Fakta om Indien

Fakta om Indien

Grundfakta om Indien. Välj ämne i menyn till vänster för mer detaljerad information inom ett flertal områden.

Namn:

Officiellt inhemskt namn är Bharat eller Bharatavarsha (Sanskrit)

Areal:

3 287 263 km2* (ungefär 7,3 gånger så stort som Sverige)

Befolkning:

1 210 193 422**

Språk:

Det finns 22 olika erkända språk varav hindi är det officiella i landet.

Läs mer under språk till vänster!

Delstater:

Det finns 29 delstater och 7 lokalt styrda unionsterritorier*

Andaman och Nicobar Islands*, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh*, Chhattisgar, Dadra och Nagar Haveli*, Daman och Diu*, Delhi*, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu och Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Lakshadweep*, MadhyaPradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Orissa, Pondicherry*, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttaranchal, Uttar Pradesh samt Västbengalen.

Klicka på någon av de länkade delstaterna för att läsa mer om dem eller här för att se en klickbar karta över hela landet.

Statsskick:

Demokratiskt och parlamentarisk förbundsrepublik. Läs mer här!

Huvudstad:

New Delhi

Självständighetsdag:

15'e Augusti. Självständiga från Storbritannien 1947

Republikens dag:

26'e Januari. Republik 1950

Valuta:

Rupee. 1 Rs delas upp i 100 Paise.
1 krona är ungefär värd 8 rupies.
Kolla här (extern länk) för aktuell kurs!

Tidsskillnad:

Svensk tid +4,5 timmar

Flagga:

Indiens flagga

Nationalsång:

"Jana Gana Mana" av RabindranathTagore.

Lyssna och läs texten här (extern länk).

Anchor*På grund av konflikten om Jammu och Kashmir mellan Indien och Pakistan varierar denna uppgift beroende på källa. Denna uppgift kommer från CIA - The World Factbook
** 1 mars 2011 enligt den indiska officiella folkräkningen. En ökning på över 181 miljoner sedan förra folkräkningen 2001.

Obs! Uppgifterna ovan är enbart beräknade. Senaste folkräkningen i Indien var 2001 och sedan dess har mycket hänt i landet. En ny folkräkning pågår just nu och beräknas vara klar under 2012. Ett stort problem med den indiska folkräkningen är att landet saknar personnummersystem och att de flesta i landet har en så låg inkomst att de inte behöver deklarera inkomst och därmed inte kommer in i systemet.

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu