Ernakulam & Kochi (Cochin)

Cochin (Kochi) Österns Venedig
Snabbfakta
Cochin och Ernakulam i Kerala
Invånare (ca)
2 600 000
Språk
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret. Hetta under sommaren och regn under hösten.

Ernakulam och Fort Kochi ligger vid en naturskön naturlig hamn. Hamnen är en av södra Indiens viktigaste men området och havet runt staden är ändå lugnt och fridfullt. Här finner du breda strandpromenader kantade av palmer och vackra blommor, men som över allt annars i Indien så är de rykande sophögarna aldrig långt ifrån.

Trots befolkningsmängden så känns inte städerna trånga. Breda gator och en bra stadsplanering gör underverk. På Fort Kochin och Mattancherry gör sig även kolonialtiden påmind genom Indiens äldsta kyrka, en fin synagoga från 1568 samt att några av öarna fått namn från engelska och holländska högdjur. I Mattancherry finns det en liten grupp ättlingar till judiska bosättare som flydde från Palestina för ungefär 2000 år sedan och kristendomen har funnits där lika länge som i Europa.

Sevärdheter

Det finns så mycket man kan sysselsätta sig med när man befinner sig i Kochi vare sig man bestämmer sig för att vara på fastlandet (Ernakulam), på halvön (Fort Cochin & Mattancherry) eller på den handgjorda ön (Willigton Island) eller något annat ställe runt om. Det finns många namn att lära sig och det är inte alltid lätt i början att hitta rätt. Det man först ska se till att göra, är att hitta en smart karta över Kochi sen är det bara börja besöka allt!

Ernakulam fastlandet och storstan har en hel del att erbjuda. Detta är den moderna delen som bara växer och växer och här blir lägenhetskomplexen bara fler och fler. Vill du ägna dig åt att shoppa eller kanske bara gå runt och titta så kan du ta dig till MG Road där du finner lite av varje, allt ifrån lyxshoppar med märkeskläder till små butiker med billiga saries. Eller så beger du dig till Broadway Marknaden där det är mera små lokala butiker och mindre trafik. Här kan du hitta fake-solglasögon som startar vid en 100 Rs eller gå runt hörnet och köp riktigt i någon av de många butikerna. Går man längre upp vid marknaden mot den lilla Backwater floden så finner du en stor grönsaksmarknad som helt klart är värt ett besök. Du kommer även se alla fiskarna som stolt vill visa upp sin dagsfångst. Eller varför inte bara vandra längst den kända Marin Drive för att njuta av hamnen, Backwaters och havet och kanske se solen gå ner.

Kinesiska fiskenäten i Kochin
Kinesiska fiskenäten i Kochin

Fort Cochin den populära halvön, är kanske mest känt för de gigantiska medeltida Kinesiska Fiskenäten som kantar stränder runt omkring. Näten används än idag, framförallt på nätterna men några av dem används även på dagarna. Mycket för turisters skulle så att vi ska kunna se hur de funkar. Vill man, kan man betala en liten slant för att få hjälpa till när de lägger och tar upp näten. De vill gladeligen visa på nära håll hur fiskenäten funkar och vara med på ett par bilder. Näten ser ut som jättelika spindlar när de används och helt klart ett måste att stanna till vid om man besöker Fort Cochin.

Längs den mysiga strandbromenaden finner man också en hel del små shoppar som säljer dagens fångst. Dock kommer inte allt från fiskenäten vi ser! Vill man själv köpa en firre eller några räkor kan man ta sig till de ställen som säljer och tillagar på beställning. YOU BUY WE COOK! Är man ute efter shopping finns det även en massa prylar att titta på längs strandpromenaden, inte bara fisk. Även om det luktar som det. Det finns bl.a. textiler, böcker, solhattar, vykort och hemma gjorda potatisskallare. Tänk på att pruta väl.

Inte långt från hamnen, bara ca 10 minuters gångväg finner du även Rose Street där den vackra St. Francis Kyrkan finns. Detta sägs vara den äldsta europeiskt byggda kyrkan i Indien och stod klar år 1503. Originalet av kyrkan var byggt av trä som tyvärr brann ner och kyrkan vi kan se i dag är byggd i sten och blev klar år 1779. Det speciella med just denna kyrka är att man kan se platsen där Vasco da Gama blev begravd efter sin död. Men detta var bara för ett par år, senare blev hans kropp flyttad till Lissabon. I väggarna på båda sidorna i kyrkan finner man gamla gravstenar från både holländska och portugisiska gravar. Kyrkan håller gudstjänster på det lokala språket Malayalam och vill man göra ett besök är det öppet för alla. Man tar av sig skona innan man går in och vill man donera till kyrkan så finns det donationslåda. Man får fotografera i kyrkan!

Ett annat besök som man gärna vill hinna med är ju det så kallade Dutch Palace/Mattancherrypalace som man finner i delen Mattancherry so inte ligger långt ifrån Fort Cochin. Mellan dessa ställen kan man enkelt ta en Rickshaw och det tar ca 15-20 min om trafiken är bra.

Palatset (Dutch Palace) som ståtligt står här var färdigställt år 1555 och var en gåva av holländarna till den dåvarande Maharadjan Veera Kerala Varma. Palatset är byggt i trä och har en hel del vackra sniderier runt om i de fascinerande salarna. Men det som verkligen gör palatset till ett unikt ställe och det man inte vill missa, är de otroligt vackra väggmålningarna (muralmålningar) som man finner här inne. Dessa målningar berättar epokerna om Ramayana och Mahabharata. Tar man sig hit ska man inte missa att noga studera dessa underverk och fascineras av att de kunna hållit sig i så fint skick under många år. Det finns även en hel del målningar och fotografier av de gamla Maharadjorna med familjer samt en del vapen och bärstolar. Palatset i sig är byggt på ett rätt stort område och som besökare får du endast se vissa delar. Men det räcker och imponerar det du väl kan se! Palatset är öppet alla dagar utom fredagar samt stora helgdagar. Fotografering är inte tillåtet inne på palatset! Utanför Dutch Palace finns det en del marknadsstånd där man kan hitta både smått och gott. Här hittar man också en av de färjebryggor som tar en smidigt och enkelt till Ernakulam. Färjan går till och från, allt mellan 1 gång i timmen till 2 gånger i timmen. Från Palatset tar men sig enkelt till nästa historiska plats genom att passera de hundratals butiker på vägen. I Mattancherry finns det mycket shopping för den som gillar. Tänk på att priserna ofta börjar högt och att man får pruta lite för att kunna samsas. Det säljs allt från textiler, kryddor, antikt och böcker. Det finns något för alla.

I Jewtown som Mattancherry ibland även kallas finner vi Paradesi Synagogan. Det är en liten synagoga som ligger just intill Palatsets och dess tempel. Landbiten som synagogan byggdes på, skänktes till det judiska samfundet av Maharadjan av Cochin. Då deras tidigare synagoga som låg i Kodungallur (Cranganore) förstördes under den portugisiska förföljelsen av Malabari judar och Nasrani människor i Kerala på 16-talet. När de började bygga Paradesi Synagogan gjordes detta under skydd av Maharadjan och holländare. Här inne finner vi flera kristallkandelabrar och underbart vackra handmålade kantonesiska kakelplattor. Man kan gå runt ett bra tag här och bara titta på allt hantverk. Det finns dock inte så många judar kvar (endast en hand full), så det är rätt ofta att de förlitar sig på att det finns en del judiska turister som kan komma till synagogan för minjan (en judisk gudstjänst) där de behöver 10 vuxna judiska män (över 13 år som haft sin bar mitzva). Män och kvinnor sitter på skilda håll i synagogan under deras gudstjänster och böner. När du besöker denna synagoga så får du lämna din väska utanför, inget bagage är tillåtet. Man får heller inte fotografera där inne, men är men sugen att ta med en bild hem finns det vykort att köpa på plats. Entré avgift är 5 Rs per person.

Fort Cochin och Mattancherry är trevliga ställen att bara strosa runt och njuta på. Liknar litegrann Gamla Stan i Stockholm i känsla när man vandrar runt och har en spännande och intressant historia bakom sig.

Man får heller inte missa att ta någon av de alla färjor för att njuta av utsikten från vattnet. Se solnedgången emellan de kinesiska fiskenäten eller varför inte ett besök på Bolghatty Island och kolla på det holländska palatset från 1700-talets mitt. Palatset är numer ombyggt till statligt hotell men kan ändå vara värt ett besök. En del passar även på att besöka den av engelskmännen handgjorda ön Willington Island som ligger inklämd emellan Fort Cochin och Ernakulam. Här kan du bo i Lyx eller bara njuta av omgivningen.

Annat att göra

Vill du ta del av Keralas kulturutbud kan ett besök på Cochin Cultural Center eller något av de andra ställena som erbjuder katalaklidans var på sin plats. Läs mer om katakalidans här!

För teater och livemusik kan vi rekommendera ett besök på JTPAC Theatre. Här uppförs olika teaterföreställningar och ibland även rockmusik från hela Indien. Det är inte för inte JTPAC kallas Kochins Broadway. Håll utkik på anslagstavlorna efter häftiga arrangemang!

Vill du veta mer om Fort Cochins spännande historia kan vi varmt rekommendera en Heritage Walk med kunniga Antony eller någon av hans kollegor. Läs mer på deras facebook-sida.

Boende

När det gäller boende så finns det ganska mycket att välja mellan. Kommer du hit dagtid så kan det vara värt att ta en färja till Fort Kochi och leta boende där. Här hittar man blandat boende från billigt till dyrt, det är bara att gå runt en sväng så finner man säker det man söker. Det finns även en hel del home stay som har blivit väldigt populära. Annars så kan man ju välja att bo på fastlandsdelen (Ernakulam). Här finns också en blandning av dyra, fina hotell och billigare alternativ. Vill man slå på stort finns det ju också Taj Malabar Hotell som ligger på den handgjorda ön Willington Island.

Vill du boka ditt boende i Cochin i förväg från Sverige kan vi rekommendera att jämföra priserna på hotels.com 

Äta

I mitt personliga favoritområde i Cochin, Fort Cochin, är det lätt och roligt att bara gå runt och leta efter restauranger som ser trevliga ut, luktar gott och har menyer som får hjärtat att hoppa av lycka. Jag gillar att gå runt och jämföra fiskar och skaldjur på gatan som går upp från de kinesiska fiskenäten. Här finns flera enklare uteserveringar som grillar eller friterar fisken och skaldjuren precis som du vill. Har du köpt eller fiskat egen fisk kan de även tillaga den.

Resa till & från

Många som tar sig till Kochi gör det via Cochin International Airport. Från flygplatsen kan man sedan ta förbetald taxi till Kochin och Ernakulam på strax under timmen.

De flesta tåg stannar på Ernakulam Junction Station (ERS) men vissa tåg stannar även på den norra stationen, Ernakulam Town Station (ERN).

Från tågstationen kan man sedan ta sig med taxi eller autorikshaw till önskad plats i Kochin eller Ernakulam.

Det går många långfärdsbussar från hela Kerala till Ernakulam.

Väder

Historia

Övrigt

Hitta resan till Cochin

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Cochin och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!