Udaipur

Udaipur, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Udaipur i Rajasthan
Invånare (ca)
700 000
Språk
Mewari, Hindi och Engelska
Bäst tid att besöka
Udaipur är behagligt hela monsunsäsongen eftersom hela Rajasthan får ganska lite regn jämfört med andra delar av landet. Efter monsunen är vädret soligt och varmt utan att bli allt för hett. Även vintern är väldigt behaglig i Udaipur med torrt soligt väder med behagliga dagar och svala nätter.

Udaipur är skönt beläget i en dal omringad av kala bergsmassiv. Nästan mitt i staden ligger den konstgjorda sjön, Lake Pichola med dess fantastiska palats, Lake Palace.

I dagsläget lever staden ännu, i alla fall till viss del, på den gamla James Bond-filmen, Octopussy, som spelades in här. I området runt Lal Ghat och Jagdish Tempel finns det många restauranger som visar filmen på en liten TV eller projektor varje dag. Efter sekvenserna med vråltrimmade rikshaw-scener verkar förarna av de svart/gula fordonen varken ha använt vare sig skruvmejsel eller pensel för att få dem i bättre kondition. Idag har man även i viss mån tagit filmen Mariegold Hotel till hjärtat eftersom flera scener utspelar sig här.

Sevärdheter

Udaipur med Pichola lake, Lake Palace och City Palace

Jodhpur kallas ofta för den blå staden och Jaipur för den Rosa staden så det vore därför inte överdrivet att kalla Udaipur för den vita staden. Många byggnader i gamla delen av staden är vita och palatsens fasader är i vit vacker marmor, som man för övrigt kan se brytas runt om i bergstrakterna kring Udaipur.

I Udaipur är Udaipur själv den största sevärdheten. Knalla omkring på stadens gator och kolla i små butiker. Gå mellan olika takrestauranger för att äta och dricka gott eller bara beundra utsikten.

Museer

City Palace

City Palace i Udaipu

Udaipurs City Palace erbjuder ett fint museum som passar utmärkt när solens strålar steker allt för hårt. På museet kan du se bl.a. väl bevarade miniatyrmålningar samt hur Maharadjorna en gång bodde. Inträde 50 rs för vuxna turister. Kamera 200 rs extra. Det angränsande Government Museum inne på området är dock inte alls lika roligt att se, men biljetten dit kostar bara 3 rs.

Kristallmuseum

Inne i palatskomplexet finns även ett kristallmuseum, Crystal Gallery, där en stor samling möbler och andra prylar i kristall uppvisas. Inträdet är relativt högt (300 rs) och utställningen är inte så spännande, så om du reser med en tajt budget finns det bättre saker att spendera pengarna på. Vill du ändå se detta finns det biljetter för 570 rs som innehåller inträde till såväl City Palace som kristallmuseet, dryck och en 30 minuters båttur. Fotografering är förbjuden i kristallmuseet.

Bharatiya Lok Kala

Ett annat museum som kanske passar barnfamiljen bäst är Bharatiya Lok Kala Museum som är ett kulturmuseum ungefär vid Chetak cirkle. Inträde 20 Rs för vuxna och 15 för barn. Museet har några små utställningar med dockor som visar de olika traditionella danserna i den här delen av landet. Man får även se traditionella masker, smycken, turbaner, musikinstrument och gamla fotografier. Museet är ganska nedgånget och slitet, men eftersom en puppet show ingår i priset kan det vara skoj för dom mindre. På kvällstid, 18-19 dagligen, får man även se en dansshow. Inträdet är då 30 rs.

Andre sevärdheter

Båtturer

Båttur på Pichola i Udaipur

Strax nedanför palatset hittar du bryggan för båtarna som kan ta dig en tur på sjön. Ta båten även om det är lite turistigt. Vyn över Udaipur från sjön är fantastisk. 

Tyvärr får man inte längre besöka Lake Palace om man inte bor på hotellet. Däremot besöker båtturerna ofta ett annat palats på sjön, Jagmandir Palace, som har minst lika bedårande utsikt. Om du tar de billigare båtarna från Lal Ghat får du inte besöka Jagmandir Palace utan detta stopp är enbart för båtarna från City Palace.

Moti Magri

Utsikt från Moti Magri

Ta en Rikshaw till Moti Magri som ligger i en stor, lummig park i utkanten av staden och vid den andra sjön, Fateh Sagar Lake. Väl vid sjön kan du ta en båttur över till Nehru Island Park (mer känd som Jag Niwas) som är en vacker park mitt ute på sjön.

Karni Mata Ropeway

Utsikt från Karni Mata

För en fantastisk utsikt över Udaipur, Lake Pichola och stadens palats rekommenderar vi en tur till Karni Mata-templet på berget precis bakom city palace. Hit kan man antingen bege sig till fots genom en lång radda trappor eller med en linbana. Linbanan gör samma stigning på fyra minuter som det tar nära timman att göra till fots och erbjuder en fantastisk utsikt. Vill du ändå gå en bit kan man alltid åka upp och gå ner eller tvärs om.

