Reseguide till Chennai (Madras) - Bilder, fakta och information

Channai i Indien Photo by Mark Rohan on Unsplash
Snabbfakta
Tamil Nadu placering i Indien
Invånare (ca)
7 000 000
Språk
Tamil
Bäst tid att besöka
Vintern är något svalare men hela året är bra

Chennai är Tamil Nadus huvudstad och är trots befolkningsmängden en relativt ren och fin stad. Förändringar på det området sker dock hela tiden och floden genom staden förvandlas snabbt till en illaluktande kloak. Men staden är fortfarande väl värd ett besök och inte alls så förorenad som andra storstäder kan vara.

Mumbai är de glammiga, våldsamma och lätta hindifilmernas stad men här i Chennai görs de flesta Tamilfilmerna i landet. Faktum är att det görs fler filmer i Chennai än i Mumbai!

I Chennai finner man massor av trevliga små marknadsplatser, butiker och faktiskt även stora shoppingkomplex á lá väst.
Man kan dela upp staden i två delar. Dels den äldre Gerorge town och dels de nyare delarna med Ana Salai Road och Egmore.

Sevärdheter

Fort St George byggdes i mitten av 1600-talet av ostindiska kompaniet. Idag används byggnaderna av olika regeringsfunktioner. På området ligger ett mycket sevärt museum med massor av prylar och målningar från den brittiska eran. St Mary's Church är en kyrka från 1600-talets slut och är faktiskt den äldsta bevarade brittiska kyrkan i landet. Kyrkan är väldigt vacker och bjuder även den på ett stycke fascinerande historia.  

High Court ligger alldeles utanför Fort St George är en av världens största domstolar. Tyvärr så blev vi utkörda från området av beväpnad Indisk militärpolis vid vårt besök. Men det kan ändå vara värt att försöka komma in på området när det är öppet för allmänheten. De mäktiga röda byggnaderna är uppförda i Indo-sarcensk stil.

Goverment Museum har en stor samling av föremål från alla de stora dynastierna i södra Indien. Utställningarna om djur är inte mycket att se. Där visas bara ett gäng loppbitna, uppstoppade djur som i bästa fall dammades av någon gång under Raj-eran. Däremot kan skulpturerna vara av intresse om ni inte har tid/lust/ork att besöka en massa tempel. För den intresserade kan det vara skoj att se och läsa hur tempelarkitekturen har utvecklats under 1000-tals år.

Parthasaraty Temple är uppfört för Vishnus reinkarnation Pathasarathy. Templet byggdes på 900-talet men har byggts till så sent som på 1700-talet!

St Mary's Church är den äldsta anglikanska kyrkan i hela södern.

Santa Thomas-katedralen (San Thome Cathedral) byggdes 1504 av Portugiserna  men byggdes senare om i neogotisk stil 1893. Det som gör just den här katedralen så speciell är att kapellet i källaren sägs inhysa aposteln Tomas tvivlaren som dog här i Indien medan han tog kristendomen till landet.
Adressen är San Thome High Road, Mylapore. Kyrkan har en webbsida och kan även nås på +91 – (0)44 – 249 85 455.

Kapaleeshwara är namnet på ett gammalt Shivatempel i staden och är ett bra exempel på dravidisk arkitektur om man inte kommer att besöka någon utav tempelstäderna i söder. Det är lätt att tro att alla färger är något som tillkommit under senare år för det ser verkligen ut som ett hus på ett tivoli, men sättet att måla templet är lika gammalt som templet själv. Tyvärr så får du inte beträda det heligaste i templet men det är helt okej att besöka gården som ickehindu.

Annat att göra

Shopping

Är Chennai sista anhalten på din resa i Indien så gäller det kanske att köpa på sig en massa gåvor till vänner och bekanta hemma i Sverige, eller varför inte lite fina saker till dig själv? Ana Salai Rd är den största shoppinggatan i Chennai och här trängs butiker med stora shoppingkomplex. Inget problem att hitta det man söker med andra ord.

Letar du efter saker från övriga Indien så finns det ett flertal sk Goverment Shops efter vägen men priserna här är ofta betydligt högre än om du köper samma vara direkt i den delstat eller stad där de tillverkas.

Bor du i området runt Egmore så finns en trevlig Bazaar alldeles utanför järnvägsstationen. I George Town finns massor av små gator med butiker, marknadsstånd etc som är trevliga att shoppa vid.

Det finns ett par stora shoppingkomplex som kan vara värda ett besök.

Spencer Plaza på Ana Salai Rd. är nog ett av de största och bästa av sitt slag i Chennai. Här finns "food stalls", souvenirer, små och gigantiska klädesaffärer för både indiska och västerländska smaker, skiv- och bokaffärer, Internetcaféer, fina restauranger med mera med mera.

Apex Plaza är ett nyöppnat shoppingkomplex på Nungambakkam high road. Utbudet är inte lika bra som på Spencer, men det finns ändå en hel del att se och köpa här. Det finns dessutom en bra hamburgerrestaurang och kaffebar här.
Mitt emot Apex Plaza ligger nog en av södra Indiens bästa boklådor.

Landmark Books har ett helt enormt utbud av engelska böcker (sägs ha ett av de bästa utbuden  i södra Indien). På landmark kan du köpa allt ifrån skönlitterära verk till tung facklitteratur. Passa på och köp för priserna är liksom utbudet fantastiskt och du kan köpa te x facklitteratur här för mindre än en 10-del av det svenska priset hemma!
Räcker det inte med böcker så finns en stor avdelning för kort, en för filmer och en för musik.

