48 timmar i Amritsar – Förläng gyllene triangeln i Indien med det gyllene templet

48 timmar i Amritsar – Förläng gyllene triangeln i Indien med det gyllene temple

Den populära resan i Indien som kallas för ”Den gyllene triangeln” besöker några av landets största sevärdheter och städerna Delhi, Agra och Jaipur. Du kan förgylla din resa i Indien genom att förlänga den med ytterligare destinationer. I den här serien hjälper vi dig att göra din resa i Indien mer personlig. Under de två närmsta dagarna besöker du Amritsar i delstaten Punjab. Häng med!

Innan vi startar resan till Amritsar, Indien

Vad är den gyllene triangeln? Den gyllene triangeln är den resa de allra flesta skandinaviska indienresenärer gör om man bortser från solsemestern i Goa. Under resan får resenären besöka sevärdheter så som Taj Mahal i Agra, Amber fort i Jaipur och Old Delhi och mycket mer. Vi har skrivit om att planera din egen gyllene triangel utan resebyrå här! Det som gör gyllene triangeln så bra är att orterna ligger relativt nära varandra och att kommunikationerna är utmärkta, men har man ett par dagar till kan resan bli så mycket bättre. I förra avsnittet berättade vi om att förlänga din gyllene triangel med Udaipur i Rajasthan och idag tar vi oss istället till Amritsar i Indiens kornbod, Punjab.

Amritsar, Punjab, Indien

Givetvis har vi en reseguide till Amritsar här på Indien.nu men här ska vi fokusera på vad du kan göra i Amritsar och omgivning under 48 timmar.

48 timmar i Amritsar

Det är lätt att spendera dagar eller veckor i Amritsar med omgivning, för dig som har lite mindre tid för din resa kan det dock vara svårt. Under 48 timmar i Amritsar hinner du med flera av de viktigaste sakerna att se, göra och äta!

Vår första frukost i Amritsar

En bra dag i Amritsar startar med en bra frukost, och inget annat ställe än Kanha Sweet är så välkänt och vida rekommenderat. Kanha Sweet ligger ungefär 5 km från Harmandir Sahib, det gyllene templet, och är en enkel vegetarisk servering med fantastiska puris, dvs friterade puffiga bröd som serveras med heta kikärtor. En hel middag till frukost, tänker kanske du men det är en smakmässig sensation som kommer hålla dig full av energi under denna dag.

Gyllene templet – Harmandir Sahib

Det gyllene templet i Amritsar

Efter din mättande frukost är det dags att besöka stadens största sevärdhet för första gången under din resa. Med mätta magar hoppar vi in i en auorikshaw eller taxi och beger oss mot Harmandir Sahib, det gyllene templet i Amritsar. För att få komma in på tempelområdet måste du täcka ditt huvud. Det finns ett otal försäljare som säljer huvuddukar på gatan som leder upp till templet.

För en mer utförlig förklaring med karta rekommenderar vi att läsa vår reseguide.

Kaffepaus

Efter att ha spenderat ett par timmar inne vid det gyllene templet är det dags att tillgodose kaffebehovet. På gatan som leder upp till Jallianwala Bagh finns en Café Coffee Day som serverar kalla och varma kaffe med bra kvalitet. Hoppa gärna över maten och mackorna här eftersom vi äter lunch efter nästa stopp.

Jallianwala Bagh

Jallianwala Bagh, Amritsar, Indien

Martyrernas park, Jallianwala Bagh är en plats med ett mörkt förförflutet. Här förlorade mellan 370 och 1000 personer sina liv i en fruktansvärd massaker utförd av Reginald Dyer i den brittiska armen. Datumet var den 13 april 1919 och tusentals människor hade samlats i parken för att fira skördefestivalen Baisakhi. Under firandet utfördes också fredliga protester mot utvisandet av två nationella ledare. 

Dyer och hans män tog sig in i parken, blockerade den enda in- och utgången och öppnade eld mot folkmassan utan förvarning. Tio minuter senare slutade eldlossningen och en av de mest tragiska händelserna i den brittiska kolonialtiden var ett faktum. Dyer själv har sagt att 200-300 personer dödats medan andra uppgifter talar om minst 1000 döda och 1500 svårt skadade. Många personer hoppade ner i en brun för att undkomma kulorna men dödades istället av att trampas ned av andra som i panik följt samma väg.

Idag kan man fortfarande beskåda kulhålen i väggarna och vandra runt den brunn som tagit så många liv. Inne i parken finns idag några minnesmonument för martyrerna, en utställning samt Frihetens flamma.

