Bikaner

Snabbfakta
Bikaners placering i Indien
Invånare (ca)
500 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Denna halvmiljonstad i norra Rajasthan har ett långt förflutet som handelsplats. Staden grundades redan 1486 och låg strategiskt riktigt i handelsrutten mellan norra Indien och Asien samt på vägen mot hamnarna i Gujarat. Även om de gamla kamelrutterna sedan länge spelat ut sin roll, så ekar här fortfarande historiens vingslag och stadsmurarna samt fortet är fortfarande lika imponerande nu som då, kameltransporter, åsneskjutsar och hästkärror är fortfarande populärare än lastbilar på stadens gator.

Sevärdheter

Staden har inte förlorat kopplingen till kamelen trots att världshandeln idag går via tåg, båt och flyg. Här finns nämligen en stor kameluppfödningsanläggning för bland annat Bikaner-kameler för såväl militära som transportmässiga behov. Gillar du kameler kan ett besök vara på sin plats då den enda kostnaden är färden till farmen (kamera och eventuell guide tillkommer, 80 Rs).
Men om du är totalt ointresserad av kameler så finns det ändå massor av annat att se och göra. Är du mer inne på små fyrbenta gnagare så finns ett unikt rått-tempel tillägnat Karni Mata i byn Deshnok strax utanför staden. Templet beskrivs som jordens åttonde underverk enligt skyltar utanför men byggnaden i sig är inte speciellt märkvärdig och det finns både vackrare och äldre tempel runt om i Indien. Det som gör platsen så unik är alla tusentals råttor som springer omkring inne på tempelgården och inne i det allra heligaste. Det anses bringa lycka när en råtta springer över dina fötter, ännu större lycka att se en vit råtta men ordentlig olycka att få en råtta under foten. På http://www.karnimata.com/ kan du läsa mer om historian bakom templet. Det går bussar från centrum av staden till templet regelbundet och resan kostar bara några kronor.

Är du totalt ointresserad av både råttor och kameler så är staden utmärkt för dig som gärna skulle vilja se Jaisalmer men inte har tiden att ta dig dit. Stadens murar, palats och tempel är mäktiga och ger dig en gratistur till sagoböckernas och "tusen och en natts" värld. Det mest intressanta är kanske Junagarh Fort som uppfördes i sandsten i slutet av 1500-talet.

Den nära 1 km långa muren som omringar fortet har 37 bastioner, vallgrav och två stora portar. Väl innanför murarna väntar fantastiskt vackra utsmyckade byggnader. Tyvärr måste du gå med guide inne i templet och väljer du det billigare alternativet, att gå med en grupp, sparar du förvisso tid men förlorar möjligheten att själv bestämma hur länge du vill se de olika byggnaderna och rummen. En egen guide kostar 100 Rs extra. Vill du lära dig mer om maharadjornas liv finns ett museum, Shri Sadul Museum, i Lalgarh palace. Museet kan vara sevärt om du ändå besöker fortet eller om du är intresserad av mogulernas kläddesign. 

Räcker inte detta finns det flera andra sevärda fort och palats i och omkring staden: Lalgarh palace i röd sandsten,  Anap Mahal, Karn Mahal, Phool Mahal eller blomsterpalatset, Rang Mahal, Bijai Mahal, Chandra Mahal eller månpalatset. Alla är väl värda ett besök.

När du tröttnat på att se en massa palats kan du drömma dig bort bland gränder och basarer i den gamla stadsdelen. Där kan du även se smakprov på vackra köpmanshus eller Havelis som de kallas samt flera jain-tempel.

Annat att göra

Kamelsafari:

Bikaner är kanske den perfekta basen för en kamelsafari ute i öknen. Allt eftersom fler och fler turister tar sig till Jaisalmer för safari blir även öknen mer och mer överbefolkad men det är inte något problem här. Två arrangörer som har rekommenderats av flera besökare är:
Vino Desert Safari på Gangashahar road samt Camel Man några kilometer utanför staden. Båda ställena erbjuder även rum som är mycket populära bland Bikaners besökare.

Boende

De flesta budgethotell och restauranger ligger i närheten av tågstationen så det är bara att kliva av vagnen och ge sig ut och leta till fots. Smidigt och bra. 

Äta

Bikner är kanske inte en stad man åker till just för att äta, så länge man inte avnjuter sin mat vid sidan av en kamel ute i öknen. Men det finns en del restauranger inne i stan vid sidan av dem på ditt hotell.

Resa till & från

Kommunikationerna med övriga delstaten och Delhi är goda med både tågförbindelse och buss. Busstationen ligger dock några kilometer utanför centrum varpå du får ta en rickshaw in till staden.

I Bikaner finns en liten flygplats för inrikesflyg mot ett fåtal destinationer i Indien.

Väder
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Genomsnittlig dygnstemp141723303435333231282216
             
Nederbörd (mm)5810830461077133550
Historia

Bikaner har en rik och lång historia. Staden grundades år 1488 av Rao Bika, som var son till Rao Jodha som grundade grannstaden Jodhpur.

Under 1500-talet expanderade Bikaner och blev en betydande handelsstad på grund av dess läge på den viktiga karavanrouten mellan Centralasien och Indien. Under denna tid byggdes också flera imponerande palats och tempel i staden, inklusive Junagarh-fästningen som är en av stadens främsta turistattraktioner idag.

Under 1700-talet hamnade Bikaner under brittiskt styre och staden fick en modernisering och utveckling. Under frihetsrörelsen var Bikaner en viktig bas för nationalistiska aktiviteter och många frihetskämpar från området var involverade i självständighetsrörelsen.

Idag är Bikaner en blomstrande stad med en rik kultur och historia som lockar turister från hela världen.