Reseguide till Mount Abu - Rajasthans enda hill station - Bilder, fakta och information

By Andreas Kleemann - Own work (Original text: eigene Fotografie), CC BY-SA 3.0
Snabbfakta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca)
24 000
Språk
Mewari och hindi
Bäst tid att besöka
Juli till september

Här ligger några av Indiens finaste Jaintempel, Dilwara templet, Tejpal och Vimal Vasahi. Det första sägs vara det finaste exemplet på jain-arkitektur i Indien.. Det andra, Tejpal, uppfördes redan 1031 e kr och är således nära 1000 år gammalt (!). Vimal Vasahi (från 1230) har några otroligt vackra skulpturer av marmor som bara de gör resan hit värd mödan. Tyvärr är det inte tillåtet att fotografera i templet varpå man själv måste åka dit för att se hur det ser ut. Men det kan det vara värt. Givetvis finns det en del sevärda hinduistiska tempel i staden även om dessa ter sig bleka i en jämförelse.

När du tröttnat på tempel kan det vara skönt att ta en promenad runt den lilla heliga sjön och svalka sig i brisen. Det finns även ett flertal utsiktsplatser runt om sjön som man kan vandra till. är du bara här en kort stund kan det vara värt att ta en organiserad bussresa som tar dig till några av de viktigaste templen och de mest sevärda (och några inte speciellt sevärda) platserna.

Den högsta toppen i området är Guru Shikhar 1722 meter, 15 km bort, och erbjuder några tempel förutom en fantastisk utsikt.

Sevärdheter

Se ovan!

Annat att göra

Boende

Eftersom Mount Abu är ett mycket populärt resemål för inhemska turister är turistnäringen mycket utbyggd och det finns massor av hotell i alla prisklasser. Under de stora indiska högtiderna brukar dock priserna rasa i höjden och det är inte helt ovanligt med prisökningar på mellan fem och tio gånger! Men reser du hit någon annan dag kan du hitta allt från slott till koja. Bokar man via Hotels.com kan man hitta lite bättre boenden med prisgaranti.

Äta

När det gäller restauranger så finns det ett stort och varierat utbud i staden. Såväl vegetariskt som ickevegetariskt och såväl indiskt som "västerländskt". Huvudgatan ner mot sjön kryllar av små glassbarer där du kan äta goda glassar eller dricka goda shakes och vill du dricka espresso eller kaffe latte finns numer ett Cafe Coffe Day i staden.

Resa till & från

Närmsta tågstation ligger vid Abu Road 29 km bort. Därifrån går bussar till Mount Abu regelbundet. De flesta turistbussar från städerna i Rajasthan går direkt till Mount Abu medan många statliga delstatsbussar stannar vid Abu Road. När du kommer fram till Mount Abu måste du betala en avgift på 10 Rs för att få komma in i staden. Försök att ha jämna pengar för att underlätta och snabba på upphämtningen av pengar som sker på bussen.
Närmsta flygplats finns i Udaipur.

Väder

Eftersom staden ligger på lite högre höjd är sommaren betydligt svalare än den omgivande landsbygden. Således perfekt om man vill smita undan den dallrande hettan i Jodhpur eller Udaipur. Vintern kan dock bli väldigt kall och ibland kan det till och med bli is på sjön i staden.

Historia

Övrigt