Bengaluru (Bangalore)

Bengaluru (Bangalore), Karnataka, Indien
Snabbfakta
Bangalore (Bengaluru) placering i Indien
Invånare (ca)
6 000 000
Språk
Kannada samt de flesta andra indiska språk
Bäst tid att besöka
Större delen av året även om vintern är något svalare

Bangalore, eller Bengaluru som är det nya officiella namnet är huvudstaden i Karnataka har tidigare blivit utnämnt till Indiens renaste stad (kanske ingen större merit i sig) och erbjuder lummiga parker och välplanerade gator. 

Detta är en riktigt storstad, även i västerländska mått, pubar och discon trängs med varuhus och sportaffärer. Det finns gott om hotell och många av dem är av lite högre standard men det går att hitta budget om man letar lite.
Stanna här några dagar längre än du tänkt, shoppa, ät gott och roa dig, eller njut bara av allt gatuliv!

Sevärdheter

Det är inte bara shopparens mecka, det finns mycket fina sevärdheter också, kanske främst pampiga byggnader såsom den enorma roströda domstolsbyggnaden, den stora granitbyggnaden och  sekretariatet,  Vidhana Soudha vid Cubbon Park. Cubbon Park är mysig att strosa i om man vill komma undan trafiken och mycket av allt gatuljud. Parkens byggnader går i neo-klassisk arkitektur.

Här är det lika vanligt med västerländska kläder som inhemska, om inte vanligare, så det är inga problem att gå runt i shorts eller kjol i sta'n.

Annat att göra

Förutom det du kan se och göra i Bangalore så ligger tempelgrottorna, Gavi Gangadhareswara inte långt från staden. Kommer du att missa tempelgrottorna utanför Aurangabad i Maharashtra så är det ett givet utflyktsmål.

För avkoppling och promenader är det vackra Cubbon Park det givna valet.

Shopping i Bangalore

Ett riktigt paradis för den som gillar att shoppa och pruta, är helt klart Avenue Road. Här hittar du allt och då menar jag allt du kan tänka dig, och det till riktigt bra priser. Gatan är inte speciellt bred och det kan kännas som om hela Bangalore är där samtidigt. Detta ställe fylls redan på morgonen när det öppnar vid klockan 9 och fortsätter att hålla jämn ström av folk tills det stänger runt 11 på kvällen. Alla dagar i veckan är likadana. Gatan sträcker sig mellen Hanuman-templet vid Mysore Road till City market square. Försök har gjorts att göra gatan fordonsfri men det har inte riktigt fungerat, även om det nu har blivit enkelriktat vilket gör att det blivit mindre trafik.

Russel Market är en annan marknad du finner i Shivajinagar, de har öppet dagligen mellan 7 på morgonen och 11 på kvällen.

Sen har vi det kända Chickpet Market, den som också kallas city market. Denna gamla bazzar erbjuder en blandning av det mesta man kan tänkas vilja handla. Chickpet-Marknaden är också väldigt känd för att ha landets största silkes-utförföljning - prutande här är ett måste som turist.

Om du är trött på att handla kläder och istället vill köpa prylar så ska du ta dig till National Market i Gandhinagar Bazzar, nära Sukh Sagar-restaurang. Här finner du allt i prylväg från Barbie-dockor till DVD-filmer och musikanläggningar. DVDer kostar runt Rs 80 – Rs 100 och andra saker går som vanligt att pruta på. Runt 5%-10 % brukar man komma ner i pris.

Som i alla större städer så finns det en massa köpcenter också. Ett av dem som garanterat är värt ett besök är 5th Avenue som ligger på Brigade Road. I detta fyravånings köpcentrum finns allt från kläder till skönhetssalong och från mat till spelhall. På samma gata hittar du också Mota Royal Arcade som är ett populärt ställe att hänga på - där hittar du även en bowlinghall.

Boende

Det är lätt att hitta boende i Bangalore. Runt Mahatma Gandhi Rd och Brigade Rd ligger de lite bättre hotellen och i områdena runt omkring finner du budgetlogi. Vill du ändå förboka ditt rum erbjuder svenska hotels.com bra priser med prisgaranti på flera hotell i Bangalore.

För tips från våra besökare, se boxen nedan.

Äta

Bengaluru är lite av ett paradis när det kommer till ätande. Tyvärr är det svårt att rekommendera om ett speciellt ställe eftersom vad som är Bä idag kan vara bu imorgon, och vice versa. Klart är ändå att du kan hitta nästan alla typer av mat från avlägsna hörn i världen till alla typer av indiska delikatesser. Tips! Kolla på google maps vad som finns nära dig och följ recensioner och råd. VI kan garantera att du alltid hittar något speciellt på promenadavstånd.

Resa till & från

Som delstatshuvudstad är det givetvis lätt att ta sig till och från Bangalore (Bengaluru). Det går tåg, flyg och buss regelbundet mot de närliggande delstaterna och städerna.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 27 30 32 34 33 29 28 27 28 28 27 26
Min 15 17 19 22 21 20 19 19 19 19 17 16
Genom- 21 24 26 28 27 24 24 23 24 24 22 21
snitt                        
Regn 0 8 15 33 104 79 107 119 244 127 53 20
mm        

Väderstatestik för Bangalore

Historia

Övrigt

Hitta resan till Bengaluru

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Bengaluru och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Foto
Henric Carlsson