Allt om Indisk mat och recept

Allt om indiks mat och recept

 Att kalla maten i Indien för just "indisk mat" är kanske inte helt rätt. I Indien finns ett flertal olika matkulturer med stor skillnad på både smak och ingredienser och maten i söder och norr skiljer sig mer än svensk husmanskost och grekiska souvlaki.

På följande sidor kommer vi förklara de olika ingredienserna samt bjuda på flera smakrika recept. Läs vidare om Indiens matkultur nedan eller klicka dig in till vår receptsamling och beskrivningar över örter och kryddor:

Indiska recept | Indiska örter och kryddor | Ordlista & ingredienser | Indiska restauranger i Sverige

 

Indisk mat och Indiens matkulturer

Olika religioner och kulturer har dominerat över olika indiska områden och efterlämnat olika maträtter och seder. Grovt kan man dela upp landet i två gastronomiska delar, norr och söder även om nordindisk mat i viss mån även serveras söderut och vice versa.

Det är mycket enkelt att hitta vegetarisk mat i hela landet, oftast mycket lättare än mat med kött. Det kan dock vara svårare med ren veganmat då mycket av maten tillagas i ghee, en sorts smörolja. I större städer är det kanske inget större problem att få restaurangen att utesluta detta, men på mindre orter kan det vara svårt att göra sig ordentligt förstådd hos personalen.

Nordindisk mat

Nordindisk mat. Chicken tikka masala, ris och vitlöksnaan plus sallad

I den nordliga delen av landet har islam länge dominerat och det har naturligtvis avspeglat sig i maten. Kyckling och get är två viktiga ingredienser i många rätter men även vegetariska rätter är lätta att få tag på. Till maten äter man bröd som dras till bitar med höger hand och som fungerar lite som en sked eller nypa. 

Maten är oftast stark och som tillbehör serveras ofta en svalkande och smaksatt yoghurt eller curd som det heter i Indien. Ofta har denna yoghurt olika grönsaker, frukter eller kryddor tillsatt och kallas då för raita.

Tandoori-kyckling grillad i traditionell lerugn

Äter du kyckling så är chicken tikka eller tandoori chicken, som båda tillagas i en speciell lerugn (Tandooriugn), mycket gott och speciellt om det avnjuts på en liten gatuservering under kvällspromenaden. Den vegetariska motsvarigheten till chicken tikka är Paneer Tikka vilket är en form av indisk färskost som marineras och sedan grillas i lerugnen. Tandoori är alltså namnet på en ugn och inte en smaksättning som många tror. 

Förutom den grillade maten, som oftast äts lite som en förrätt, är det normalt att äta linsgryta (Dal) gjord på gula (Dal fry) eller svarta (Dal Makhani) linser tillsammans med sin grönsaksröra. Men som tidigare nämnts, det största kännetecknet på nordindisk mat är att den oftast ät med bröd istället för ris som är vanligt i syd.

Sydindisk mat

Sydindisk mat serverad på palmblad

Om den nordindiska maten kan beskrivas som stark så är användandet av kryddorna där något som man skrattar åt i söder. I Sydindien får eldslukaren sitt riktiga elddop, speciellt då i vissa delar av Tamil Nadu.

Maten serveras ofta på palmblad eller på en plåtbricka med fack för ett flertal olika vegetariska röror och till det serveras här ris till skillnad mot norra Indiens chapati (bröd). Rätten som brukar gå under namnet thali (thalis med andra grönsaksröror än i syd serveras även i norr) äts liksom alla annan mat även här med höger hand. För att underlätta så brukar man blanda ihop sin curry med riset tills det får en ätvänlig konsistent. Kladdigt men gott.

Vill du äta någon fastare föda så är dosa något gott som rekommenderas. En dosa är en tunn rispannkaka som ofta fylls med ett kryddigt innehåll. 

I södra Indien äter man alltså ofta ris till sin mat och grytorna innehåller ofta kokosmjölk eller riven kokos. Ibland kan man skämtsamt höra sydindierna kalla nordindierna för Chapatis (tunnbröd) medan man i norr kontrar med att kalla sydindierna för chawals, dvs risätare.

Variationer

I Goa och i viss mån även vissa ställen i Kerala i sydöstra Indien görs det ibland undantag i regeln om att inte äta nötkött. Kerala Beef och några goanska rätter innehåller nämligen nötkött. Vi har personligen inte testat Kerala Beef, men den ska enligt säkra källor ofta vara mycket bra.

I delstaten Gujarat är det vanligt att maten är lite söt vilket kan kännas främmande i början tills man vant sig, men givetvis finns det även variationer i Gujarat och den här sidan kan bara ta upp några olika särdrag.

Gatumat

Se vår lilla film om vegetarisk indisk gatumat

 

 


 

Magsjuka:

Vad gör ett kapitel om magsjuka på en sida om mat? Det är ibland inte konstigt att begrepp som "Delhi belly" och liknande dyker upp bland resenärer i Indien. Bakteriekulturen i Indien skiljer sig en hel del mot den som våra svenska, känsliga, magar är van vid. Ibland beror det även på felaktigt tillagad mat och mat som har varit uppvärmd under en lång tid. Men det finns några råd som resenären bör ta till sig:

Vissa säger att man ska undvika ägg och då framför allt råa ägg som du finner i majonnäs och sådant. Frukter och råa grönsaker ska vara skalade om du inte tvättar dem i buteljerat vatten.
Många av de råd man kan få är kanske lite väl överbeskyddande...
Ät mat på ställen som är livligt besökta av lokalbefolkningen. Dels är maten färskt tillagad om det finns omsättning och dels går ju inte lokalbefolkningen till restauranger där de blir sjuka eller där maten smakar illa.

Ett råd som kan vara bra är att undvika fisk och skaldjur i inlandet. Kylningen av livsmedel är inte lika effektiv där som här. Fisk och skaldjur är dock delikat utefter kusterna.

Att äta mat på gatuserveringar är inget problem. Där ser du ju när maten blir tillagad och vet att det inte fuskas.

Ska du helt undvika magsjuka så får du nog helt undvika mat tyvärr. Bakteriekulturer och sådant skiljer sig från det som vi här i väst är vana vid, men äter du vällagad mat så blir det inga allvarliga saker i alla fall.

När olyckan är framme och magsjukan är ett faktum gäller det att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning. Blanda gärna i lite salt och socker i vattnet för att återställa kroppens saltbalans. På svenska apotek kan du köpa Resorb som är en brustablett som hjälper dig att hålla mineralbalansen. Andra bra-att-ha-mediciner för magåkommor är; yoghurttabletter, Travello (håller magen lugn), koltabletter samt ev. något receptbelagt läkemedel för värre tillfällen. Om du skulle råka åka utan ditt medicinförråd så är hjälpen aldrig långt borta i Indien. Små medicinbutiker har synnerligen effektiva bot- och hjälpmedel. Vid längre tids magsjuka, kontakta läkare!

Summa summarum. Ät på de ställen som indierna äter på och undvik hellre de fina lyxrestaurangerna med litet kundunderlag. Ta med dig mediciner hemifrån och kontakta läkare vid långvariga besvär.

Färska frukter på marknad i Indien