Amritsar - Gyllene templet och mycket mer!

Amritsar och det gyllene templet
Snabbfakta
Karta över Amritsar i Indien
Invånare (ca)
1 500 000
Språk
Punjabi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Amritsar är kanske en av de mest sevärda platserna i Indien för här ligger nämligen Sikhernas heligaste plats, Det Gyllene Templet eller Harmandir Sahib som det egentligen heter. Till stadens andra sevärdheter hör Jallianwala Bagh, en plats med en minst sagt blodig historia. Inte långt ifrån staden återfinns en av undertecknads stora höjdpunkter i Punjab, nämligen gränsövergången mot Pakistan där ett stort skådespel utspelar sig varje solnedgång.

Som stad är Amritsar ganska nedgånget men om man kollar bortom smuts, förfall, trassliga elkablar och överfulla öppna kloaker kan man se att byggnaderna i den gamla stadsdelen har en fantastisk arkitektur olik allt annat i Indien. I Old City, dvs. kvarteren runt Harmandir Sahib, gäller rökförbud (även på gatorna). Det är även förbjudet med alkohol samt ickevegetarisk mat. Detta är ganska unikt för en delstat som gjort sig känd vida omkring för dess ickevegetariska delikatesser. Väl utanför Old City finns alla dessa frestelser och mycket där till precis som i så många andra mellanstora städer i landet. Staden ligger långt från de traditionella resrutterna, men de som tar sig hit belönas för mödan.

Staden har fått sitt namn från den heliga dammen runt det gyllene templet. Reflektionerna från det gyllene templet och solnedgången gör att vattnet ser ut som nektar, och stadens namn betyder också "damm eller sjö av nektar".

Läs också vår artikel 48 timmar i Amritsar här!

Sevärdheter

Det gyllene templet, Gurudwara Harmandir Sahib

Gyllene templet i Amritsar - karta

Beskrining av kartan

1

Skoinlämning

2

Väskinlämning

3

Huvudingången, och klocktorn

4

Kvinnornas badhus

5

Gurdwara Dukh Bhanjani Beri

6

Köket och matsalen

7

Kvinnornas badhus

8

Gurdwara Laacji Beri

9

Nishaan Sahibs, Flaggstängerna

10

Sri Akal Takhat Shaib

11

Darshani Deori

12

Hari Mandir

13

Beri Baba Buddhaji

14

Thara Shaib den 9:e Guruns Shrine

Det gyllene templet, Gurudwara Harmandir Sahib (också känt som Shri Darbar Shaib), är välkänt för många och en av de heligaste platserna för Sikherna och ligger vackert mitt i en liten handgjord damm kallad Amrit Sarowar. Här kan du garanterat få många underbara bilder med dig hem. Templet har en arkitektur som påminner om en blandning av hinduistisk och muslimsk arkitektur. Det finns 4 ingångar till templet och detta är för att symbolisera vikten av att acceptera och med öppenhet och ödmjukhet bjuda in alla människor, detta koncept påminner om tältet av Abraham i Gamla testamentet – som hade sitt tält öppet på alla fyra sidor för att kunna välkomnar resenärer från alla riktningar. Den norra ingången Darshani Deori,(3) är dock den vanligaste för besökare, i närheten ligger även informationskontoret om du skulle vilja ha information eller en engelsktalande guide.(i)

Amritsar - Det gyllene templet
Det gyllene templet i Amritsar

Själva gyllene templet sägs vara förgyllt med 200 kg bladguld varav hälften av guldet har gått åt till att förgylla själva kupolen på taket av Hari Mandir.(12) Till Hari Mandir kommer du genom att vandra ut på den långa bron som kan ta ett litet tag om det är mycket folk. Men stämningen man känner och de underbara hymnerna gör att det känns som ca 5 minuter.  Här inne finner du originalexemplaret av Sikhernas heliga bok Shri Guru Garanth Sahib. Kan dock vara svår att se då den ligger under en massa vackra tyger.

