Gyllene triangeln

Den gyllene triangeln

Nu när vi alla tvingas ta lite mer tid hemma kan det vara ett bra tillfälle att planera sin resa till Indien. En av de vanligaste resorna för förstagångsresenären till Indien med kort tid kallas den gyllene triangeln. Den resan innehåller lite allt möjligt av vad nordvästra Indien har att erbjuda men lämnar samtidigt mycket att önska. Hur man kan förlänga denna resa med några andra viktiga destinationer utan att spendera för mycket tid eller pengar tar vi upp i nästa artikel. Så häng med oss på nybörjarresan!

Generella reseförberedelser

Innan vi landar i Indien är det viktigt att planera för flera saker. För att resa in i Indien behövs till exempel ett visum som ska vara giltigt under hela resan. Det är också viktigt att vi har sett över vårt grundskydd. Packning är en annan sak som kan kännas svår för förstagångsresenären, men som tur är har vi redan skrivit en artikel om allt du behöver veta inför din resa här!

Vad är den gyllene triangeln?

Gyllene triangeln

Den gyllene triangeln består av tre städer i i den nordvästra delen av Indien, nämligen Delhi, Jaipur och Agra. Det vanligaste sättet som paketresenär att att man reser mellan dessa orter med en buss men för dig som reser på egen hand kan man göra som man vill. Tåg, buss, bil eller en kombination.

Delhi

Delhi

Delhi är en gigantiskt stor och myllrande huvudstad. Här kan man finna nästan allt man kan tänka sig och mycket man aldrig kunde tänkt sig. Delhi har varit befolkad under många tusen år och olika erövrare har format staden på sitt vis. Det är tillexempel lätt att se skillnaden mellan så kallade New Delhi, som lät byggas av britterna, och Old Delhi, som lät byggas av mogulerna. Men det finns många andra områden i staden som är betydligt äldre än Old Delhi och betydligt nyare än New Delhi. 

I Delhi rekommenderar vi att se en blandning av gammalt och nytt. Börja med att utforska New Delhis Connaught Place som en mjukstart. I det här runda shoppingkvarteret med kolonial arkitektur finns massor av affärer, barer och restauranger. Så känner du dig överväldigad av mängden människor, intryck och ljud? Smit in för en kall öl eller läsk eller varför inte en kopp fantastiskt italienskt kaffe? För dig som är mer äventyrligt lagd, missa inte den underjordiska marknaden.

Ett besök i Old Delhi är också ett måste. Här kan vi rekommendera en tur med cykelrikshaw i Old Delhis vindlande gränder för att sedan se det spektakulära Jama Masjid, Indiens största moské. Från Jama Masjid har du fantastisk utsikt över myllret och det röda fortet. Har du tid att besöka det röda fortet är det sevärt, men du kommer se liknande arkitektur i Jaipur. 

Om det nu börjat kurra i magen ligger det anrika Karims bara ett par minuters promenad bort. Här kan man testa flera delikatesser från mogulköket. Besöket är inte bara en glädje för dina smaklökar utan här får du också se hur det går till när maten tillagas. Ett besök i Chandni Chowk Market kan avsluta besöket i Old Delhi.

Vill du besöka ett fantastiskt tempel kan vi varmt rekommendera att spendera en halvdag vid Swaminarayan Akshardam. Detta enorma tempel är fantastiskt vackert men det som gör det extra speciellt är allt det runt om kring. Området kan nästan liknas lite med ett religiöst Disney-land. Här kan du ta en båttur genom Indiens historia, se film på storbild om templets grundare och mycket mer. Absolut värt ett besök!

