Kamelmarknaden i Pushkar - Pushkar Camel Fair

I oktober/november varje år lockas över hundra tusen besökare till Pushkar för att köpa och sälja kameler och hästar. Den lilla staden förvandlas till ett fantastiskt fyrverkeri av dofter och synintryck. Mitt under marknaden börjar också ett stort tivoli som lockar barn med deras familjer.

Kameler i Pushkar

Under den första delen av kamelmarknaden är det just kameler och andra djur som är det viktiga. Då samlas försäljare och spekulanter på marknadsplatsen för att göra affärer. Det är under den här tiden antalet kameler är som störst.

Under den andra delen av marknaden övergår det från att handla om affärer till att handla om nöje. Nu startar tivolit, marknaden för krims och krams öppnar och marknaden övergår mer till en familjemarknad.

Båda delarna är givetvis spännande och roliga att besöka, men är det kameler du vill se är det bäst att besöka Pushkar under den första hälften.

Datum för Kamelmarknaden i Pushkar 2019

20-22 november

Kamelerna börjar anlända och kamperna sätts upp runt området. Även om det är färre kameler under den här tiden är det spännande att se när herdarna anländer till området till fots eller med kärror. Varje dag ökar antalet kameler och hästar.

23 november

Tre-fyra dagar in i marknaden kulminerar antalet kameler. Runt 15 000 kameler kan trängas på marknadsområdet, antalet färgglada turbaner får du räkna själv. De flesta affärer sker runt det här datumet och på kvällen kan man redan se några kameler följa sina nya ägare ut mot Thar-öknen.

24-26 november

Medan antalet kameler minskar ökar antalet stånd på marknaden, mer snabbmat, fler försäljare av allehanda prylar och fler besökare. Ju längre in i den här perioden vi kommer desto fler försäljare och besökare. Testa all god gatumat och missa inte att gå för att beskåda eventen som sker vid stadion.

27 november

Sedan någon dag börjar antalet religiösa pilgrimer öka i staden inför den stundande fullmånen, Kartik Purnima - Fullmånen i den heligaste av månader, Kartik. De flesta av pilgrimerna bor i närheten av Pushkar och vandrar ner till sjön för ceremonier och renande bad.

28 november - Kartik Purnima

Fullmånedagen innebär slutet för festivalen och det maximala antalet pilgrimer nere vid sjön i Pushkar. Finalerna i de olika tävlingarna vid Pushkars stadion sker också denna dag.

Turbanbeklädda män i Pushkar

Mer om Pushkar

Besök vår guide till Pushkar här!

Foto: Henric Carlsson