Jodhpur - den blå staden

Den blå staden Jodhpur
Snabbfakta
Jodhpurs placering i Rajasthan
Invånare (ca)
800 000
Språk
Marwari och hindi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret samt monsunperioden

Jodhpur är den näst största staden i Rajasthan. På vissa ställen märks det men på andra känns det som en liten by. Av någon anledning brukar Jodhpur inte dra så många turister utan de flesta är bara på genomresa. Synd tycker vi, eftersom Jodhpur med omgivning har så mycket att erbjuda. Gå vilse i myllret av gränder i gamla stan, besök uråldriga tempelområden, beundras av utsikten och skönheten vid fortet eller åk ut på landsbygden och utforska dess natur, djurliv och befolkningens urgamla traditioner.

Sevärdheter

Massor.

Marknad vid klocktornet i Jodhpur
Marknaden vid klocktornet

Du kan lätt slå ihjäl ett par dagar bara genom att vandra runt i den gamla stadsdelen med dess virrvarr av smala gränder och blåmålade hus. Besök marknaden vid klocktornet för att handla eller bara lukta, smaka och känna på olika kryddor i världens alla färger.

Mehrangarh Fort
Det mäktiga Mehrangarh Fort

Ta en riksha eller gå vägen upp till Mehrangarh Fort. Fortet är fortfarande bebott men stora delar är öppna för allmänheten. Som de flesta andra fort och palats i Rajasthan erbjuder även Mehrangarh en otrolig arkitektur, museum och annat smått och gott. Det som gör besöket extra bra är den enorma utsikten. Sitt ned och beundra den blå staden nedan och den platta öknen som breder ut sig utanför staden. Makalöst vackert! 

Ett besök i fortet kostar 250 Rs (200 för studenter med studentkort) men då ingår en mycket bra audioguide och fototillstånd. Videokamera kostar extra. Audioguiden förklarar utförligt och inlevelsefullt och du kan själv välja tempo, ordning och antalet lyssningar. På många ställen erbjuds du fördjupad information om allt möjligt spännande. Det är såhär vi vill se turistmålen.

Mandore Garden
Mandore Garden i Jodhpur

Mandore (Mandar) Gardens är ett annat ställe värt att besöka. Här bjuds du på grönska, vackra byggnader, tempel och monument samt lekande apor och ekorrar!

Jodhpur - Den blå staden

Annat att göra

Om du tröttnar på stadslivet så erbjuder Jodhpurs omgivningar en massa.

Man som väver mattor i Bishnoi-by
Mattvävare i Bishnoi-by

Åk ut till någon av Bishnoi-byarna och kolla på hantverk eller bara hur folk lever och bor.

Hela landsbygden runt Jodhpur erbjuder ett fantastiskt djurliv och du behöver inte åka långt för att se massor av antiloper och andra olika djur.

Har du inte lust att ta dig till Jaisalmer för kamelritt så går även det att ordna i Jodhpur. Rid ut och tillbringa en eller flera nätter under stjärnorna!

Bara några mil (65 km) från Jodhpur (på vägen mot Bikaner) ligger Osian som är en liten vacker stad med berömda tempel samt stora sanddyner. Att ta sig dit är både lätt, billigt och relativt snabbt, om man väljer rätt buss. Många av Osians tempel dateras till ungefär 700-talet. Bland de mer berömda templena återfinns ett Mata-tempel (Kali), ett soltempel och en grupp av Jain-tempel. Bilderna i Ossian-galleriet nedan visar bilder från den stora tempelgruppen mitt i staden.
Läs mer om Osian här!

Boende

Det finns massor av boende i området runt clock tower i Old City. Gå bara runt och jämför priser och kvalitet i en liten stund så hittard du säkert en pärla. Vad som är bra, eller dåligt, den här säsongen kan vara den totala motsatsen säsongen efter! För bättre hotell är det bättre att förboka via en resebyrå eller webbsida som hotels.com (som har prisgaranti på boenden)

Äta

Att hitta något speciellt i Jodhpur är inte lika lätt som i städer som Udaipur. Av någon anledning har explosionen av bra restauranger inte riktigt nått hit och kvaliten är ojämn år till år. Det som fortfarande är ett måste är dock att dricka Lassi på Shri Mishri Lal hotel vid klocktornet i Jodhpur. Var försiktig så du inte blir lurad till fel ställe!

Resa till & från

Till och från Jodhpur reser man enklast med buss eller flyg. Jodhpur är lite som en hub för resor till och från Jaisalmer från resten av Rajasthan.

Väder

Historia

Övrigt