Inne på tempelområdet finner du även en matsal och ett kök där det hela dagen går att få mat eller hjälpa till att laga den, helt gratis(6). Detta är typiskt för alla Gurudwaras, så som Sikhernas ”tempel” heter! Här spelar det ingen roll vart ifrån du kommer eller vilken religion du har, alla är välkomna.
Amrit Sarowar, dammen som omsluter Hari Mandir är till för att Sikherna ska kunna ta sig ett dopp och rena sig innan de ska till templet. Du kommer se flera som män badar i vattnet och kvinnorna håller sig bakom de vita stora badhusen.(4&7)

När man väl är i Amritsar ska man passa på att besöka det gyllene templet minst 2 gånger, på morgonen och på kvällen.

Ett besök på sikhiska museet som ligger inom tempelområdet är ett måste för dig som är intresserade av denna religion.

 


Se en kort film från Gyllene templet. Filmklippet finns även i HD (visa då i fullskärmsläge)

 

Att tänka på: För att få besöka detta vackra tempel tar du av dig skorna och strumporna, här ska man vara helt barfota och man täcker även sitt huvud. Utanför templet finns många små shoppar som säljer färdiga huvudbonader för ca 10 Rs, de finns i alla färger. Har men en egen skarf går detta bra eller så lånar man en inne på området.  Skorna och strumporna tar man av sig och lämnar in till skovaktarna.(1) Detta är helt gratis!

Viktigt är också, vid besök i ett sikh-tempel får man inte bära på någon form av tobak (tex cigaretter eller snus) så var noga med att kolla igenom vad du har i väskan. Innan man gå in på området till templet finns det väskförvaring om man inte vill ta med sig sina saker in,(2) också detta helt gratis. Det finns även en väskinlämning inne just innan bron över till huvudtemplet Hari Mandir, där man kan lämna ifrån sig sin väska. Det är inte tillåtet att ta med sig väska in i Hari Mandir. Man ska också respektera att det råder fotograferingsförbud inne i själva templet! För att kunna njuta till fullo av detta vackra tempel spenderat man lätt ett par timmar här så om man inte vill dricka det renade vattnet, som finns gratis till alla besökare, så ska man ta med sig sin egen flaska vatten.

Old City

Utanför tempelområdet ligger den gamla staden där du kan finna gamla hinduistiska tempel och muslimska moskéer i de snirkliga gränderna. Här kan man vandra runt och bara titta på den fantastiska arkitektur som gömmer sig bakom dagens smuts eller varför inte titta runt i de affärer som säljer papads, warian (chips som är gjorda av baljväxter) murabbas (indisk sylt), pickles och ampapad (torkat mangogodis) som är mycket populärt här. Mishri Bazaar är platsen där man köper torkade frukter, medan Katra Mohan Singh erbjuder textiler och glasbangles. I detta område finns en hel del små och trevliga restauranger som serverar en blandning av vegetarisk mat både indisk, kinesisk och continentala rätter. Du finner även Café Coffee Day och Pizza Hut om det skulle locka mer.

Nya Amritsar

Vill man se en annan del av staden åker man till Lawrence Street, som ligger ca 2 km från Old City på andra sidan av järnvägen. Här finner du flera restauranger och en massa shopping. På kvällarna är det mycket medelklassfolk som kommer hit för att äta snacks och bara umgås bland lyxbutiker och gatuförsäljare.

Jallianwala Bagh

Är du intresserad av den indiska självständighetskampen är ett besök i Jallianwala Bagh ett måste. Här hedras nämligen de ca 2000 (obeväpnade) män, kvinnor och barn som dödades på denna plats av britterna 1919 i den så kallade Amritsarmassakern. Det var i denna park som den brittiske generalen Reginald Dyer gav order om att börja skjuta mot en stor grupp människor som hade samlats på årliga festivalen Baisakhi (skördefestival) den 13 april 1919. Skjutandet slutade efter att soldaterna fick slut på ammunition, så det sägs att de sköt i 10-15 minuter nonstop. I parken finns ett par minnesmärken, tegelväggar där kulhålen fortfarande finns kvar, en liten utställning med bilder och historia om några av Punjabs martyrer med mera. Efter att detta hände ökade stödet av Mahatma Gandhis frihetskamp stort och generalen Reginald Dyer fick ökennamnet "Slaktaren av Amritsar".