Runt om staden byggs nu gigantiska nya hypermoderna storstäder upp, de mest kända är Gurgaoun (Gurugram) och Noida. I dessa delar finns enorma nöjesparker, köpcentrum och nästan alla internationella företag. Vill man uppleve lite av det hypermoderna utan att lämna Delhi kan vi varmt rekommendera att spendera en kväll i Cyber City, nära den internationella flygplatsen. Hit kommer alla de som jobbar vid Delhis internationella kontor. Runt Cyber Hub kan du se glittrande skyskrapor och modern arkitektur. Själva Cyber Hub består av ett stort antal restauranger på ett näst intill kliniskt rent område. Här kan man hitta alla stora restaurangkedjor samt en enorm mängd hippa indiska lokala restauranger.

Det finns tusentals andra saker att se och göra, vi har en komplett resguide till Delhi här! 

Den rosa staden Jaipur

Jaipur

Jaipur kallas ofta den rosa staden och det är lätt att förstå när man kommer till den gamla delen av staden. Eller rosa och rosa förresten, kanske är det mer terrakotta? I vilket fall som helst är Jaipur en av Indiens första planerade städer. Det kan man lätt se på dess breda raka gator, hus med liknande fasader och butikslokaler. Men även om gatorna är bredare och husen fina blir det sällan trist, nästan alla hus har affärer på markplan fyllda med allehanda gods. På en gata hittar du bara kläder, på en annan gata hittar du nästan bara kryddor, vill du ha spikar får du gå till en annan gata. När du blir trött på rosa, kryddor eller kläder är det dags att besöka ett av Rajasthans berömda fort och Palats.

Amber var den tidigare huvudstaden i området innan den flyttades till Jaipur. Här kan man verkligen se vindlande gränder, hus i alla möjliga former och storlekar och inte minst ett gigantiskt palats mitt i det hela. 

Amber Fort (eller palats som det egenligen är) påbörjades under 1592 och här kan man lätt se hur arkitekturen influerades allt mer av Mogulerna ju längre palatset utvidgades. Inne i palatset finns massor att se så kom så tidigt du kan, var bland de första besökarna så du kan ta in allt det vackra utan horder av besökare. 

Väl tillbaka i Jaipur (byggt från 1727) kan ett besök vid Jantar Mantar sitta fint. På detta fina område kan du se några fantastiska astronomiska instrument och världens största solur. Soluret har en noggrannhet på bara sekunder och ser dessutom ut som ett konstverk i en modern skulpturutställning. Jantar Mantar är ett världsarv och har en egen guide här på vår sajt. I närheten finner du Jaipur City Palace som du kan läsa mycket mer om i vår resguide.

Läs hela vår resguide till Jaipur här!

Agra

Agra

När du är klar med Jaipur är det dags att bege sig till Agra. Agra som stad är kanske en av Indiens tristaste men här återfinns några av de absolut mest fantastiska monumenten i nordvästra Indien. Taj Mahal och Agra fort.

Taj Mahal är ett av världens sju moderna underverk och uppfördes av Mogulen Sha Jahan som gravmonument över hans avlidna hustru. Det finns många olika historier om detta fantastiska bygge, vi berättar mycket mer om det här! 

Efter att Sha Jahan spenderat så mycket av landets förmögenhet på Taj Mahal genomförde hans son en kupp och satte sin far i husarrest i Agras berömda fort.

Agra fort är ett gigantiskt stort fort som byggdes ut av flera av Mogulrikets kejsare. Här finner man massor av spännande arkitektur. Idag får vi bara se runt 30% av fortet då resterande delar fortfarande används av den indiska militären. Men det vi får se är fantastiskt och fantasieggande. Fortet är uppfört av röd sandsten med inläggningar av vit marmor. Vissa palats inne på området är byggda helt i vit marmor, Sha Jahans favoritmaterial medan andra byggnader är en blanding av material. Kontrasten mellan byggnadsmaterial och de olika stilarna gör att det aldrig blir tråkigt att besöka detta fort.

Läs mer om Agra i vår reseguide här!

I nästa del tipsar vi om flera enkla destinationer att förlänga din resa med.

 

Hitta resan till Delhi

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Delhioch jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg