Jammu

Bagh- E-Bahu i Jammu, Indien
Snabbfakta
Jammus placering i delstaten Jammu & Kashmir
Invånare (ca)
3 000 000
Språk
Urdu (officiellt språk), dogri, poonchi, gojri, kotli, mirpuri, hindi, punjabi
Bäst tid att besöka
Oktober till februari

Jammus huvudort Jammu city är huvudstad i Jammu & Kashmir under vintermånaderna november – april då vägen till Srinagar är stängd på grund av snön. Staden är belägen vid floden Tawi och har drygt 500 000 invånare. Huvuddelen av regionens befolkning (65 %) är hinduer och de flesta talar Dogri.

Förutom som pilgrimsdestination för hinduer ses Jammu ofta mer som en genomfart från de indiska slätterna upp mot Himalaya än som ett turistmål i sig. Trots det har regionen en hel del att erbjuda de besökare som stannar till och främst är den känd för sitt landskap samt sina antika tempel, trädgårdar och fort. De historiska monumenten har ofta en unik blandning av muslimsk och hinduisk arkitektur.

Text: Anna Adolfsson
Fotor: BhAvik SuThar på Unsplash

Sevärdheter

Vaishno Devi

Vaishno Devi ligger i staden Katra, cirka 50 km från Jammu city, och attraherar hundratusentals hinduiska pilgrimer varje år. De vandrar 13 km från Katra till själva templet som ligger i en grotta på 1 700 meters höjd. Grottan är 30 meter lång, 1,5 meter hög och längst in finns tre helgedomar till ära av de tre formerna av modergudinnan – Mahakali, Mahalakshmi och Mahasarasvatu.

Mansar lake

62 km från Jammu ligger Mansar Lake omgiven av skogsklädda berg. Sjön är över 1,5 km lång och cirka 1 km bred. Förutom att den är ett populärt utflyktsmål är den en helig plats med flera tempel runt om sina stränder. Vissa av regionens hinduer genomför Mundan (första hårklippningen) på sina söner här.

På östra sidan ligger bland annat ett tempel dedikerat till Sheshnag, en mytologisk orm med sex huvuden. Inuti templet finns ett stort stenblock på vilken det ligger ett antal järnkedjor. Troligtvis representerar dessa små ormar som väntar på Sheshnags gudomliga uppenbarelse. Nygifta anser det vara gynnsamt att gå tre varv runt sjön för att söka Sheshnags välsignelse.

Förutom sina heliga platser är sjön värd ett besök för sin flora och fauna. Det finns en stenlagd gång runt hela sjön som lyses upp på kvällarna. Längs den finns också utsiktsplatser där man kan spana efter fåglar, sköldpaddor och olika fiskarter.

Bahu Fort

Bahu Fort ligger på en klippa på Tawis strand och kan vara den äldsta byggnaden i Jammu city. Raja Bahulochan konstruerade det för mer än 300 år sedan och det är inte bara ett fort utan även ett religiöst tempel. Inuti finns ett kapell byggt till gudinnan Kalis ära.

Raghunathtemplet

Templet är beläget mitt i Jammu och arbetet startades i mitten av 1800-talet av Maharaja Gulab Singh, grundaren av kungadömet Jammu & Kashmir. Templet består av sju olika kapell som var och ett har ett eget torn. Raghunatemplet är det största tempelkomplexet i norra Indien och trots att det bara är 130 år gammalt har det en anmärkningsvärd samling antika texter och manuskript i sitt bibliotek.

Den utsidiga arkitekturen är helt klart influerad av Mogulerna medan insidan är guldplätterad med tre innerväggar helt täckta av guld. Huvudaltaret är dedikerat till Lord Vishnus åttonde inkarnation och  Dogras huvudbeskyddare, Rama.

Amar Mahal Palace Museum

Palatset är beläget i ett av de mest pittoreska områdena i Jammu. Det har en väldigt vacker utsikt över floden Tawi vilket förstärker dess skönhet. En gång i tiden var det hemvist för Raja Amar Singh men numer är det museum och bl.a. visas maharajans gyllene tron gjord av 120 kg rent guld.

Mubarak Mandi Palace

Palatsets är från 1800-talet och arkitekturen är en blandning av rajastansk och mogul men det har även europeiska barockinfluenser. Under sina glansdagar var det residens för kungahuset Dogra. Idag är det mest sevärda är den rosa salongen som inhyser Dogra Art Museum med bl.a. 800 miniatyrmålningar.

Annat att göra

Övriga sevärdheter i Jammu city

En av de mest populära attraktionerna i Jammu är, trots alla fantastiska historiska monument, den roterande restaurangen Falak på toppen av hotell KC Recidency. Ett annat trevligt kvällsnöje är att ta en promenad runt Green Belt Park eller genom Rajinder Park som är ganska nyanlagd och ligger mellan två kanaler. Den senare har en stor fontän och är upplyst kvällstid.

Boende

Det finns ett flertal olika hotell att välja mellan i Jammu. KC Recidency är ett av de finare med lyxiga rum som kostar från 3 500 rs och uppåt. Eftersom de flesta som reser till Jammu har en betydligt lägre budget än så finns det även mycket annat att välja på. Det enklaste är att fråga runt efter att du kommit fram. Troligtvis kommer du bli uppvaktad av flera personer som vill förmedla rum redan när du kliver av bussen eller tåget.

Vill du vara på säkra sidan och ha ditt rum i Jammu förbokat rekommenderar vi Hotels.com som har prisgaranti på boenden samt bra besökarrecensioner. 

Resa till & från

Till Jammu kommer man antingen med flyg, buss eller tåg. Flera av Indiens inrikesflyg har dagliga förbindelser från både Delhi och Mumbai. Det går även ett flertal tåg varje dag eftersom staden är en viktig knutpunkt för resande, både turister och pilgrimer, till de nordligaste delarna av Indien. Landvägen är det vanligast att man reser med buss och dessa avgår dagligen från bl.a. Delhi, Amritsar, Shimla och Manali. Vill man sedan vidare till Srinagar är det vanligast att man köper plats i en delad taxi.

Väder

Vädret i Jammu varierar stort beroende på vilken höjd man befinner sig. I och runt Jammu city är det väldigt likt klimatet i Punjab med heta somrar, regnig monsun och milda vintrar. Själva Jammu city får inget snöfall under vintern men bergen runt omkring är snöklädda under vintermånaderna och många indiska turister kommer till Patinops bergsresort under dessa månader för att uppleva snön. Banihalpasset som länkar samman Jammu och Srinagar stängs under vintermånaderna på grund av extrema snöfall.

Övrigt

Hitta flyget till Jammu

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Jammuoch jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg