Förgylla gyllene triangeln i Indien – Del 1, Udaipur

Delhi, Agra och Jaipur är de tre destinationer som tillsammans bildar det man kallar den gyllene triangeln. En stor andel av de gruppturister och arrangerade resor som ordnas till Indien går just till dessa destinationer och de gör det av flera anledningar – på gott och ont. Vi hjälper dig göra resan mycket bättre! I den första delen berättar vi hur du förgyller din gyllene triangel med Udaipur, österns Venedig.

Vad gör gyllene triangeln i Indien gyllene för dig?

Det går inte att sticka under stolen att den gyllene triangeln har många sevärdheter på ett bekvämt avstånd. Att beöka sevärdheter så som Taj Mahal, Agra Fort, Vindarnas palats (Hawa Mahal), Amber Fort och det myllrande Old Delhi på en och samma vecka är verkligen inte illa. Stressar man på lite kan man även hinna med att se tigrar på vägen mellan Jaipur och Agra. 

Vad gör gyllene triangeln gyllene för resebolaget?

De tre städerna i gyllene triangeln, Delhi, Agra och Jaipur har alla ett välutvecklat turistnätverk med hotell i alla prisklasser, transporter med såväl bussar som tåg och bra kommunikationer med Sverige via direktflyg Stockholm-Delhi. På alla dessa orter finns också ett flertal shoppar som gör gedigna demonstrationer i marmor-hantverk, mattväveri och liknande. Givetvis kan man här handla produkter till (oftast) bra kvalitet men som regel snarare än undantag görs det på gästens bekostnad. Det är inte helt ovanligt att såväl guide som chaufför OCH resebolaget får en rejäl andel av försäljningen att dela på. Det är ett sätt att få in pengar och lönsamhet när resorna måste säljas i mördande konkurrens. Det är helt enkelt din shopping som finansierar de billiga resorna.

Är då den gyllene triangeln dålig?

Nej, att resa i den gyllene triangeln är absolut inte dåligt och man kan köpa paket som blir långt billigare än vad man kan hitta själv; men resorna går snabbt, du har nära nog ingen tid att själv utforska marknader och lokal kultur (mer än det som resebolaget valt ut). Att förlänga resan på egen hand är därför varmt rekommenderat.  VI har tidigare skrivit en artikel om att planera den gyllene triangeln i Indien själv vilket är en bra start på ditt planerande. Här nedan ger vi dig tips på hur du gör resan ännu bättre!

Vill du har tips och råd om din reseplanering, från visum till Indien till att hitta boenden och biljetter och allt där emellan? Läs då vår artikel om att planera en resa till Indien på egen hand!

Udaipur – Österns Venedig

Att Udaipur kallas österns Venedig är lätt att förstå när man står nere vid sjön Pichola i centrala delen av staden. I den gamla staden är det lätt att gå vilse i de vindlande gränderna, men det gör inget, det är snarare en fördel. Att knalla runt i stadens gränder är säkert, människor är trevliga och nyfikna och du finner betydligt fler genuina personer när du väl lämnat det relativt begränsade turistområdet.

Turistområden i Udaipur

Turistområdet i Udaipur

De flesta turister samlas på gatorna runt Udaipurs berömda City Palace (ett av de största palatsen i Indien) och runt ghaterna (en ghat är trappstegen runt de offentliga platserna runt sjön) så som Lal Ghat och Gangaur Ghat på den östra sidan av sjön. På andra sidan Daji-bron forstätter turistområdet sprida ut sig söder ut till udden som kallas Ambrai Ghat. Det är också i dessa områden de flesta hotell är belägna och också här vi rekommenderar att bo för några dagar. Vill man bo lyxigare ligger de större femstjärniga hotellen ett par kilometer längre bort.

I turistområdena kan man handla de flesta typer av souvenirer man är van vid från resten av Indien. Läderskor, läderböcker, schalar, tyger och pryttlar. Här hittar man också de populära miniatyrmålningarna som är så populära i regionen. Men vill du hitta lite mer vardagliga föremål och kryddor i större kvantitet måste man bege sig till de lokala marknaderna. 

Lokala marknader i Udaipur

Lokalmarknad i Udaipur - Grönsaksmarknad

Några av de bästa lokala marknaderna ligger på ett trevligt promenadavstånd från turistområdet. Promenera gatan ner från City Palace, ta höger vid klocktornet och fråga dig fram efter Manday Market och Subzi Mandir. Vid den första hittar du en livlig kryddmarknad och vid den andre hittar du en fantastisk grönsaksmarknad. Där emellan kan vad som helst hända. Kameler och elefanter kan dyka om runt nästa krök, den oemotståndliga doften av kryddig snabbmat och rykande hett chai kommer när den som mest behövs. Ta ett stopp och andas in intrycken. Från Delhi Gate kan du sedan ta en autoriskshaw tillbaka till ditt hotell för en sval dusch innan kvällens middag.

Sevärdheter i Udaipur

I Udaipur finns så klart också en massa sevärda monument, ta ett besök i vår reseguide till Udaipur. Några av våra favoriter finner du kortfattat nedan, läs mer i vår reseguide.

