Indisk dans

Indisk dans har sina rötter i de antika religiösa och ceremoniella ritualerna i Indien. Dansen användes som en form av dyrkan av gudarna och för att skildra episka berättelser från hinduiska myter och legender. De tidigaste spåren av indisk dans går tillbaka till 2500 f.Kr., och de äldsta kända texterna som beskriver dans kommer från den hinduiska texten Natya Shastra, som skrevs mellan 200 f.Kr. och 200 e.Kr.

Natya Shastra

Natya Shastra anses vara den första systematiska beskrivningen av dans och teater i Indien och beskriver i detalj alla aspekter av dans och teater, från scenografi och kostymer till rörelser och musik. Texten definierar också olika former av dans och teater, som till exempel rasa, en term som används för att beskriva de olika känslomässiga tillstånd som en dansare kan förmedla.

Indiska klassiska dansstilar

Klassisk indisk dans

Indisk dans kan delas upp i två huvudkategorier: klassisk dans och folkdans. Klassisk dans är den formella dansen som utövas i Indien och omfattar åtta olika stilar: Bharatanatyam, Kathak, Kathakali, Kuchipudi, Manipuri, Mohiniyattam, Odissi och Sattriya. Var och en av dessa stilar har sin egen unika stil och historia.

  • Bharatanatyam: En klassisk dansstil från södra Indien som anses vara en av de äldsta och mest traditionella dansstilarna i Indien. Den anses vara en form av tempeldans som utvecklades under Choladynastin i Tamil Nadu. Bharatanatyam utförs av en solo-dansare som kombinerar olika rörelser och steg med gestik och mimik för att berätta en historia eller skildra en känsla.
  • Kathak: En klassisk dansstil från norra Indien som anses ha sitt ursprung i de muslimska hoven under mogulriket. Kathak är känd för sina snabba fötter och piruetter och utförs ofta till klassisk indisk musik som tabla och sitar. Dansstilen fokuserar också på improvisation och interaktion mellan dansaren och musikerna.
  • Kathakali: En klassisk dansstil från Kerala i södra Indien som är känd för sina dramatiska kostymer och ansiktsmålningar. Dansen anses ha sitt ursprung i det hinduiska templet och utvecklades senare som en form av teater. Dansstilen kännetecknas av kraftfulla rörelser och uttrycksfulla ansiktsuttryck som används för att skildra episka berättelser.
  • Kuchipudi: En klassisk dansstil från delstaten Andhra Pradesh i södra Indien som anses ha sitt ursprung i Bhaktirörelsen. Kuchipudi är känd för sin användning av sång och dialog som integreras i dansen och dess dramatiska framträdande. Dansstilen innehåller också mycket komiska inslag.
  • Manipuri: En klassisk dansstil från Manipur i nordöstra Indien som har sitt ursprung i Vaishnavatraditionen. Dansen är känd för sin mjuka och flytande rörelsestil och dess användning av trumma, cymbaler och sång. Manipuri dansas ofta i grupper och berättar historier om gudar och hjältar.
  • Mohiniyattam: En klassisk dansstil från delstaten Kerala i södra Indien som anses ha sitt ursprung i tempeldansen. Dansstilen är känd för sin graciösa och feminina rörelsestil och för sin användning av sång och musikinstrument som veena och mridangam. Mohiniyattam fokuserar också på uttrycksfull mimik och gestik.
  • Odissi: En klassisk dansstil från delstaten Odisha i östra Indien som anses ha sitt ursprung i hinduiska templet. Odissi är känd för sin mjuka och flytande rörelsestil och för sin användning av sång och musikinstrument som tabla och sitar. Dansstilen betonar också improvisation och interaktion mellan dansare och musiker.
  • Sattriya: En klassisk dansstil från delstaten Assam i nordöstra Indien som anses ha sitt ursprung i Vaishnavatraditionen. Sattriya är känd för sina dramatiska rörelser och uttrycksfulla gestik och mimik. Dansstilen används ofta för att skildra episka berättelser från hinduiska myter.

Indisk folkdans

Indisk folkdans

Folkdans i Indien är lika mångfaldig som dess kulturer och regioner. De mest kända formerna inkluderar Bhangra från Punjab, Garba från Gujarat, Lavani från Maharashtra, Bihu från Assam och Ghoomar från Rajasthan. Var och en av dessa danser har sin egen unika stil och betydelse.

Indisk dans har inspirerat och påverkat dansare och koreografer över hela världen, och många av dess stilistiska element har integrerats i modern dans och performancekonst. Indisk dans har också spelat en viktig roll i den västerländska populärkulturen, särskilt i filmindustrin. Bollywoodfilmer är kända för sina storslagna dansnummer och musikscener som kombinerar traditionella indiska danser med moderna influenser från hela världen.

Bollywood-dans

Bollywood-dans 

Bollywood-dans är en mycket populär form av dans som har sina rötter i den indiska filmindustrin. Den har utvecklats till en unik dansform med en kombination av indisk klassisk dans, folkdanser och västerländska dansstilar som salsa och hip-hop. Dansen är känd för sina färgglada kläder, höga energi och stora gruppnummer.

Bollywood-dansen blev mer populär internationellt under 2000-talet, och idag är den en etablerad dansform över hela världen. I Sverige har Bollywood-dans också vuxit i popularitet under senare år, med flera dansskolor som erbjuder kurser och workshops i denna stil.

En av anledningarna till dess popularitet är dess höga energi och glädje som den utstrålar. Bollywood-dansen är också en bra form av motion och kroppskontroll och kan hjälpa till att förbättra koordinationen och balansen hos utövarna.

Genom sin rika historia och mångfald av stilar och traditioner fortsätter indisk dans att fascinera och inspirera människor över hela världen.