Lunch dag 1 – Bharawan Da Dhaba

Den här restaurangens historia började redan innan den indiska självständigheten. I ett tält i Amritsar någon gång under 1912 startade en man från Sialkot, idag i Pakistanska delen av Punjab, sin matservering i Amritsar. Restaurangen överlevde båda de indo-pakistanska krigen 1965 och 1971 och har idag utvecklats till en riktig restaurang, nu ägd av grundarens barnbarn. Restaurangen ligger enbart tio minuters promenad från vår nästa destination, Gyllene templet. Bharawan Da Dhaba är en vegetarisk restaurang som tillhör stadens absoluta favoriter. Här bör du testa chole kulche, (om du inte tröttnade på frukostens kikärtor),  Baigan ka Bharta (rökig aubergine) eller varför inte en paneer subzi (färskost i aromatisk sås)? All mat är långsamt och varsamt tillagad.

Eftermiddag och kväll i Gyllene templet i Amritsar

Efter lunch tar vi oss mot det gyllene templet till fots. Under promenaden kan du stanna till och handla en huvudbonad som krävs för att komma in på tempelområdet. En huvudbonad kostar runt 10-15 rupies och finns i många färger och varianter. Välj din favorit och ta dig till skoinlämningen, nära huvudingången. För att få komma in i templet måste du täcka huvudet, ta av dig skorna samt tvätta fötter och händer. Fötterna och händerna tvättar du vid ingången under klocktornet.

Inne på området rekommenderar vi att du bara strosar runt, sätter dig ner och njuter av omgivningen och kopplar av. När du känner att energin kommer tillbaka kan du ställa dig i kö för att gå över bron in i själva templet. Men innan du gör det måste du lämna in din eventuella väska på förvaring, vilket är gratis, precis som allt annat. Inne i templet råder fotograferingsförbud.

Spendera gärna solnedgången inne på tempelområdet för att se hur templet och dess omgivningar förändras över tiden och känn hur hungern kommer smygande.

Idag har du möjlighet att äta gratis middag i det gyllene templet. 

Dag 2 i Amritsar

Idag är ännu en intressant och spännande dag. Vi börjar dagen lite lugnt genom att strosa inne i Amritsar innan vi tar oss till en av resans höjdpunkter.

Ram Bagh

Ram Bagh i Amritsar By Harvinder Chandigarh - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51428861

Efter frukost på hotellet besöker vi Ram Bagh och Maharaja Ranjit Singh Museum. Till denna plats kan du promenera på mindre än 20 minuter från det gyllene templet och i grönområdet hittar du ett gammalt palats som tillhörde maharajan Ranjit Singh som härskade under det tidiga 1800-talet. Här inne hittar du ett museum med en intressant samling vapen men framför allt 200 år av Sikhisk historia. I delen med målningar hittar man fantastiska målningar över staden Lahore, som tidigare tillhörde samma kungarike.

När du känner dig mätt på historia och hungrig i magen rekommenderar vi lunch. Inte långt från museet hittar du den lilla matmarknaden Rehri market där du kan testa flera olika typer av indisk gatumat. Gå till en liten vagn där det ser ut att vara många lokala kunder, det är ett tecken på bra kvalitet.

Efter en sådan här morgon kan det passa bra med en kort vila på hotellet. När eftermiddagen börjar gå mot sitt slut är det dags för en av undertecknads favorit i Punjab, gränsövergången mellan Pakistan och Indien!

Wagah Border - Gränsen till Pakistan

Wagah - gränsen mellan Indien och Pakistan

Är du inte patriot är det dags att bli det nu och inte vilken patriot som helst. En indisk patriot. Boka en taxi på hotellet till Wagah border ungefär 50 minuter utanför staden. Vid Wagah Border i Attari sker det dagligen en gränsstängningsceremoni sedan 1949. Ceremonin startar ungefär en halvtimme före solnedgången men det gäller att vara i tid. Din taxi måste parkera ca en ca 20 minuters promenad från själva gränsarenan samt att du gärna vill komma i god tid för att få bra platser.

Under gränsstängningen utför de olika nationernas gränsvakter olika ceremonier och imponerande marscher. På den oftast betydligt livligare indiska sidan får också flickor och kvinnor springa med den indiska flaggan medan kvinnorna på andra sidan gränsen sitter bänkade på separata läktare. Hela evenemanget är uppeppat med ramsor, flaggor, glädje och patriotism. 

Efter denna makalösa show är det dags att åka tillbaka till hotellet, äta middag på hotellet eller i närheten för att dagen efter åter igen bege sig vidare ut i Indien.

Ta sig till Amritsar

Om du förlänger din gyllene triangel med Amritsar rekommenderar vi att du gör utflykten från Delhi. Mellan Delhi och Amritsar finns det goda kommunikationer med såväl flyg som tåg och buss. 

Det finns en flygplats i Amritsar som har avgångar mot flera stora städer i Indien.

Planera din resa på egen hand

För att kunna resa till Indien behöver du känna till saker så som Visum, vaccinationer, valuta, försäkringar, packning och mycket annat. Vi har samlat alla tips du behöver veta i en smidig artikel här