Pushkar

Snabbfakta
Pushkar i Rajasthan
Invånare (ca)
20 000
Språk
Hindi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret även om nätterna kan vara kyliga i december och januari

Pushkar är en liten stad i Thar-öknen som stoltserar med Indiens största kamelmarknad och lockar både kamel- och turisthorder. Kamelmarknaden går av stapeln någon gång mellan oktober och november men om du missar den är staden ändå värd ett besök och många stannar här en längre tid bara för att koppla av och finna lugn runt den lilla sjön.

Pushkar

Sevärdheter

Sjön är kantad av 52 Ghats (trappor) som fungerar som badplatser för troende. Att staden är helig vittnar de runt 400 templen om och här finner man det enda templet i Indien som är tillägnat skaparguden Brahma. Det är förbjudet att fotografera i templena samt nere vid själva ghaterna. Många av Pushkars tempel är lite nyare eftersom Mogulkejsaren Aurangzeb rev väldigt många tempel under 1600-talet.

Genom större delen av staden går det en liten gata som enbart är reserverad för gående och tvåhjulingar. Det gör gatan lite lugnare än det normala i Indien men det gäller ändå att hålla lite koll på motorcyklarna som kan komma i förvånansvärda hastigheter ibland. Det är runt denna gata de flesta restauranger och butiker ligger.

Annat att göra

Kommer du inte besöka Jaisalmer eller Bikaner kan även Pushkar vara ett bra ställe för kamelsaffarin. Här är det inte samma typ av öken med stora sanddyner som gäller utan mer stenöken med inslag av sandslätter och mindre sanddyner. Aravali-bergen som sägs vara bland världens äldsta bergskedja är väldigt vacker och erbjuder spektakulära vyer.

Vilken arrangör som är bäst skiljer från säsong till säsong så innan du bestämmer dig, fråga runt bland andra turister om deras erfarenheter. Se också till att jämföra priser samt vad som ingår i paketet. Får du en egen kamel eller måste du dela? Ingår vatten, tjocka täcken (nätterna kan bli väldigt kalla) och mat?

 

Boende

De flesta budgetboende ligger runt den livliga bazaargatan som går genom hela Pushkar vid sidan av sjön. Det är sällan något problem att hitta boende här, men gå runt och jämför priser och alternativ innan du bestämmer dig. Under kamelmarknaden kan det vara bra att boka boendet i förväg.

Det finns en hel del finare resorts runt Pushkar men dessa ligger oftast nära en mil från stan.

Äta

Vid staden ligger en för hinduerna mycket helig sjö och stadens helighet gör att både kött/ägg och alkohol är förbjudet. Trots förbudet säljer ändå många av restaurangerna öl och något enstaka ställe säljer även drinkar. Maten i själva staden är dock nästan uteslutande vegetarisk även om man kan hitta någon enstaka omelett. Något som skiljer Pushkar från många andra städer i Indien är att de flesta restauranger serverar stenugnsbakade pizzor. Testa till exempel pizzorna, salladerna och pastan på Baba Roof top Restaurant, som även serverar öl och trevlig stämning!

Missa inte att testa den goda gatumaten i någon av gränderna. Många hinduiska pilgrimer betyder hög omsättning på den billiga maten varpå det är säkert, fräscht och gott!

Resa till & från

Vill du ta dig till Pushkar är det enklast att ta tåg till Ajmer och vidare med buss (11 km). Närmsta flygplats finns i Jaipur. Det är lätt att hitta snabba bussar mot Jodhpur för vidare avfärd mot Jaisalmer. Tåg mot Udaipur går två gånger dagligen från Ajmer.

Väder

Bäst tid att besöka Pushkar är densamma som för övriga delstaten. Under sommaren kan temperaturen stiga över 45 grader medan temperaturerna på vintern håller sig strax över 20 på dagen. Kvällar, nätter och tidig morgon kan vara väldigt kalla från mitten av november till mitten av februari. Temperaturer runt 5 grader är inte ovanligt från solnedgång till soluppgång.

Historia

Även om det är svårt att riktigt bestämma åldern på Pushkar vet man att det är en mycket gammal stad. Staden, som är starkt förknippad med skaparguden Brahma, står omnämnd i den heliga boken Mahabharata som är runt 2500 år gammal. Mahabharata utspelar sig långt innan den skrevs men att hitta konkreta bevis på Pushkars exakta ålder är svårt.

Många av de tempel som finns idag är daterade till 1200-talet eller återställda från tempel från den tidsepoken då många av stadens tempel revs av mogulkejsaren Aurangzeb.
 

Övrigt

För information om Pushkar Camel Fair, se vår bildspecial!

Foto
Henric Carlsson