City Palace

City Palace i Udaipur

City Palace är ett av Indiens största palats och ligger vackert precis vid sjön Pichola mitt i gamla stan. Inne i palatset kan du ta en guidad rundtur eller gå med så kallad audio-guide. Palatset är i mycket gott skick och här får man en bra tillbakablick i historien. Kom tillbaka på kvällen för en bra Sound & Light show! Vi kan också rekommendera att äta lunch vid Palki Khana inne i city palace och kanske även middagen vid Sunset Terrace om budget finns. Maten är bra men atmosfären ännu bättre.

Båttur på Lake Pichola

Båttur på Lake Pichola Udaipur

Att ta en båttur på sjön Lake Pichola är också varmt rekommenderat. Men gör det från City Palace, även om det är dyrare än båtarna från Lal Ghat. Anledningen till detta är att enbart båtarna från City Palace får lägga till vid Jagmandir Palace (en av de flytande palatsen). På ön kan du beundra utsikten eller ta dig en kall öl eller lunch och åka tillbaka till stan när det passar dig.

Monsoon Palace

Monsoon Palace i Udaipur

Monsunpalatset blev känt från filmen James Bond Octopussy där det var nästet för skurkarna. Idag är aporna de skurkar som finns kvar vid denna utkiksplats. Ja, det händer att aporna snattar ätbara saker från turisterna. Palatset i sig är kanske inte det mest sevärda men utsikten runt solnedgången är magisk.

De kungliga kenotaferna

Kenotaferna i Udaipur

De kungliga kenotaferna är mäktiga minnesmärken över de stupade kungarna i det forna landet Mewar. Här kan man strosa runt i lugn och ro och se det fantastiska hantverket i vit marmor. 

Jagdish Temple

Jagdish temple i Udaipur

Jagdishtemplet ligger mitt i det turistiska området på gatan upp mot City Palace. Det här är ett av de viktigaste templen i Udaipur och stod klart år 1651.  Klättra upp för de 32 marmorstegen och ta del av det livliga tempellivet. Marmortemplets väggar är rikt utsmyckat med reliefer och statyer. Fotografering är tillåtet men skorna ska lämnas utanför. Tänk på att visa respekt för de som ber. Jagdish Temple är et levande tempel och inte ett museum! 

Dagsturer

Kumbhalgarh Fort

Har du lite längre tid kan vi också varmt rekommendera en dagstur till Ranakpur och Kumbalgarh. Till dessa två platser kan du ta en taxi över dagen eller som stopp för vidare färd mot Jodhpur.

Resa till Udaipur

Det är lätt att ta sig till Udaipur från såväl Delhi och Jaipur som från Agra. För den som vill resa snabbt är flyget den självklara vinnaren, speciellt från Delhi. Från Agra går det för närvarande inga flyg till Udaipur och från Jaipur är tidsbesparningen mot buss och tåg inte så stor.

Med flyg till Udaipur

Från Delhi finns det goda flygmöjligheter. Resan från Delhi till Udaipur med flyg tar lite drygt en timme och det finns flera dagliga avgångar att välja mellan. Inte sällan för priser runt 3000 rupies.

Med tåg till Udaipur

Med tåg finns två dagliga avgångar som båda tar lite drygt 12 timmar. Priserna varierar mellan olika klasser men är betydligt billigare än flyget. Tänk dock på att du ofta måste boka din biljett i god tid. AC-klass är att föredra på vintern då klasserna utan AC oftast ventileras kraftigt genom öppnande fönster och nattemperaturen kan ofta sjunka ner mot nollan under vinterns kallaste månader. I AC-klass finns värme och tjocka täcken (täcken och laken saknas under hälso-relaterade epidemier). Givetvis hittar du också ett flertal tåg mellan Agra samt Jaipur och Udaipur. Från Jaipur är det främst dagtåg som gäller och från Agra rekommenderar vi natt-tåget.

Mellan Delhi och Udaipur går Mewar Express (Nizamudinstationen) med tågnummer 12963 och Chetak Express (Sarai ROhilla-stationen) med tågnummer 12981. Båda tågen avgår run sjutiden på kvällen i båda riktningar och tar dryga 12 timmar.

Tågbiljetter (inklusive turistkvota som kan finnas även på annars fullbokade tåg, kan man köpa på den indiska järnvägens hemsida.

Mellan Jaipur och Udaipur rekommenderar vi följande dagtåg: 09721 avgår 06:15 och 12992 avgår 14:00. Båda tågen är sittvagnar och tar dryga sju timmar. Vill du ta ett nattåg avfår 19665 klockan 23:00 dagligen och anländer i Udaipur klockan 04:45.

Mellan Agra och Jaipur rekommenderar vi nattåget 19665 som avgår 17:50 och anländer 06:35 alla sju dagar i veckan.

Med buss till Udaipur

Har du inte råd med flyg och har problem att hitta biljetter på tåget återstår nattbussarna. I flera av nattbussarna finns sängar i små bås för en respektive två personer. Resan tar 12-14 timmar och bussar med AC är oftast betydligt bekvämare och snabbare. Volvo-bussar har sittplatser som kan vinklas ner men en riktig sov-buss är oftast bekvämare. Från såväl Jaipur som Agra kan du också hitta billiga bussar till Udaipur, såväl dagsbussar som nattbussar. Du kan hitta biljetter på webbsidor så som Redbus.in

I nästa del tipsar vi om hur du förlänger din resa i Indien med Amritsar. Vi kommer uppdatera den här artikeln med länkar till alla andra delar i serien nedan.