Thiruvananthapuram (Trivandrum)

Thiruvananthapuram (Trivandrum), Kerala, Indien

Denna lilla storstad är Keralas huvudstad. Thiruvananthapuram (eller Trivandrum som denna svåruttalade stad oftast fortfarande kallas) som är en trevlig stad full med sevärdheter är även ovanligt ren och lugn för att vara en Indisk delstatshuvudstad.

Här finner du sevärda museum, inte fullt lika sevärda djurparker, unika tempel med mera. Trivandrum är en trevlig avbrytning på de lata dagarna på någon av de närliggande stränderna.

Faktaruta
Trivandrums placering i Kerala
Invånare (ca): 
1 500 000
Språk: 
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka: 
Vinterhalvåret
Resa till & från: 

Flyg: Thiruvananthapuram (Trivandrum) har både inrikes och utrikesterminal. Flygplatsen ligger ca 6 km från stan.

Tåg: Det är bra tågförbindelser mellan Thiruvananthapuram och andra städer.

Sevärdheter: 

Sri Padmanabhaswamy-templet och Puthen Maliga-palatset ligger innanför gedigna murar inne i staden. Som icke hindu är du inte välkommen in i templet men den hjälpsamma tempelpersonalen tar sig gärna tid att berätta om templets historia. Fasaden är rikligt utsmyckad och bara den är fascinerande att se. Templet är byggt i dravidisk stil och helgat åt Vishnu.

Palatset som ägs av Maharadjan inhyser ett museum kan vara värt att besöka om du har tid.

I staden finns ett stort zoo som i Svenska ögon mer liknar ett fängelse för djur, men den zoologiska parken ska tydligen enligt Lonely Planet vara en av Asiens finaste. I närheten av stadens zoo ligger flera museer och ett konstgalleri som är värda sina besök.

Annat att göra: 
Boende: 

Det finns egentligen ingen anledning att bo i Thiruvananthapuram om det är Keralas stränder som lockar. Det är fullt möjligt att göra dagsutflykter från både Varkala & Kovalam Beach. Både bussar och tåg trafikerar sträckorna frekvent.  Men önskar du ändå att bo här så är utbudet ganska bra och det borde inte vara några större svårigheter att finna det du önskar.

Bokningssajten Hotels.com har prisgaranti på sina erbjudanden och är en bra början för dig som vill hitta boende i förväg.

Äta: 

Som delstatshuvudstad är utbudet av restauranger så klart bra.

Väder: 

Historia: 

Trivandrum har en lång och spännande historia. Det sägs till exempel att kung Salomos bedrev handel med staden för så länge som 3000 år sedan. Den moderna staden Trivandrum gjorde dock debut någon gång under 1700-talet då det var huvudstad i furstedömet Travancore. 1957 blev Trivandrum delstatshuvudstat i den nybildade staten Kerala och 1991 ändrades namnet till tungvrickaren Thiruvananthupuram. Idag finns här en del av Indiens rymdprogram och staten har på senare år satsat hårt på att göra staden till ett IT-centrum.

Övrigt: 

Hitta resan till Thiruvananthapuram

Testa vårt formulär nedan för att hitta det bästa erbjudandet till Thiruvananthapuram bland hundratals arrangörer och flygbolag!

Bilder från Kovalam:

Bildgalleri
Marknaden
Blomförsäljare
Tallrikar
Kokosnötter
Ingången till Palatset
Kuthira Malika Palatset
Kuthira Malika Palatset
Takvy av Kuthira Malika
Sree Padmanabhaswamy Temple
Sree Padmanabhaswamy Temple
Gata i Trivandrum
Vatten