Bengaluru (Bangalore)

Snabbfakta
Bangalore (Bengaluru) placering i Indien
Invånare (ca)
7
Språk
Kannada samt de flesta andra indiska språk
Bäst tid att besöka
Större delen av året även om vintern är något svalare

Bangalore, eller Bengaluru som är det nya officiella namnet är huvudstaden i Karnataka har tidigare blivit utnämnt till Indiens renaste stad (kanske ingen större merit i sig) och erbjuder lummiga parker och välplanerade gator. 

Detta är en riktigt storstad, även i västerländska mått, pubar och discon trängs med varuhus och sportaffärer. Det finns gott om hotell och många av dem är av lite högre standard men det går att hitta budget om man letar lite. Stanna här några dagar längre än du tänkt, shoppa, ät gott och roa dig, eller njut bara av allt gatuliv!

Sevärdheter

Bangalore är inte bara Indiens IT-huvudstad, utan också en stad med många sevärdheter att utforska. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, natur eller nöjen, har Bangalore något för dig. Här är några av de bästa platserna att besöka i Bangalore:

Bangalore Palace

Ett imponerande palats som byggdes av Wodeyar-dynastin på 1800-talet. Palatset har en blandning av tudor- och indisk arkitektur, och är omgivet av vackra trädgårdar. Du kan ta en guidad tur genom palatset och se de eleganta rummen, möblerna och konstverken. Palatset är öppet för besökare från kl. 10.00 till 18.00 varje dag, och inträdet kostar 460 rupees för utländska turister.

Tipu Sultans sommarpalats

Ett vackert palats som tillhörde den berömda krigaren och härskaren Tipu Sultan. Palatset är byggt av trä och har utsmyckade målningar och sniderier. Du kan också se ett museum som visar upp Tipu Sultans liv och bedrifter. Palatset är öppet för besökare från kl. 8.30 till 17.30 varje dag, och inträdet kostar 20 kr för utländska turister.

Lal Bagh botaniska trädgårdar

En av de äldsta och största botaniska trädgårdarna i Indien, som grundades av Hyder Ali och Tipu Sultan. Trädgården har över 1800 olika växtarter, inklusive några sällsynta och exotiska. Du kan också se ett glashus, en sjö, ett klocktorn och en stenformation som kallas Lal Bagh Rock. Trädgården är öppen för besökare från kl. 6.00 till 19.00 varje dag, och inträdet kostar 10 kr för utländska turister.

Cubbon Park

En grön oas i hjärtat av staden, som sträcker sig över 120 hektar. Parken har många träd, blommor, fontäner och statyer, samt några kulturella attraktioner som High Court, State Library, Jawahar Bal Bhavan och Seshadri Iyer Memorial Hall. Parken är också ett bra ställe att jogga, cykla eller bara koppla av. Parken är öppen för besökare från kl. 6.00 till 18.00 varje dag, och inträdet är gratis.

 

Nandi Hills

Ett populärt utflyktsmål som ligger cirka 60 km från Bangalore. Nandi Hills är en kulle som erbjuder fantastisk utsikt över landskapet, särskilt vid soluppgång och solnedgång. Du kan också besöka några historiska platser som Tipu Sultans fort, Bhoga Nandeeshwara-templet och Yoga Nandeeshwara-templet. Nandi Hills är öppet för besökare från kl. 6.00 till 22.00 varje dag, och inträdet är gratis.

Annat att göra

Förutom det du kan se och göra i Bangalore så ligger tempelgrottorna, Gavi Gangadhareswara inte långt från staden. Kommer du att missa tempelgrottorna utanför Aurangabad i Maharashtra så är det ett givet utflyktsmål.

Shopping i Bangalore: En metropol för fyndare

Bangalore, Indiens "Silicon Valley", bjuder på en shoppingupplevelse som är lika pulserande och mångsidig som staden själv. Från livliga gatubasarer till moderna köpcenter, Bangalore har något för alla shoppingentusiaster.

För den prismedvetna:

Avenue Road: Upplev kaoset och charmen på denna livliga gata, fylld av allt från kläder och smycken till elektronik och heminredning. Var beredd att pruta och ta dig fram i trängseln.

Russel Market: Fynda färskvaror, kryddor, tyger och unika souvenirer på denna expansiva marknad i Shivajinagar.

Chickpet Market: Känd som City Market, erbjuder Chickpet ett brett utbud av varor, inklusive silke, tyger och smycken. Prutning är en del av upplevelsen.

