Periyar Wildlife Sanctuary & Kumily

Periyar Wildlife Sanctuary & Kumily, Kerala, Indien
Snabbfakta
Kumily & Periyar i Kerala
Språk
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret är bäst i Kumily & Periyar. Hetta under sommaren och regn under hösten.

Att ta sig upp mot Kumliy och Thekkedy uppe i västra Ghatsbergen är en attraktion bara i sig. Området är mest känt för naturparken Periyar National Park som även den ligger här. Åker du från någon av kuststäderna kommer bussen att färdas över kanaler, genom risfält och mangoodlingar för att sedan börja den mödosamma klättringen upp för serpentinvägarna. Uppe i bergen är landskapet täckt att gröna tebuskar, ananasodlingar, gummiplantage och små blå porlande bäckar.

Sevärdheter

Staden Kumily som ibland även kallas ”kryddornas stad”, är en liten stad med mycket hjärta och här finner du trevliga små butiker, bra restauranger och vänliga människor. Kumily används bl.a. som avstamp för Sabarimala pilgrimer som ska vandra den långa mödosamma vägen till Mangaladevitemplet, dryga milen från Kumily.

Kumily som är ”the gateway” till Thekkedy och parken Periyar är en populär turistplats för både utländska turister och framför allt inhemska turister. Det som brukar locka de flesta är Trekking, det rika djurlivet samt krydd och teplantagen.

Passa på att ta den lokala bussen till den sovande lilla byn Chellarcovil som ligger ca 15 kilometer ifrån Kumliy. Utsikten och omgivningarna är fantastiska! Här kan du stå på kanten till ett stup och se långt in i Tamil  Nadu. I Chellarcovil kan du besöka kaffe och te-odlingar, smaka på peppar direkt från buskarna eller bara vandra omkring i tystnaden och känna den kardemummamättade doften.
Missa heller inte att klättra upp i de trädkojor som byggts för att kunna ge en ännu bättre utsikt. Det finns även ett litet café här där man kan avnjuta en te.

Vill man inte åka så långt kan man nöja sig med att besöka Pandikuzhy som ligger ca 5 km från Kumily. Från denna topp har man den mest underbara utsikten och denna lilla by är verkligen en fröjd för ögat.

Bara ca 25 km från Kumily finner du även staden Vandanmedu, som är känd för att hålla en av världens största aktioner för Kardemumma. Här doftar hela staden av denna krydda som man i Indien ibland kallar ”drottningen av alla kryddor”.


Annat att göra

Periyar National Park:

I centrum av parken ligger det en stor konstgjord sjö som anlades av engelsmännen för att försörja Madurai i Tamilnadu med vatten. Det är runt sjön du har störst möjlighet att se några djur och då framförallt på morgon och eftermiddag.
De alternativ som finns för att utforska parken är antingen en båttur eller vandring.
Roligast är kanske att göra båda sakerna då de kompletterar varandra väl.
Vandra i en liten grupp på förmiddagen och ta en båttur på eftermiddagen.
I parken finns det bland annat tiger och leopard men att du skulle se dem är inte så troligt. Troligare (om inte säkert) är det att du får se några av parkens 750 vilda elefanter eller något av de andra djuren så som vildsvin, apor, fåglar och hjortar.

Gavi:

Har man tid på sin resa och vill uppleva mer av naturen och Parken ska man bege sig till Gavi. Detta är en del av den stora Periyar parken och här kan man engagera sig i bl.a. trekking. Det finns 3 olika packet man kan välj emellan Day Package, Stay Package eller Camp Package. Det är en trevlig upplevelse och helt klart värt pengarna. Det är vacker natur och trevlig djungel walk samt båttur på Kochupampa sjön. Vill man läsa mer eller boka in sig på detta finns det mer info på Gavi Eco Tourism

Spicewalk i Kumily:

När man befinner sig i Kumily området så ska man bekant sig närmre med Indiens alla kryddor och bege sig ut på en spicewalk. Det finns flera ställen som anordnar detta och det är både roligt och intressant att se hur kryddorna växer och få mer information om detta. Ett fåtal ställen har även en mixad tur med kryddor och elefantridning som man kan välja om man tycker att det verkar mer kul. Då får man bada och rida elefanten runt i den stora kryddodlingen.

Teplantage runt Kumily:

När man väl befinner sig uppe i bergen så kan man ju lika gärna hinna med ett besök på ett teplantage och varför inte en tefabrik. Ett av de mycket populära ställen att besöka är Connemara Fabriken som ligger just utanför Kumily i en liten by som heter Vandiperiyar. Här får man en genomgång av hur teet odlas och hur det behandlas senare i fabriken. Även en lite te provning bjuds det på. Det finns flera guidade turer dagligen och detta till en kostnad av 100 Rs. Då får man först en genomgång av tebusken och om hur det går till i fabriken av en auktoriserad guide på området som visar lite bilder och ger info. Sedan får man ta och besöka fabriken. Det är otroligt hög volym där inne så det är bra att man får en genomgång utanför. Sist men inte minst teprovning.

Boende

I själva Periyar-parken finns det ett fåtal lite dyrare och exklusivare hotell så vi rekommenderar att leta boende inne i Kumily istället. Det är inget större gångavstånd mellan staden och parken bara ca 4 kilometer och man kan både ta rickshaw och buss. Boendet i Kumily är billigt och utbudet är stort. Det finns allt från dyrare finare ställen till enklare guesthouse och även homestays.

Vill du hellre ha ditt boende förbokat har Hotels.com flera boenden in Thekkady till bra priser. Tänk på att läsa aktuella recensioner eftersom ett tidigare bra boende kan ha blivit sämre och tvärs om.

Äta

Det finns en hel del små restauranger i området men då många hotell ligger lite avlägset till är man ofta tvingad att äta på hotellet. För aktuella recensioner över restauranger i området, se TripAdvisor som är världens största sajt för användarrecensioner av resturanger. 

Resa till & från

Till Periyar tar man sig bäst via buss eller taxi från någon av de större städerna efter Keralas kust. Det går flera bussar per dag från Cochin, den närmsta staden med internationell flygplats, 190 km bort. Den närmsta flygplatsen är annars Madurai, 140 km bort.

I formuläret nedan kan du hitta de billigaste flygen till Cochin. Vill du hitta internationella flyg väljer du en avgångsflygplats i till exempel Sverige. För inrikesflyg kan du istället välja en flygplats i Indien.

Väder

Historia

Övrigt

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!