstaden i ett kungarike styrt av Scindia-ätten från Maharashtra. Staden har under sin period styrts av ett flertal härskare utöver detta, bland de kan vi nämna Baghel Kachvaho, Gurjar Pratihar Rajvansh och Tomar. Staden är bland anant känt för sitt vackra fort (se bilden) och Gujari Mahal Palace men här finns också flera kända och vackra tempel så som Sas Bahu Ka mandir. Till skillnad mot Orchha är Gwalior ingen liten by utan här bor minst en miljon personer i själva staden och dryga 1,3 miljoner i storstadsregionen.

Om Orchha

Orchha i Madhya Pradesh Indien

För Orchha har vi en egen liten guide här på Indien.nu men då Gwalior utvecklades från huvudstad i ett litet kungarike till en relativt stor och modern stad gick Orchha från att ha varit en stor och politiskt viktig stad till en sömnig liten by. Det gör att det är lättare att vandra runt i Orchha och njuta av omgivningarna relativt ostörd. Här kan man se det mäktiga fort- och palatskomplexet som lämnades efter de mäktiga bundela-kungarna och här kan man se fantastiska tempel och de mäktiga cenotaferna på Betwa-flodens banker. Läs mer om Orchha här! 

Följ Madhya Pradesh Tourism på Instagram!

Fotot från Gwalior av Tom D'Arby på Pexels. Övriga foton Indien.nu