Munnar - Keralas främsta Hill Station - Teodlingar, svalka och djurliv

Munnar, Kerala, Indien
Snabbfakta
Munnars placering i Indien
Invånare (ca)
2 000
Språk
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka
Munnar är bäst att besöka mellan oktober och april

Den lilla staden Munnar ligger högt uppe i Western Ghats kedjan, som sträcker sig från Mumbai i norr till Kanayakumari i söder, ungefär på gränsen mellan Kerala och Tamil Nadu.

Munnar är, bland mycket annat, centrum för några av världens högst belägna teodlingar vilket gör att omgivningarna blir ganska spektakulära – alldeles rakt klippta tebuskar som är planterade i raka linjer täcker de branta kullarna. Detta tillsammans med den vanligt förekommande dimman som rullar in då och då gör att stället känns som ett sagolandskap.

Sevärdheter

Själva Munnar är ganska litet och det bor bara runt 2000 personer här. Trots att staden är så liten finns där både en katolsk kyrka, en moské och ett hinduiskt tempel. Templet spelar musik från ett par högtalare så länge det är ljust.

Kollukkumallai

Försök säga Kollukkumallai 10 gånger snabbt. Oavsett om du lyckas eller ej är det en av Indiens högst belägna teodlingar där den ligger vid ca 2400 meter över havet. Här får man för 75 rs en rundtur som innehåller allt från teplockning till behandling innan man avnjuter en färdig kopp Kollukkumalla-te. Kollukkumallai ligger tekniskt sett i Tamil Nadu men man tar sig lättast hit från Munnar, 38 km.

Annat att göra

 

Men man åker inte till Munnar för själva stadens skull utan det är den fantastiska omgivningen som lockar. En bra dagsutflykt är bussen upp till Top Station, 30 kilometer därifrån. Bussarna som går några gånger om dagen tar cirka tre timmar. Bussarna går inte från huvudbusstationen utan går från en gata längre ner, på samma gata som du kommer då du anländer till Munnar.

Väl uppe på Top Stationen kan man antingen börja promenera ner mot Munnar igen, då man blir trött i benen är det bara att sätta sig ner och vänta på bussen som stannar överallt, eller gå åt andra hållet. Då man har promenerat i cirka tre timmar kommer man fram till en liten by som ser ut att stått där i oförändrat tillstånd de senaste 200 åren. Var säker på att du kommer dra till dig uppmärksamhet! Väl här kan det vara en bra idé att ta bussen tillbaka till Munnar efter en kopp chai. Bli inte förvånad om ni ser elefanter från bussfönstret på färden genom detta fantastiska landskap.

Eravikulam National Park

Den 97 km2 stora nationalparken Eravikulam ligger 16 km från själva Munnar och är ett trevligt utflyktsmål från staden. Här finns den utrotningshotade vildgeten Nilgiri Tahr (Hemitragus hylocrius) och en vacker natur. Utöver denna ovanliga get finner man även ett antal andra ovanliga djurarter, dock är det inte rätt ställe att åka till för att se tiger.

Parken håller öppet från september till maj mellan 7 på morgonen och 18.00.
Entré: 15 rs för indier och 200 rs för utländska besökare.

Boende

Eftersom staden är så liten är det absolut inte några problem att hitta till hotellen eller restaurangerna, det finns egentligen bara en enda ”riktig” gata som ringlar sig genom staden i form av ett S. Många av hotell ligger visserligen i grönsaksmarknaden. Marknaden ligger i direkt anslutning till gatan men om man letar efter ett särskilt hotell kan det bli problematiskt – det gäller att leta efter skyltar och fråga sig fram eftersom många grönsakshandlare har slagit upp sina stånd precis framför hotellingångarna (ha inte en för stor väska på dig – det är trångt).

Men detta har sina fördelar också, så fort man vaknar kan man slänga på sig kläderna, sticka ut huvudet ur hotellingången och köpa ett par alldeles färska, solgula passionsfrukter, eller varför inte en röd banan?

Vill du ändå förboka ditt boende från Sverige? Då kan vi rekommendera Hotels.com som har en del boenden i Munnar till bra priser.

Äta

Liksom i alla andra indiska städer är det gott om restauranger. Eftersom det inte kommer så många utländska turister till stan, eller turister överhuvudtaget, är maten anpassad därefter – god och billig.

Resa till & från

Det finns ett flertal olika lokalbussar från många olika orter i Kerala. Ett annat, bekvämare alternativ, är att hyra en bil med chaufför som kör dig till Munnar för den tid du önskar. Även om vi rekommenderar att du spenderar minst en eller ett par nätter i Munnar vet vi att tiden inte alltid finns på vår sida. Då kan man till exempel resa till Munnar på en dagsutflykt från Kochin och få besöka även Cheeyappara och vattenfallen i Valara

Den närmsta internationella flygplatsen finns i Cochin, 110 km bort. Hit kan du flyga från flera internationella destinationer samt från flera flygplatser i Indien. Välj bara önskad flygplats du vill flyga från för att hitta såval internationella samt inrikesflyg.

Väder

Eftersom Munnar ligger på en höjd av 1500 meter och högre är staden betydligt svalare än vid kusten vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för att komma undan hettan en liten stund.

Under monsunen kommer det en hel del nederbörd vilket gör att det är bättre att ta sig till andra sidan av kardemummabergen och Tamil Nadu under den årstiden.

Historia

Övrigt

Information om Munnar delvis av Gustav Axberg

Bildgalleri