Själva templet är inte så fantastiskt att se men har precis som det berömda Karni Mata-templet utanför Bikaner några vita råttor (man tror att Karni Mata är en reinkarnation av Durga och att hennes som reinkarnerade som en råtta) som man kan mata.

Monsoon Palace - Sajan Garh

Utsikt från Monsoon Palace

Ett annat populärt turistmål är Monsoon Palace som nyligen öppnat för allmänheten igen efter en lättare restaurering. Härifrån har du en panoramavy över hela staden och det omgivande landskapet. Palatset är mera känt som skurkarnas i James Bond, Octopussy, högkvarter. Turen hit går efter små serpentinvägar och rikshawn (som för övrigt kostar en hel del för denna sträcka) kommer troligen behöva stanna flera gånger för att svalka av sig. 

Kenotaferna i Ahar

Kenotaferna i Ahar, Udaipur

Kenotaferna i Ahar är en väldigt speciell plats dit turisterna ännu inte hittat. En kenotaf är en skengrav eller ett gravmonument där ingen kropp finns begravd. Här kremeras och kremerades maharajorna av Mewar och här finns även monument för de maharanis som begick sati, dvs kastade sig i elden för att undvika att hamna i fiendens fångenskap. Ahar var tidigare en liten by utanför Udaipur men är nu helt ihopväxt med staden och det är både lätt och billigt att ta sig hit. Kenotaferna är rikligt utsmyckade och många av dem är många hundra år gamla. En mycket speciell och vacker plats där man lätt kan spendera timmar för sig själv.

Beundra utsikten över sjöarna

Fateh Sagar

På kvällarna är den största sevärdheten i Udaipur de fantastiska solnedgångarna över sjön. Makalöst vackert! Det finns fyra sjöar där du enkelt kan njuta av utsikten, först har vi givetvis Pichola, som ligger mitt i hjärtat av turistområdet. Här finns det massor av restauranger med utsikt över sjön.

Söder om de två broarna som binder ihop Udaipurs två sidor ligger den lilla sjön Swarop Sagar, den är inte lika spektakulär som Pichola men här finns faktiskt några krokodiler som man kan se solbadandes på en liten klippa i sjön. Här finns inte så många alternativ där man kan sitta och äta eller fika men Swaroop villas hotel har god mat.

Ungefär en halvtimmes promenad från Old City och turistområdet hittar man Fateh Sagar (bilden ovan) som är en vacker sjö omgiven av en strandpromenad (om än ganska trafikerad på vissa sträckor) och vackra berg. I ena änden finner man en stor damm och ett område som är reserverat för gångare. Här finner man flera parkbänkar. Lite närmre stan finns massor av små stånd som säljer god indisk snabbmat, milkshakes, mackor och mycket annat. En perfekt plats att avnjuta solnedgången med lite snacks innan det är dags för middag. Det finns massor av autorikshaws här om du inte vill gå.

Ytterligare några kilometer bort, ca 20 minuter med autorikshaw, ligger Badi Lake. Till den här sjön är det lite för långt för att gå till fots men om du kostar på dig rikshaw så belönas du för mödan. Sitt på den vackra dammen och ät grillad majs som säljs direkt från den glödande kolen och njut av den friska luften och utsikten.

Annat att göra

Matlagningskurser i Udaipur:

Är du trött på att alltid äta färdiglagad mat eller mest intresserad av hur man lagar all den smakfulla indiska maten? Då är ett besök på The Indian Spice Box ett givet faktum. Här kan du för utom att köpa kryddor även gå en kort men otroligt trevlig matlagningskurs. Kursen som kostar ett par hundra rupier börjar på eftermiddagen och slutar på kvällen. Under den tiden kommer Shakti Singh lära dig att laga ett flertal vegetariska recept som du sedan kan variera i det oändliga. Maten du lagar avnjuts sedan med en underbar utsikt över Jagdish-templet. Spice Box ligger på den lilla gränden mot Lal Ghat.
Varning! Numer finns ett flertal matlagningskurser i området runt Jagdish Tempel men det är långt ifrån alla som är bra.

Kulturuppvisningar i Udaipur:

Dansuppvisning på Bagore ki Haweli

Är du sugen på att se dans ska du bege dig till Bagore-Ki-Haveli vid Gangaur Ghat. Här visas en musikalisk dansuppvisning varje kväll mellan 19 och 20. För 60 rs per person plus kamera, 50 rs, får du se ett flertal olika traditionella danser till livemusik. Dessutom får man ett smakprov på dockteater.

Besöka världsarvet Kumbalgarh och fantastiska Ranakpur Temple

Känner du att ta en paus från de upptagna gränderna och gatorna i Udaipur rekommenderar vi varmt en heldagsutflykt till det närliggande Kumbalgarh Fort och Ranakpurs jaintempel. Förutom de fantastiska sevärdheterna är själva resan en upplevelse i sig. Landskapet som sakta rullar förbi utanför bilfönstret är makalöst vackert och ger minnen för livet. Du kan hitta många mer eller mindre seriösa biluthyrare på plats i Udaipur eller boka din tur online med kostnadsfri avbokning. Rekommenderas varmt!