Fountain Plaza vid "Panthheon fly over" har inte alls samma utbud som några utav de större köpcentren utan är mer koncentrerade på indiska kläder och prylar. I butiken Alankar finner du te x ett gigantiskt utbud av Bindis, och i andra butiker saaris och andra indiska kläder. Det som är skönast här är att du slipper alla försäljare som försöker prångla på dig "Kashmiri silk scarfs" och annat då det i princip bara är indier som handlar här.
Runt hörnet och in på Montieth Rd. ligger Khaleeli Center  som har en hel del prisvärda affärer och restauranger. Här hittar du även British Airways kontor.

Royal Enfield

Är du liksom undertecknad lite lätt barnsligt förtjust i den före detta Brittiska klassikern och numera indiska kulturikonen till motorcykel är ett besök av Roayl Enfields fabrik i Chennai ett måste. Är du intresserad av mekaniskt hantverk och historia lika så. Här tillverkas nämligen fortfarande ikoniska motorcyklar så som Bullet 350 med samma omtanke och hantverk som de gjort i så lång tid, faktum är att just den modellen är den längst serietillverkade motorcykeln som finns. Utöver detta tillverkas givetvis Royal Enfields nya modeller här.
Fabriken ligger på Tirovottiyur Road och har guidade rundvandringar. För mer information, ring +91 – (0)44 – 422 30 361 eller besök http://www.royalenfield.com

Boende

Billigt boende finner du lättast i George Town men för turister är det ändå vanligare att bo i det något dyrare Egmoreområdet. I Egmore finns ett flertal mellan- och förstaklass hotell som ofta kan vara fullbokade. Det kan ändå vara en idé att leta rum här då området är lite lugnare än George Town samt att det är här det finns mest att se och göra. Efter Ana Salai Road finner du främst de bästa och dyraste förstaklasshotellen.

För att boka ditt boende i förhand rekommenderar vi Hotels.com som har ett enormt utbud i staden, med prisgaranti.

Äta

Den vanliga indiska maten hittar man i överflöd över allt. Nedan kommer vi dock koncentrera oss på att hjälpa er hitta god "västerländsk" mat. För även om indisk mat kan vara god så längtar man ibland efter smaker man känner till, och i Chennai finns mat för finsmakare.

"Fruit Shop on greams road" som ligger på våningen nedanför en skaldjursretaurang på just Gremas Road är en fantastisk juiceeria som numer även finns på andra håll i staden. Juicerna (färskpressade) är helt makalösa och du kan välja från en lista på säkert 50 olika sorter.

Blir du sugen på glass så finns det ett flertal "39 Baskin Robins" spridda över hela staden. En hittar du under skaldjursrestaurangen på Grems Road och en annan hittar du på Spencer Plasa. Baskin Robins serverar dessutom hyfsade pizzor till överkomliga priser.

När det gäller pizza så finns Dominos Pizza på ett par olika ställen i staden. Du kan välja mellan tre olika tjocklekar och tre olika storlekar samt en hel rad olika fyllningar. Dyrt men gott!

Blir du sugen på kaffe så ligger ett av Chennais bästa Coffe shops, Café Coffe day, i Apex plaza på Nungambakkam high road. Här kan du välja ur ett gigantiskt sortiment av varma kaffesorter, iskaffe, glass och kaffedrinkar och äta lättare förtäring som goda subs, pajer, pizzor, munkar och samosas. På Café coffe day träffas de unga och trendiga chennaiborna för att dricka kaffe, lyssna på hög popmusik och träffa likasinnade.

Resa till & från

Chennai är ju delstatshuvudstad så det är inte konstigt att kommunikationsmöjligheterna här är mycket goda. Det går bussar till alla de större städerna och turistmålen runt om i staten. Det går även utmärkt att åka tåg till alla stora städer i övriga Indien.
Ana International airport har flygningar till många städer runt om i världen så Chennai är ett utmärkt ställe att starta eller avsluta Indienresan på.

Väder

Chennai ligger i södra Indien och på den så kallade termiska ekvatorn (det bälte runt om jorden med högst årlig medeltemperatur) och det är sällan risk du behöver frysa här. Att staden är en kuststad hjälper att bibehålla en relativt jämn årstemperatur. 

Monsunen i Tamil Nadu generellt skiljer från den i västra Indien. Här klarar man sig mestadels undan monsunen under sommarmånaderna och får den större delen av nederbörden under hösten istället. Det gör att stränderna kring Chennai (men undvik att bada just i Chennai) kan vara ett bra alternativ när monsunen bullrar in över Kerala och Goa.

Tabellen nedan visar genomsnittliga världen för dygnets maxtemperatur, minimumtemperatur, nederbörd och antalet regniga dagar. Tänk på att vissa dagar kan bli mycket varmare, vissa år mycket regnigare eller torrare.

Månad

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Högstatemperatur

29.3

30.9

32.9

34.5

37.1

37.0

35.3

34.7

34.2

32.1

29.9

28.9

Lägstatemperatur

21.2

22.2

24.2

26.6

28.0

27.5

26.4

25.9

25.6

24.6

23.1

21.9

Nederbörd (mm)

25.9

3.4

3.5

14.4

34.2

55.8

103.8

126.8

147.7

315.6

399.9

177.4

Regndagar

1.4

0.8

0.3

0.8

1.8

4.0

6.5

7.7

7.3

10.9

11.5

5.8Övrigt

Hitta resan till Chennai

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Chennai och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg