Osian

Osian, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Osians placering i Rajasthan
Språk
Marwari, hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret

Bara några mil (65 km) från Jodhpur (på vägen mot Bikaner) ligger Osian som är en liten vacker stad med berömda tempel samt stora sanddyner. Att ta sig dit är både lätt, billigt och relativt snabbt, om man väljer rätt buss.

Sevärdheter

Till Osian ska man kanske framförallt ta sig för de makalöst vackra templen som ligger mitt i den lilla staden. Många av Osians tempel dateras till ungefär 700-talet och fram till 1000-talet.

Tempel i Osian
Detaljer på ett av Osians tempel

Bland de mer berömda templena återfinns ett Mata-tempel (Kali), ett soltempel och en grupp av Jain-tempel. Bilderna i Ossian-galleriet nedan visar bilder från den stora tempelgruppen mitt i staden. Många av templen har detaljerade stenarbeten över hela utsidorna och några av templena har även erotiska motiv, mycket lika de som återfinns i Khajuraho.

Annat att göra

Förutom Osians tempel lockar även byns sanddyner besökare från Jodhpur och resten av Rajasthan. Här är förvisso sanddynerna inte lika stora och mäktiga som utanför Jaisalmer men här är å andra sidan inte lika många besökare heller. Osian är därför ett bra alternativ för dig som vill rida kamel för några timmar eller ett par dagar men som inte vill resa hela vägen till Jaisalmer.

Kamelsafari i Osian
Indien.nu på kamelsafari i Osian

Vill du göra längre kamelsafaris med övernattning i öknen gör du bäst att boka i förväg från ditt hotell i Jodhpur. För kortare ridturer på någon eller några timmar kan du åka till Osian och följa skyltarna till någon av arrangörerna.

Sanddyner i Osian
Sanddyner i Osians utkant

Boende

Förutom övernattningar i öknen under kamelsafarin erbjuder Osian inga bra alternativ, men det är inga problem att åka till Osian över dagen från Jodhpur om du bara ska besöka templena eller göra en kortare safari i öknen.

Vill du spendera natten i öknen kan du hitta flera bra tältkamper på Hotels.com. Hotels.com har prisgaranti och recensioner av verifierade gäster.

Äta

I Osian njuter man av den goda gatumaten. Testa Kachori, runda fyllda piroger, eller samosas med en kopp te eller utmana dig själv med att äta chapati med någon grönsaksröra vid någon av gatuserveringarna. Det är startk men gott!

Resa till & från

Det enklaste sättet att resa till Osian är att hyra en taxi från Jodhpur över dagen. Då kan du åka dit och tillbaka precis när du vill.

Ett annat, billigare men långsammare, alternativ är att ta lokalbussen från Jodhpur till Osian. Räkna dock med att det tar flera timmar extra och att det då kan vara bättre att stanna i Osian över natten.