Boende

I Udaipur finns det en stor uppsjö av boenden. De flesta budgetresenärer väljer att bo i området runt Jagdish Tempel eller Lal Ghat, det vill säga i Old Udaipur. Här kan man hitta boende i de flesta prisklasser och många hotell har vacker utsikt över Lake Pichola. Vilka hotell som idag har vacker utsikt över sjön vågar vi inte säga eftersom det byggs på nya våningar på tidigare hotell med en rask takt. Boenedpriserna varierar från runt 100 Rs i ett mycket enkelt rumt med delad toalett och dusch till i princip det oändliga, i alla fall för budgetresenärens plånbok. Boende för runt 250 Rs ger dock oftast både hyfsade rum med varm/kall-vatten och egen dusch. 

Vill du lyxa till det lite extra så går det att ta in på Hotell Lake Palace (även känt från Octopussy) som är den tidigare Maharadjans sommarpalats. Priserna här är satta i dollar och sträcker sig mellan ca $200US och $3000US för den bästa sviten. Vill du ändå bo i palats finns det ett flertal andra som har betydligt beskedligare priser. Det vackra Jagat Niwas Palace från 1600-talet har rumspriser från 1250 Rs till 3999 Rs för sviten. Andra lyxiga boenden är Trident Hilton, som ligger på andra sidan sjön sett från palatset, samt Fateh Prakash palace med rumspriser runt $350US. Önskar man ett lite mer eget boende med eget kök och privat takterass erbjuder Rosie en liten smakfullt inredd lägenhet i gammal stil.

Vill du förboka ditt boende finns massor av bra erbjudanden på hotels.com. Här hittar du nästan alla boenden i Udaipur samlade på en och samma plats.

Äta

De olika restaurangerna och deras priser följer även hotellens lägen och priser. Det vill säga, i området runt gamla Udaipur hittar du de flesta budgetrestauranger med mat i både indisk och västerländsk stil. Här hittar du även en av stadens absolut finaste restauranger, både när det handlar om maten och utsikten, Sunset terrace vid palatset. Här kan du avnjuta en fantastisk Caesars sallad till ett gott indiskt vin. En fantastisk trerätters måltid med fördrink och en flaska vin kostar runt 5000 Rs för två personer och dagar när det finns något extra att fira är det helt klart värt det. Det kan vara smart att boka bord under högsäsong då det är ett populärt ställe.

Vill man testa något typiskt Rajasthanskt så som Dal Baati eller Kair Sangri eller för den delen undvika indisk mat helt för att istället njuta av kolgrillat med till exempel pommes frittes, bakad potatis, sallad, bearnaisesås, tzatziki eller aioli, eller varför inte traditionella mexikanska tacos, beger man sig lämpligen till Charcoal by Carlsson. Restaurangen har fantastisk utsikt från hotell Pratap Bhawan i Lal ghat-området, precis bakom Jagdish Temple. Vill man hellre äta mat precis vid sjön ligger restaurangen Amber precis mitt emot Ambrai i Amet Haveli. Precis som Charcoal är den här restaurangen startad av undertecknad.

På budgetrestaurangerna kan du äta en måltid för så lite som 80 Rs per person - eller ännu billigare om du äter från en gatuservering. Ett populärt café för backpackers är Cafe Edelwiss vid Gangaur Ghat som serverar helt okej kaffe, olika bakverk så som pajer och chokladbollar och grova smörgåsar. Något som kan vara gott här i Landet där det mesta bröd är vitare än snö och mjukare än bomull. Det populära Govinda's Cafeteria på vägen mellan Jagdish Temple och City Palace gör fantastiska varma och kalla kaffe, goda sallader, mackor och pizzor. Vill du hellre smita undan de flesta turisterna och umgås med den indiska medelklassen finns två Café Coffee Day i staden. Det ena snett mitt emot Garden Hotell längre ner efter City Palace road och det andra vid Honda Park nära Sukhadia Circle. Här finner du smaskiga milkshakes, iskaffe, espresso.

Resa till & från

Flyg: Udaipurs flygplats förbinder staden med direktflyg till Delhi, Mumbai, Jaipur och Jodhpur samt resten av landet med byten. Flygplatsen ligger ca 45 minuter utanför staden och en Pre Paid-taxi från flygplatsen till Udaipur kostar ungefär 400 rs.

Buss: Det går många dagliga bussar till alla städer i Rajasthan samt givetvis även till städer så som Mumbai, Delhi, Ahmedabad etc.

Tåg: Det finns dagliga nattåg från Udaipur till Delhi (ca 12 timmar) samt Agra och Mumbai. Tåget till Mumbai tar dock omvägen över Mount Abu och tar därför längre tid än bussen.

Väder

Historia

Övrigt

Hitta resan till Udaipur

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Udaipur och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Foto
Henric Carlsson