Ram Bagh

Vill du svalka dig i skuggan av några träd och njuta av blomdoft är ett besök i den lummiga parken Ram Bagh platsen för dig. Här ligger även ett litet museum där du finner gamla vapen, en del porträtt och en kopia av den kända "Kohinoor" diamanten.
Det är stängt på onsdagar.

Wagha Border - Gränsstationen mellan Indien och Pakistan

En annan sevärdhet du inte får missa är Wagha Border.  Hit kommer du med bil, lokalbuss eller rikshaw. Ett måste om man är i närheten!

Det här är den enda gränsövergången mellan Indien och Pakistan i dagsläget. Varje solnedgång instämmer sig här ett pampigt spel mellan de två sidorna. Var i god tid så att du hinner med att uppleva allt som händer här - och vill du kan du även delta i aktiviteterna! Det finns vatten, läsk och andra saker att förtära på plats.

Att tänka på: Hit får du inte ta med dig någon form av väska, inte ens en liten. Ta bara med det viktiga som en kameran och en liten slant ifall du kanske önskar någon dricka eller köpa lite snacks. Från platsen du blir avsläppt (vare sig du har bil, kommer med bussen eller rikshaw) måste du sedan gå eller ta en cykelrikshaw den sista biten. Det finns två olika köer, en för män och en för kvinnor. Det finns flera säkerhetskontroller och här kommer heller inte din telefon att fungera, pga störningsutrustning.

Annat att göra
Boende

Det finns ganska gott om boendemöjligheter i alla prisklasser i staden. Lättast och bäst blir det kanske om du utgår från tågstationen och går ut själv för att leta. I den gamla delen av staden, Old City runt det gyllene Templet och det är lätta att gå runt och kolla och välja. Vill man förboka sitt hotell i Amritsar har Hotels.com ett ganska komplett utbud med bra priser

Äta

Besöker du Amritsar ska du givetvis äta på det gyllene templet. Helt gratis! Maten är fantastiskt god och mättande.

Resa till & från

Med buss ligger Amritsar ca 10 timmar från allt. 10 timmar till Delhi, Shimla och Dehra Dun. Till Chandigarh tar det ca 6 timmar. Det går inga direkttåg mellan Amritsar och Chandigarh, utan åk då istället till Ambala (UMA) och ta en lokalbuss därifrån eller byt tåg där. Med lokalbuss tar det ca 45 min-1 timme och kostar 27 Rs. De avgår var tredje minut från busshållplatsen i staden. Enkelt och kul!

Ska du resa till Delhi är det i detta fall bättre och bekvämare att ta tåget som tar mellan 6 och 8 timmar beroende på vilken tågtyp som väljs.

För dig som väljer flyget så ligger flygplatsen belägen ca 15 km från stadens centrum och är även en internationell flygplats så om du t.ex. vill till London kan du flyga direkt från Amritsar.

Väder

Eftersom Amritsar ligger så nära Himalaya är det ganska kallt och dimmigt under vintern. Under vår, sommar och höst är klimatet behagligt till varm. Amritsar fungerar dock bra året runt bara man klär sig varmt under vintern samt är berädd att hoppa över temporära vattenpölar under monsunen. Det är sällan det regnar hela dagarna.

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 19° 21° 26° 33° 38° 39° 35° 34° 34° 32° 27° 21°
Min 11° 16° 21° 24° 25° 25° 22° 15°
Genom- 12° 14° 19° 25° 30° 32° 30° 29° 28° 24° 18° 13°
snitt                        
Regn 23 mm
33 mm 48 mm 28 mm 25 mm 61 mm 231 mm 189 mm 79 mm 18 mm 5 mm 18 mm

Väderstatistik för Amritsar.

Historia

Övrigt

Hitta resan till Amritsar

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Amritsar och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg