Khajuraho och de erotiska templen

Khajuraho erotiska tempel i Indien
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
20 000
Språk
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Templen i Khajuraho byggdes under Chandella-dynastin mellan 900-1300. Man tror att platsen övergavs runt 1355 men det är oklart varför. Därefter föll templen i glömska och slukades sakteligen av mossa, alger och tät djungel. År 1838 fick engelsmannen TS Burt höra talas om templen och efter 500 års vilka kunde de åter igen skådas.

Sevärdheter

Detaljer på tempel

Templen i Khajuraho är kanske mest kända för sina erotiska skulpturer (se några exempel bland våra bilder) men det är långt ifrån alla skulpturer som har erotiska motiv. Här kan man se motiv från alla möjliga vardagliga sysslor vilket sex bara är en del.

Det finns flera mer eller mindre populära eller seriösa teorier om varför de erotiska skulpturerna finns på templen men nedan presenterar vi några av de mest rimliga.
Anledningen till att templen är så frikostigt utsmyckade med sexuella motiv är troligen tantriska, dvs man utrotar de onda krafterna genom att uppnå fysisk tillfredställelse.
Det finns även andra teorier så som att avbildningarna fungerade som sexualupplysning (Kamasutra) för de unga Brahmanerna som växte upp på platsen.

En annan teori är att man ska lämna alla världsliga tankar utanför templet (och hit hör givetvis även de sexuella tankarna) och det är därför man bara finner skulpturerna på utsidan av den innersta helgedomen.

Vissa av templen och skulpturerna har skador som orsakats av tidens tand samt av de tidiga muslimska intågen i Indien. Räddningen tros dock ha varit att de flesta tempel varit så täckta i vegetation.

Läs om Kajurahos tempel och tempelgrupperna i vår Khajuraho-special här! Där finner du även fler bilder och mycket mer!

Annat att göra

Det finns en intressant och bra dansföreställning i Khajuraho varje kväll. Prata med receptionen i ditt hotell för att få exakt tid och pris för dagen.

Boende

Det finns en del enklare boenden i byn nära ingången till tempelgruppen. De flesta finare hotell ligger en bit utanför själva centrum. På Hotels.com kan man hitta boende i flera olika prisklasser i Khajuraho med prisgaranti. 

Äta

Det finns en del enkla matserveringar i själva byn där man kan få god och riktig indisk mat. I övrigt har de flesta hotell en restaurang.

Resa till & från

Khajuraho ligger lite avsides för att passa riktigt bra in i de flesta resplaner – men det är helt klart värt besväret att ta sig hit. Det finns tågstation i Jhansi (225 km eller ca fyra timmar bort med buss) varifrån man kan ta höghastighetståg till Agra på ca 5 timmar. Vill man resa till eller från syd går det tåg från Satna mot Mumbai.

När eller om vägarna mellan Varanasi och Khajuraho blir i gott skick kommer denna resa ta ca 6 timmar med bil. Nu får man dock räkna med mellan 11 och 12 timmar med buss eller bil. Det går även långfärdsbussar till flera orter i landet men vägarna är väldigt dåliga varpå det är svårt att säga exakt hur lång resa mot exempelvis Agra tar för tillfället.

Ett betydligt bättre alternativ att ta sig hit är med flyg. Det finns en liten flygplats i Khajuraho som har avgångar mot Varanasi, Delhi och Mumbai.

Väl i Khajuraho är det smidigast att hyra en cykel mitt emot västra tempelgruppens ingång för ca 20 rs per dag.

Väder

Historia

Skaparna av Khajuraho, Chandela dynastin grundare, hävdade en härstamning från månen och Chand betyder även måne. Legenden som beskriver ursprunget till denna stora dynasti är fascinerande: Hemavati, den vackra unga dottern till en brahmin-präst blev förförd av månguden medan hon badade i Rati en kväll. Barnet som föddes efter denna förening mellan en dödlig och en gud var pojken Chandravarman. Sonen och hans ogifta mor blev trakasserade av samhället så de tog sin tillflykt in i den täta skogen i centrala Indien. Där fyllde hon funktionen som både mor och guru till sin unge son. Pojken växte upp, smart och stark, för att sedan grunda den stora Chandela-dynastin. Efter att han etablerats som härskare hade han i en dröm ett besök från sin mor som i drömmen bad honom att bygga tempel som skulle avslöja alla aspekter av passion och erotiska fantasier för världen. Chandravarman började byggnationen av det första templet och sedan fortsatte de efterkommande härskarna att bygga sina tempel som vi idag kan se och uppskatta.

Under Khajurahos glansdagar fanns det 85 tempel uppdelade på de tre tempelgrupperna, (västra, östra och södra) men idag återstår bara 25. Intressant är även att man inte funnit några spår av bostäder eller palats så riktigt vart ifrån Chandella-kungarna härskade vet man inte helt klart även om det troligtvis inte var här.

Övrigt

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!