Kanyakumari (Cape Comorin)

Kanyakumari (Cape Comorin) Indien Photo by Raimond Klavins on Unsplash
Snabbfakta
Kanyakumari placering i Indien
Invånare (ca)
25 000
Bäst tid att besöka
Hela året funkar bra. December och Januari är det oftast mycket folk här.

Kanyakumari även kallat Cape Comorin, är mötespunkten för Bengaliska viken, Indiska oceanen och Arabiska sjön, den alldra sydligaste staden av det Indiska fastlandet. På så sätt kan man säga att det är landets ände.

Landskapet runt om och i staden är väldigt kuperat och ojämt, med många kommersiella byggnader och hotell på höglandet med havet synligt nedanför. De äldre delarna av staden är på låglandet och det är där man hittar den mesta delen av lokalbefolkningen. De flesta som är bosatta här sysselsätter sig med fiske och andra yrken till sjöss eller turism.

Turismen är en mycket viktig del av denna stad, och många lokalbor jobbar med skal-hantverk och andra turistrelaterade verksamheter.

Namnet kommer från Kumari Amman eller kanyakumari Templet man finner här i staden.

Närmsta storstad är Nagercoil som ligger ca 22 km bort.

Sevärdheter

Kanyakumari-templet, även kallat Bhagavathy Amman Tempel, är en av de populära och heliga platser som man kan se när man kommer till den indiska sydspetsen. Templet är tillägnat Devi Kanya Kumari, en inkarnation av Parvati. Devi Kanya är en jungfrugudinna som även i dag sägs skydda och vaka över sina tillgivna anhängare. 

Kanyakumari-templet är starkt förknippat med den episka historien om hur Devi Kanya Kumari var den som kunde döda demonen Banasura då han bara kunde dräpas av en jungfru, men då Lord Shiva fick syn på den vackra gudinnan kunde han inte låta bli att bli kär och ville ta henne som gemål. Devi Kanya Kumari visste dock att hon inte skulle kunna dräpa Banasura om hon gift sig med Shiva och inte längre förblev jungfru. Datumet och tiden för bröllopet sattes till en midnatt och förtvivlad gick Devi Kanya Kumari till Narada och bad om hjälp. Han spelade då ett trick så att en tupp började gala mitt i natten så att Lord Shiva helt enkelt trodde att han hade missat sitt eget bröllop. Devi Kanya Kumari blev mycket arg och trodde att hon hade blivit övergiven och i sin vrede så förbannade hon alla saker och dekorationer som var till bröllopet. All mat som fanns där blev till sand och snäckor som spreds ut. Det är därför man hittar så vacker sand och underbara snäckor just här!

Templet är öppet från 04:30 till 11:30 och från 17:30 till 20:30. Icke-hinduer är inte tillåtna in i det heliga!

Vivekananda Rock Memorial, minnesplatsen för den stora indiska filosofen Swami Vivekananda, är byggt på en liten “sten-ö” som ligger ca 500 meter från stranden. Minnesmärket består av två strukturer, Vivekananda mandapam och Shripada mandapam. Här finner man en stor meditationshall (dhyana mandapam ) där människor som vill meditera kan göra detta i en lugn och samlad atmosfär.

Swamai Vivekananda kom till Kanyakumari i början av 1892 före sin avresa till Chicago där han skulle delta i en religiös konferens 1893. Han satt och mediterade på denna klippa i tre dagar och enligt sägen fick han här sin upplysning och blev genom detta en stark andlig ledare och filosof.

Vivekananda Rock Memorial byggdes 1970 och är en blandning av olika arkitektoniska stilar från olika ställen i Indien. Minnesmärket byggdes på 2081 dagar med ett genomsnitt på cirka 650 arbetare. I helhet liknar minnesmärket Sri Ramakrishna Templet i Belur och ingången är utformad med liknande stil som man finner vid tempelgrottorna i Ajanta och Ellora.
I den stora hallen finns det en bronsstaty i naturlig storlek av Swamiji i hans favoritställning, "parivarajak".

Man finner även en avbildning på klippan som liknar en mänsklig fot och som tros tillhöra gudinnan Devi Kanya Kumari. Det kan ju vara just detta som gjorde att Swami Vivekananda simmade och valde denna plats för sin meditation på just denna klippa eftersom han var en ivrig anhängare av Kali.

Det finns en färja så att man kommer ut till minnesmärket. Det öppnar från onsdag till måndag. Tisdag är helgdag. Öppet mellan 07:00 till 11:00 och från 14:00 till 17:00.

Thiruvalluvar-statyn är verkligen något som man inte vill missa att se eller fotografera när man befinner sig nere vid sydspetsen i Kanyakumari.

Statyn har byggts här till minne av den store Indiska filosof och tamilske poet med samma namn. Thiruvalluvar skrev på Tamil den episka avhandlingen Thirukkural, om det indiska sättet att leva - ett verk som bygger på att beskriva etik och vägen till mänsklig moral.

Statyn, som är belägen mitt i dansen av blå vågorna, skapar ett bestående intryck eftersom den höjer sig högt över berget. Grundstenen till denna magnifika staty lades 1979 men arbetet var inte slutfört förens 1999 och invigdes först i januari 2000.
Monumentet är 133 meter högt, inklusive dess sockel, och representerar de 133 kapitlen som "Thirukkural" består av.

Gandhi Memorial är också en av de platser som är välbesökta här och detta är platsen där Mahatma Gandhis urna med askan hölls för allmän beskådan innan en del av dess innehåll blev nedsänkt i de tre haven. Monumentet liknar ett Oriyan-tempel och det har byggts så att solens strålar faller på den plats askan förvarades just på Gandhijis födelsedag den 2: a oktober.


Boende

Många rekommenderar att man tar sig hit som dagsutflykt från Kovalam, men om man vill ha boende och njuta lite längre av denna speciella plats rekommenderar vi Hotels.com som har ett stort utbud med prisgaranti i staden. 

Resa till & från

Hit kan du ta dig med buss eller tåg från flera olika städer i sydindien, både från Kerala och Tamil Nadu.

Närmsta flygplats ligger i Trivandrum i den närliggande delstaten Kerala. Det är också från Kerala det är vanligast, och lättast, för många turister att ta sig till den här platsen.