Backwater med Alappuzha och Kollam

Faktaruta
Karta över Backwater med Alappuzha och Kollamen
Språk: 
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka: 
Vintern
Resa till & från: 

Såväl Alappuzha som Kollam är stora knytpunkter på den indiska järnvägen så det är därför inte svårt att ta sig dit med tåg.

Bussar från större delen av Kerala går även direkt till Alappuzha och Kollam.

Introduktion: 

Det som av turister kallas backwater är ett stort system av kanaler, sjöar, laguner och mangroveträsk. Detta paradisområde håller tyvärr på att snabbt bli förstört av människans ständiga jakt efter föda och yta att bo på men än så länge så är detta en riktig pärla.

Fiskebåt på Keralas Backwater
Keralas Backwater

De flesta turister brukar åka på endagsturer mellan Alappuzha (i norr) och Kollam (i söder) och detta räcker oftast för hinna njuta fullständigt. Tillåter ekonomin och tidsschemat så går det att hyra sig en privat liten husbåt med kock och kapten och på så sätt tillbringa en eller flera nätter i detta paradis.

Vilket alternativ du än väljer så färdas man ungefär samma sträcka och man flyter sakta förbi små byar, hus, samt kyrkor och tempel - ofta byggda på ett par meter breda landremsor.

Sevärdheter: 

Backwater

Backwater är ett sammanbundet system av sjöar (26 till antalet), floder och kanaler (totalt 44) som fått sitt namn från att det ligger bakom havet. Man räknar med att det finns över 900 km vattenvägar i systemet och här bakom havet lever och arbetar man bland annat med jordbruk (som tex risodling) och vävning av kokosmattor som används till allt från dörrmattor till vägarbeten. Kanalsystemet byggdes ursprungligen för transport av kryddor, frukter, gummi och ris. Här och där kan gigantiska kinesiska fiskenät beskådas från båten. Även om kanalerna förlorat mycket av sin betydelse då mycket transporter numer går landvägen, är kanalerna fortfarande mångas försörjning och transportvägar.

I slutet av april varje år öppnas dammluckor ut mot havet som släpper in saltvatten i systemet. Senare när monsunen kommer med sitt hällande regn fylls kanalerna åter med sötvatten som används av bland annat risodlingarna. Med detta smarta system kan man få ut två skördar ris varje år.

Att resa i Backwater

Den största sevärdheten i området är förstås kanalsystemet. Att ta den åtta timmar långa båtfärden kostar runt 200 Rs och är värd varenda rupie om man väljer rätt båt.
Endagsturen görs lämpligen på båtens takterrass där utsikten och möjligheterna till lite sol är bäst, men kom i tid för att få din stol reserverad. Väljer du takplats bör du ta med dig ordentligt med solskyddskräm. Solen är obarmhärtig mot våra vinterbleka kroppar.
Under färden på kanalerna brukar båtarna stanna till på lite olika ställen så att ni kan äta, kika lite i de små byarna och köpa förfriskningar (Obs! Det går oftast inte att köpa något att dricka eller äta på båtarna). Då och då glider man förbi vackra tempel och kyrkor och har ni tid kan ni hinna stanna och kolla.

Många väljer att övernatta i Backwater på en risbåt. Här gäller det att välja rätt turagent så att man slipper de mest turistiska bitarna av Backwater. Det gäller även att kolla vad som ingår och vad du själv måste ha med dig. Rätt valt är detta ett fantastiskt sätt att uppleva Backwater. Båtarna är före detta risbåtar som byggdes om till husbåtar för turister i början av 1990-talet. Istället för att nu transportera ris är de nu ofta lyxiga flytande hotell för ett par eller mindre grupp. Med på båten finns en förare samt en kock som lagar all din mat under resan. Risbåtarna har gett en bra inkomstkälla till många i kanalsystemen och har lett till att ett visst underhåll kan ske trots att mycket av den tidigare vikten av kanalerna nu är borta. Fråga gärna agenten om de kan ordna kanotturer ut i systemet så att ni kan komma in i de mindre kanalerna, det är makalöst vackert!

Annat att göra: 

Alappuzha / Allepey

Alappuzha erbjuder liksom Kollam inte på några direkta sevärdheter utan hit kommer de flesta bara för att glida ut på kanalerna. Det finns dock en trevlig marknadsplats som man bör besöka. Vill du besöka stränder är stranden här den första stranden i syd som är handikappanpassad. 

Nehru Snake boat race
Befinner du dig här andra lördagen i augusti kan du bevittna den enorma drakbåtsfestivalen som lockar hundratals båtar och ungefär 100 000 beskådare. Tävlingen sker på Vembandsjön i Backwater och de unikt dekorerade båtarna är ungefär 30 meter långa. I varje båt finns 120 roddare som paddlar sig fram 1,5 kilomter. Är du i Kerala i augusti? Missa inte!  

Kollam (Quilon)

Denna lilla trästad ligger vid stranden till Ashtamudi Lake. Staden erbjuder inga speciella sevärdheter förutom det vackra läget bland kokosnötspalmer och cashewnötsodlingar. Här har man hittat lämningar från ett jägarfolk som bodde här runt 3000 f.kr. I Kollam finns en vältrafikerad tågstation varav det kan vara en bra start på resan ut i Backwater.

Boende: 

Båtturerna brukar oftast gå ganska tidigt i ottan varför det kan vara smart att ordna med boende i Alappuzha för natten innan. I Alappuzha finns det gott om logimöjligheter i flera olika prisklasser.

Ska du fara vidare efter båtturen kan det även vara värt att fixa boende i Kollam, även om det går att ta sig till ex. Varkala med lokala bussar direkt på kvällen. Men inte heller här är det några svårigheter att ordna med boende i alla prisklasser.

För aktuella tips över boenden i Alappuzha se de senaste användarrecensionerna av hotell på Tripadvisor. För aktuella tips över boenden i Kollam se de senaste användarrecensionerna av hotell på Tripadvisor.

Vill du boka hotell hemifrån kan du också besöka hotels.com för att hitta boenden i olika prisklasser.

Äta: 

På de flesta husbåtar ingår alla måltider, men om man så önskar kan man stanna till att köpa fisk eller skaldjur som man själv önskar, och på egen bekostnad, som sedan besättningen tillagar åt dig.

Vill du äta på restaurang kan vi rekommendera att kolla TripAdvisor som listar restauranger baserat på användares recensioner. Klicka här för Allapuza eller här för för att läsa recensioner från Kollam.

Väder: 


Historia: 


Övrigt: 

Hitta olika erbjudanden på Backwater och andra utflykter I området du kan boka direkt från Sverige. 

Bildgalleri
Backwater

Backwater

Båtbyggare - backwater

Båtbyggare - backwater

Biltransport och kyrka - Backwater

Biltransport och kyrka - Backwater

Kinesiska fiskenät - Backwater

Kinesiska fiskenät - Backwater

Badankor

Badankor

Badande pojke

Badande pojke

Syskonkärlek

Syskonkärlek

Fiskare

Fiskare

Båt

Båt

Risbåtar

Risbåtar

Båt

Båt

Fiskare

Fiskare

Fiskare i båt

Fiskare i båt

Strandfiskare

Strandfiskare

Strandfiskare

Strandfiskare

Fågel

Fågel

Hus i Backwaters

Hus i Backwaters

Solnedgång

Solnedgång

Palmer i solnedgång

Palmer i solnedgång

Kyrka i Champakulam

Kyrka i Champakulam

Kyrka i Champakulam

Kyrka i Champakulam

Inne i kyrkan

Inne i kyrkan

Kyrka i backwaters

Kyrka i backwaters

Man i palm

Man i palm

Lokaltrafik

Lokaltrafik

Skolskjuts

Skolskjuts

Krukor i palm

Krukor i palm

Backwaters

Backwaters

Tvättande dam

Tvättande dam

Vy över Backwaters

Vy över Backwaters

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu