Kumbhalgarh, Rajasthan, Indien får nytt tigerreservat?

Den lilla orten med det fantastiska fortet, Kumbhalgarh, några mil utanför Udaipur, kan bli det fjärde tigerreservatet i den indiska delstaten Rajasthan. Sedan sjuttiotalet finns ingen fast tigerpopulation i området, även om det händer att någon enstaka tiger vandrar genom området då och då. Nu kan det komma att ändras.

Kumbhalgarh Tiger Reserve?

Långt in i den otillgängliga bergskedjan Aravali ligger ett fantastiskt fort med en av världens längsta murar. Runt om fortet finns ett stort skogsområde, öppna marker med små sjöar och vattendrag som skulle kunna bli ett perfekt område för att bevara Indiens tigrar. Här finns redan en skyddad nationalpark med leopard, krokodil, olika hjortar, varierande fågelliv och mycket annat dit tigrar återigen skulle kunna flytta.

Rajasthans nuvarande tigerreservat

I Rajasthan, Indien, finns redan idag tre olika tigerreservat: Sariska, nära Alwar, Ranthambore, nära Sawai Madhopur och Makundra Hills Tiger Reserve i Kota. Reservatet i Ranthambore anses av många vara ett av de bästa i hela Indien med en relativt stor och stark stam. Men att sprida ut tigerstammen i större delar av Indien kan göra landets population mer skyddad mot olika hot såsom sjukdomar, torka, skogsbränder och illegal jakt med mera.

Expertkommité

En expertkommitté har bildats av National Tiger Conservation Authority för att undersöka möjligheterna att förklara Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary som ett tigerreservat. Experter anser att Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary är perfekt för Tiger Reserve. Området beboddes av tigrar fram till 1970 -talet. Det finns ett större kärnområde här än Ramgad (Boonda). Området mellan helgedomen och Ravli Todagd är ett bra kärnområde för att vårda tigrar.

Dr Sonali Ghosh, biträdande inspektör för NCTA har bildat en kommitté bestående av fyra personer enligt riktlinjerna från ministeriet för miljö, skogar och klimatförändringar, Indiens regering. Utredningen startades efter att parlamentsledamoten och tillika prinsessan Diya Kumari från Rajsamand skickade en officiell begäran till det indiska parlamentet, Lok Sabha.

Tigerreservat i Kumbhalgar, Inget nytt initiativ

Initiativet till att skapa Kumbhalgarh Tiger Reserve togs redan för 10 år sedan under dåvarande chefskonservator för skogar och vildliv, Rahul Bhatnagar. Bhatnagar har uppskattar idag initiativet att bilda en kommitté för att studera genomförbarheten för det initiativ som han tog för ett decennium sedan.

Teamet kommer att omfatta pensionerade IFS RN Mehrotra, pensionerade IFS NK Vasu och forskare från Indian Wildlife Institute Dr. Kaushik Banerjee. Dr Kaushik är för närvarande med Tiger Cell på regionkontoret för NTCA. Hemant Kamadi, biträdande chefsinspektör för skogar, NTCA Nagpur är koordinatormedlem i kommittén. Kommittén har fått 30 dagar på sig att utarbeta en detaljerad genomförbarhetsrapport. Rapporten kommer att innehålla detaljer om alla områden inom reservatet, status för mänskliga bosättningar i området, Tigervänliga livsmiljöer, gränser, landskapsmöjligheter, inkräktningsstatus etc.

Vad tycker du om detta initiativ? Behöver Indien (och världen) fler tigerreservat?

Resa till och från Kumbhalgarh

Det går flera dagliga bussar mellan Udaipur och Kumbhalgarh. Kumbhalgarh är ett populärt stopp på en rundresa från Udaipur som också innehåller Ranakpur, den görs oftast under en dag med taxi men en eller flera nätter under resan är väl värt mödan. Till Udaipur kan du ta dig med tåg från Delhi och Mumbai, från Mumbai är tågen väldigt långsamma varpå vi rekommenderar inrikesflyg eller nattbussar. 

Läs mer

Läs mer om Rajasthan

Läs mer om Udaipur

Läs mer om Kumbhalgarh