För den moderna shopparen:

UB City Mall: Upplev lyxshopping med internationella märken, biografer, restauranger och underhållningsalternativ.
Forum Shantiniketan: Njut av en bekväm shoppingupplevelse i detta moderna köpcentrum med ett brett utbud av butiker och matställen.

Phoenix Marketcity: Upplev en internationell atmosfär med butiker från hela världen, biografer, restauranger och en bowlinghall.

Nya platser att upptäcka:

Commercial Street: En livlig gata med butiker som säljer allt från kläder och skor till smycken och accessoarer.

VR Bengaluru: Ett lyxigt köpcentrum med internationella märken, exklusiva restauranger och en biograf.
The Bangalore Fashion Week: Se de senaste trenderna från indiska designers på denna årliga modevisning.

Tips för en framgångsrik shoppingupplevelse:

  • Var beredd att pruta: På marknader och i traditionella butiker är prutning en del av spelet.
  • Ta med bekväma skor: Du kommer att gå en hel del, så var förberedd.
  • Var försiktig med ficktjuvar: I trånga områden, var extra uppmärksam på dina tillhörigheter.
  • Kontanter är kung: Vissa butiker och marknader accepterar inte kortbetalning.
  • Lär dig några fraser: Att kunna några grundläggande fraser på hindi eller kannada kan underlätta kommunikationen.

Shopping i Bangalore är en unik och minnesvärd upplevelse. Med så många olika platser att besöka och saker att köpa, kommer du garanterat att hitta något som passar din smak och budget.

Kom ihåg:

  • Bangalore är en stor stad, så planera din shopping i förväg.
  • Det finns många olika transportalternativ tillgängliga, inklusive taxi, buss och tunnelbana.
  • Bangalore har ett brett utbud av boendealternativ, från budgetvänliga vandrarhem till lyxhotell.
  • Det finns många bra restauranger i Bangalore som serverar både indisk och internationell mat.
  • Bangalore är en stad som har något för alla, och shopping är definitivt inget undantag.
Boende

Det är lätt att hitta boende i Bangalore. Runt Mahatma Gandhi Rd och Brigade Rd ligger de lite bättre hotellen och i områdena runt omkring finner du budgetlogi. 

Äta

Bengaluru är lite av ett paradis när det kommer till ätande. Tyvärr är det svårt att rekommendera om ett speciellt ställe eftersom vad som är Bä idag kan vara bu imorgon, och vice versa. Klart är ändå att du kan hitta nästan alla typer av mat från avlägsna hörn i världen till alla typer av indiska delikatesser. Tips! Kolla på google maps vad som finns nära dig och följ recensioner och råd. VI kan garantera att du alltid hittar något speciellt på promenadavstånd.

Resa till & från

Som delstatshuvudstad är det givetvis lätt att ta sig till och från Bangalore (Bengaluru). Det går tåg, flyg och buss regelbundet mot de närliggande delstaterna och städerna.

Väder
 JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Max273032343329282728282726
Min151719222120191919191716
Genom-212426282724242324242221
snitt            
Regn081533104791071192441275320
mm            

Väderstatestik för Bangalore

Historia

Bangalores historia sträcker sig tillbaka till omkring år 890, då staden först nämns i en gammal kannada-inskription (språket som talas i delstaten kallas Kannada) som hittades vid Nageshwara-templet i Begur. Staden grundades på nytt av Kempe Gowda I, en vasall under Vijayanagarariket, som byggde ett lertorn på platsen år 1537. Han delade också in staden i olika marknadsområden, kallade pete. Under brittisk tid var Bangalore huvudstad för Mysorestaten och utvecklades till en viktig militär och administrativ stad. På senare år har Bangalore blivit ett centrum för den indiska IT-industrin, som till stor del är koncentrerad till företagsparken Electronics City 25 kilometer sydost om stadskärnan.

Stadens namn ändrades officiellt från Bangalore till Bengaluru den 1 november 2014, på förslag av den dåvarande chefsministern i Karnataka, H.D. Kumaraswamy. Namnbytet var en del av en större kampanj för att återgå till de ursprungliga kannada-namnen på flera städer i delstaten. Bengaluru är den form av namnet som används på kannada, medan Bangalore är den angliserade versionen. Namnbytet var också ett sätt att markera stadens identitet och kulturella arv, samt att främja kannada-språket.

Foto
Henric Carlsson