Nytt snabbtåg ska förbinda Delhi, Jaipur, Udaipur och Ahmedabad

Att dagens tågtrafik mellan Ahmedabad i Gujarat och Udaipur i Rajasthan går som på räls vore att ta i. Att ta bussen mellan de två olika städerna tar en tredjedel av tiden mot tåget. Resan på 30 mil tar 10 timmar att slutföra. Mellan Delhi och Ahmedabad ser situationen bättre ut men även detta bleknar i jämförelse mot de nya tågen.

Från Delhi till Ahmedabad i över 300 km/h

Tågen mellan Delhi och Ahmedabad fungerar redan idag mycket bättre än vad de gör mellan Udaipur och Ahmedabad. Men de nya supersnabba tågen kommer ändå korta restiden rejält. Sträckningen av det nya tåget är Delhi, Jaipur, Udaipur och Ahmedabad. Den totalt 886 km långa resan kommer att ske med en topphastighet på 320 km/h. En fördubbling mot de snabbaste tågen idag.

Adi Udz Express eller bussen?

För den som ska resa mellan städerna idag gör bäst att välja bussen. Tåget Adi Udz Express med tågnummer 19944 lämnar Ahmedabad runt elvatiden på kvällen och anländer i Udaipur strax efter klockan nio på morgonen, dagen efter. På samma tid hinner du ta bussen från Ahmedabad till Udaipur, äta en god lunch och springa i lite butiker och sedan åka tillbaka igen.

Från Ahmedabad till Udaipur på två timmar

Det nya snabbtåget förväntas göra resan mellan de två olika städerna på ungefär två timmar. Tåget sägs vara det japansktillverkade Shinkansen i E5-serien. Men resan mellan Udaipur och Ahmedabad är bara en del av den stora planen. Redan nu sker landupphandling av en transportkorridor mellan Mumbai och Ahmedabad och dessa banor kommer sedan kopplas samman.

Två vagnstyper

De nya snabbtågen kommer ha två olika säteskonfigurationer. I standardklass kommer man ha en konfiguration om 2X3 säten medan business class kommer ha 2X2. Till skillnad mot de japanska tågen kommer de indiska tågen ha begränsat antal platser i den sista vagnen, detta för att göra plats för incheckade bagage. I vagnarna kommer man nämligen enbart kunna förvara sitt handbagage. Skrymmande väskor måste checkas in – mot en kostnad. Detta för att avskräcka passagerare från att ta med för mycket saker på resan.

Från Delhi till Mumbai 

Redan nu har arbetet med bullet trains mellan Mumbai och Ahmedabad påbörjats. Protester av landägare och den politiska oppositionen har gjort att projektet dragit ut på tiden, men man förväntas ändå vara klar redan 2023. Resan, som är på 508 km, ska ta ungefär två timmar och sju minuter med en topphastighet av 320 km/h. När de två olika projekten är klara kan hela resan mellan Delhi och Mumbai ta mellan fem och sex timmar. 

Bild: By Toshinori baba - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14492814